5 tips om minder geld uit te geven

5 tips om minder geld uit te geven

De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met sparen en probeer ik zo min mogelijk geld uit te geven. Vroeger was ik echt een held in onzinnige dingen kopen, die dan een paar weken later al lagen te verstoffen. Ik kan wel zeggen dat ik daarvan heb geleerd. Ik geef nu eigenlijk amper geld uit en koop alleen iets als ik dat écht nodig heb. Zelfs kleding kan ik nu links laten liggen en dat voelt stiekem zó goed. Daarom vandaag mijn 5 tips om minder geld uit te geven.

1. Laat je niet verleiden

Het is in de tijd van sociale media steeds makkelijker om je te laten verleiden. Zo zie je een bepaalde trend op een gegeven moment overal voorbij komen en dan kan je de neiging krijgen om eraan mee te doen. Dit is natuurlijk ook heel vaak het doel. Ik ben daar altijd vrij makkelijk in geweest. Als ik iets niet mooi vind, dan wil ik het gewoonweg niet. Zo heb ik altijd tegen mezelf gezegd dat ik nooit van mijn leven Uggs zou kopen of dragen. Ook al liep iedereen erop en zeiden ze allemaal dat het zó lekker liep, ik liet me niet verleiden. Wellicht als je het koopt, ben je er uiteindelijk nog niet blij mee ook. Dus pas daarvoor op en ga na of dat je het écht leuk vind, of dat je het wil hebben, omdat iedereen in je omgeving en op sociale media het heeft.

2. Heb je het nodig?

Als je het dan echt leuk vind, kun je jezelf nog afvragen of je het nodig hebt. Veel dingen, bijvoorbeeld decoratie in het interieur, heb je al zoveel en hebben soms geen toegevoegde waarde meer. Dit geldt ook voor kleding. Ik heb zelf een hele stapel met T-shirts, dus voordat ik een nieuw T-shirt koop, moet ik daar even over nadenken. Wat is er zo speciaal aan dit T-shirt, heeft hij meer waarde dan de andere shirts in mijn kast? Als dat niet zo is, dan kan ik hem net zo goed terugleggen. Dan weet ik dat ik hem wel ga dragen, maar er niet super blij van wordt. Het is veel leuker om kieskeurig te zijn, dan hecht je meer waarde aan datgene dat je hebt.

3. Kijk naar wat je hebt

Iets wat ik zeker weer moet doen, kijken naar wat ik allemaal heb. Mijn kamer is op dit moment een beetje een zooitje. Er staan heel veel dingen die ik niet gebruik, maar er liggen bijvoorbeeld ook nog heel veel shampoos in mijn la, dus die hoef ik voorlopig niet aan te schaffen. Kijk eens in de zoveel tijd naar wat je allemaal hebt. Ruim je kamer op, verkoop items die je niet gebruikt of niet meer mooi vind. Zo kun je weer genieten van je kamer, verdien je geld met dingen die je verkoopt en ontdek je wellicht weer producten die je was vergeten. Een win-win-situatie!

4. Maak zelf maaltijden

Toen ik studeerde vond ik het heerlijk om nog een broodje te kopen op het station, voordat ik de trein in stapte naar huis. Of een Starbucks koffie te kopen, voordat ik de metro pakte naar school. Ik moet zeggen dat het heel verleidelijk is en dat het af en toe zó lekker kan zijn. Toch is het slimmer om thuis je maaltijden klaar te maken, het is gezonder en goedkoper. En als je vaak de neiging hebt om koffie of thee te kopen op het station? Maak dat dan thuis en stop het in een thermosbeker. Dan heb je voldoende voor een paar uur en het is echt heerlijk om daar ‘s ochtends mee wakker te worden.

5. Check de vaste lasten

Op dit moment heb ik weinig vaste lasten, maar ik kijk wel altijd naar de goedkoopste variant. Zo heb ik een tijdje research gedaan, voordat ik mijn zorgverzekering afsloot. Al scheelt het een tientje per maand, dat is toch weer €120,- in een jaar. Daar kun je weer een mooi paar schoenen van kopen! Ga ook eens naar een energie vergelijk website, want ook daar kun je enorm veel op besparen. Op veel websites kun je de energietarieven vergelijken van verschillende aanbieders in één gemakkelijk overzicht, zo kun je snel de beste keuze maken op basis van jouw voorkeuren. Loop ook eens dingen langs als abonnementen en de boodschappen. Kan je bepaalde abonnementen afzeggen? Of pak je bij het boodschappen doen altijd het duurste merk? Let er eens op, het zal je verbazen hoe weinig je eigenlijk het goedkoopste product pakt. Gewoonweg omdat je het merk kent, of omdat het wat hoger ligt in de schappen.Disclaimer

Wat is jouw ultieme tip om minder geld uit te geven?

  • Reacties ( 1 )

  • Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangeduid met een *.

TOP