Met de stijgende gasprijzen wordt het steeds belangrijker om te gaan besparen. Je wilt bovendien niet dat al je geld opgaat aan de energierekening. Tijd om daar verandering in te brengen! Alleen hoe kun je geld besparen op verwarming en wat geef je er nu gemiddeld aan uit om er comfortabel bij te zitten?
Hoeveel kost verwarming per dag?
Om te weten wat je kunt besparen op de verwarming, is het handig om te weten wat je per dag kwijt bent aan het verwarmen van je woning. Tegenwoordig kun je het heel gemakkelijk bijhouden in de app op je telefoon van je energieleverancier. Open hiervoor de app en kijk bij verbruik wat je dagelijks verbruikt aan gas. Bij de meeste energieleveranciers kun je ook zien welk gedeelte je hiervan gebruikt om je woning te verwarmen.
Hoeveel kost verwarming per dag gemiddeld? Geen mogelijkheid om je dagelijkse verbruik in te zien of benieuwd naar het gemiddelde? Volgens Milieu Centraal verbruikt een Nederlands huishouden gemiddeld gezien 1.169 kuub (m3) aan gas. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie verbruikt de verwarming ongeveer 80% van je gasrekening. Heb je op dit moment een variabel contract? Dan is het antwoord op ‘hoeveel kost verwarming per dag?’ ongeveer €7,79 per dag. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat je 6 maanden per jaar stookt tegen een gasprijs van €1,50 per kuub (m3).
Energie besparen op verwarming: zo doe je dat
De gasprijs lijkt op dit moment nog niet te gaan dalen, waardoor het goed is om je nu alvast in te lezen. Hoe kun je energie besparen op verwarming? Ik vertel je graag welke mogelijkheden je hebt om eind van het jaar toch nog wat geld over te houden.
1. Gebruik je verwarming zo optimaal mogelijk
Voor je verwarming is het belangrijk dat er zoveel mogelijk warmte je huis in kan gaan. Dit kun je bevorderen door geen meubels voor de verwarming te plaatsen en eventueel radiatorfolie aan de achterkant van de radiatoren te plakken. Zo kan de warme lucht beter de woning in stromen en voorkom je dat hij juist achter de meubels of radiatoren blijft hangen.
Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om je radiatoren vrij te laten staan, dan is daar gelukkig een oplossing voor. Kijk dan eens naar de radiator ventilator van Heatfan. De radiator ventilator plaats je boven of onder de radiator en deze zorgt ervoor dat de warmte sneller opstijgt en verplaatst door je woning. Hierdoor voel je sneller de warmte als de verwarming aanstaat en kun je gemakkelijk energie besparen op je verwarming door hem wat lager te zetten!
2. Verwarming uitdraaien
Draai de verwarming nooit helemaal uit, maar probeer hem als je slaapt of niet thuis bent op 15 graden te houden. Je kunt hem al iets eerder terugdraaien voor het slapengaan of voor je het huis uitgaat, om meer te besparen. Hiermee houd je jouw huis goed op temperatuur en voorkom je eventueel schimmels en huisstofmijt als je huis niet goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd huis wordt ook niet snel kouder dan 15 graden, dus dit is een goede temperatuur om aan te houden.
Hoe stook je zuinig met vloerverwarming? Dat is een heel ander verhaal. In dit geval is het namelijk niet slim om de thermostaat terug te draaien naar 15 graden. Houd hem hierbij liever twee graden lager dan de temperatuur overdag. Het kost voor vloerverwarming namelijk meer om hem iedere dag opnieuw op te warmen.
3. Alle kamers verwarmen of niet?
Verwarm alleen de kamers waar je bent. Alle kamers verwarmen heeft geen toegevoegde waarde en gaat je alleen maar meer kosten. Een kachel in de slaapkamer hoeft niet de gehele dag door te branden, zeker niet wanneer het buiten nog niet zo koud is. Houd bovendien ook alle deuren dicht, zodat er geen warmte verloren gaat.
4. Hoe kun je nog meer besparen op verwarming?
Buiten het juist instellen van je verwarming zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld je huis isoleren, zodat je minder verbruikt, maar wist je dat je ook de verwarmingsbuizen kunt isoleren? Op die manier verliest je verwarming niet teveel warmte onderweg naar de ruimte die verwarmt moet worden. Bedek je verwarmingsbuizen daarom met isolatiemateriaal, ook op de plekken die je niet direct ziet.
Je CV-ketel onderhouden is ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je de CV-ketel jaarlijks laat onderhouden door een expert, maar houd het bijvullen van de CV-ketel ook zelf goed bij. Als de CV-ketel niet goed is bijgevuld, zal hij je woning niet optimaal kunnen verwarmen, wat dus duurder uitvalt op je energierekening.
Tot slot is het belangrijk om altijd te blijven ventileren. Doe dit eventueel alleen op de warmste momenten van de dag, zodat je huis niet te erg afkoelt. Ventileren is super belangrijk om de vochtige lucht te verruilen voor droge lucht, dit is beter voor je gezondheid, maar droge lucht laat zich ook gemakkelijker verwarmen. En heb je het toch koud? Zet dan niet meteen de verwarming een graad warmer, maar trek extra dikke kleding aan.