Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gezien, heeft Esmée Lifestyle nu een webshop. Het heeft even geduurd, maar hij staat nu dan ook volledig. Er komt toch nog best wat kijken bij het opzetten van een webshop, ongeacht de grootte. Daarom vandaag 5 tips voor als jij een webshop wilt starten.
1. Controleer je thema
Wat ik niet heb gedaan toen ik deze lay-out kocht, is checken of hij compatibel was met Woocommerce. Ik had destijds nog geen idee dat ik een webshop wilde starten, waardoor het nu wel wat meer tijd kostte om mijn thema compatibel te maken. Ik moest nu zelf aan de slag met de codering om de webshop professioneel te laten ogen. De lay-out op de webshop-pagina stond bij mij namelijk niet uit zichzelf goed, waardoor ik echt uit moest zoeken hoe ik dat moest oplossen.
Het is dus slim om een thema te kiezen binnen WordPress, waarbij aangegeven wordt dat hij compatibel is met Woocommerce, of te kiezen voor een extern betaalplatform, zoals Plug & Pay.
2. Koop een SSL-certificaat
Eén van de verplichtingen van een webshop is een SSL-certificaat. Als je klanten hun gegevens invullen, dan blijven deze namelijk beveiligd. Daarnaast krijg je ook een slotje, waardoor de klanten jouw website betrouwbaarder vinden ogen. Ik heb zelf mijn SSL-certificaat geregeld via mijn huidige hosting, dus vraag bij jouw hosting eens naar de voorwaarden als je een webshop wilt starten.
3. Installeer Woocommerce of een andere plugin
Voor mijn webshop heb ik gebruik gemaakt van Woocommerce. Dit is toch de meest gebruikte plugin voor het bouwen van een webshop. Daarnaast heb je ook veel mogelijkheden om jouw webshop gemakkelijker uit te breiden. Denk aan plugins voor de betalingsmethoden, et cetera.
4. Kies jouw betalingsmethode(s)
Als je Woocommerce volledig hebt ingesteld, dan heb je vast gemerkt dat de fijnste betalingsmethodes nog ontbreken. De meest gebruikte tool in Nederland is toch wel iDeal. Deze betalingsmethode kun je regelen via jouw bank, maar ook via een payment service provider (PSP).
Ik heb mijn betalingsmethodes geïnstalleerd via Mollie. Via de website van Mollie kun je een gratis account aanmaken en na verificatie van je webshop heb je toegang tot betalingsmethodes, zoals iDeal, Paypal en Bancontact. Per betaling in je webshop betaal je per betalingsmethode een bepaalde vergoeding, waardoor de kosten niet al te snel oplopen.
5. Schrijf de algemene voorwaarden
Voordat je webshop in de lucht kan, heb je op de producten na, nog één belangrijk onderdeel nodig. De algemene voorwaarden. Je ziet ze op iedere webshop terug en dat is niet voor niets. De algemene voorwaarden zijn verplicht binnen een webshop en zorgen er ook voor dat je niet voor onverwachte dingen komt te staan. Er zijn wat gratis voorbeelden te vinden op internet, loop deze goed na en pas ze eventueel aan.
Bron beeldmateriaal: Kaboompics.