Goed slapen is enorm belangrijk voor hoe je jezelf voelt. Een goede nachtrust kan veel doen als het gaat om herstel, zowel fysiek als mentaal. Zo zit je meestal lekkerder in je vel als je goed geslapen hebt en kun je lichamelijk dan ook veel meer aan. Het is daarom altijd een goed idee om de beter slapen tips in dit artikel eens uit te proberen om te kijken of je er beter door slaapt!
Wat doet beter slapen met je?
Als je last hebt van slaaptekort, dan zijn er verschillende dingen die je overdag kunt merken. Zo zit je vaak wat minder lekker in je vel, maar kun je ook problemen hebben met concentratie en daardoor ook je dagelijkse werkzaamheden. Ook lichamelijk voel je je minder fit en heb je vaak minder uithoudingsvermogen bij bijvoorbeeld sporten of andere lichamelijke inspanning.
Wanneer je een langere tijd slecht slaapt kunnen de klachten erger worden. Zo heeft slecht slapen invloed op je immuunsysteem, waardoor je sneller een griep te pakken krijgt, maar ook minder snel herstelt als je bepaalde klachten hebt. Ook werkt je stofwisseling trager, waardoor je sneller overgewicht kunt krijgen.
Hoe kun je beter slapen?
Gelukkig zijn er veel tips die je kunt toepassen om beter te slapen. Om je gezondheid en je humeur te verbeteren is het altijd slim om ze uit te proberen. Ook al slaap je misschien gewoon voldoende, maar heb je het idee dat je niet diep genoeg slaapt, dan kunnen deze tips je ook helpen om uitgerust wakker te worden.
1. Zorg voor een comfortabel bed
Het klinkt misschien heel logisch, maar als je een heel comfortabel bed hebt, dan is de verleiding groter om op tijd naar bed te gaan. Daarnaast lig je lekkerder, waardoor het ook gemakkelijker wordt om in slaap te vallen.
Is je matras ouder dan 10 jaar, je dekbed ouder dan 8 jaar en je kussen ouder dan 3? Dan is het tijd voor iets nieuws. Ik kan je zeker de dekbedden en kussens van Yumeko aanraden. De producten zijn volledig ecologisch en goed voor mens en dier. Het beddengoed is stuk voor stuk zo zacht, dat je er gewoon onder wilt blijven liggen.
2. ’s avonds geen cafeïne
Hoe lekker dat kopje koffie na het eten is, het is beter om 6 uur voor het slapengaan geen cafeïne meer tot je te nemen. Dat betekent dus als je om 11 uur gaat slapen, dat je na 5 uur al geen cafeïne meer neemt. Het klinkt heel flauw, maar zelf merk ik echt dat als ik ’s avonds koffie neem dat ik minder goed in slaap val en ook ’s nachts meer wakker ben.
Probeer dus alleen ’s ochtends of ’s middags producten met cafeïne te nuttigen en hou er ’s avonds rekening mee. Let ook goed op of je thee drinkt zonder cafeïne en laat dat glaasje cola ook liever staan.
3. Beter slapen door te mediteren
Mediteren is absoluut niet zweverig. Met meditatie let je op je ademhaling, waardoor je je goed ontspant. Je hebt hiervoor verschillende apps, zoals Meditation Moments, maar ook op YouTube kun je verschillende (slaap)meditaties vinden.
Door te ontspannen, diep adem te halen en je gedachtes te laten gaan val je gemakkelijker in slaap, maar slaap je ook een stuk dieper. Zo voel ik me de ochtend nadat ik ’s avonds heb gemediteerd een stuk fitter.
4. Blijf niet tot het laatste moment bezig
Het kan heel lekker zijn om ’s avonds zo lang mogelijk serie te kijken, te gamen of te scrollen op je telefoon. Alleen daardoor krijg je niet echt rust. Probeer een half uur tot een uur voor je gaat slapen iets ontspannends te doen. Ga bijvoorbeeld nog even wandelen, lekker in bad, douchen of lees een boek. Je zult merken dat dit zeker voor het in slaap vallen heel goed werkt.
5. Ga lekker naar buiten en beweeg
Een wandeling in het daglicht doet wonderen voor onze biologische klok. Daarnaast is ook het voldoende bewegen erg belangrijk om ’s avonds goed in slaap te vallen. Het kan namelijk erg moeizaam gaan als je hoofd slaperiger is dan je lichaam. Ga dus geregeld naar buiten en beweeg om beter te slapen.
6. Zet lampen minder fel
Het daglicht heeft invloed op onze biologische klok, maar ook het licht dat we binnenshuis gebruiken. Zet daarom ’s avonds de lampen niet te fel en ga bij voorkeur voor dimbare lampen. Het kan ook helpen om ’s avonds vrijwel geen lampen te gebruiken en bijvoorbeeld alleen kaarsen. Zo maakt je lichaam meer melatonine aan en wordt je vanzelf slaperig.
7. Beter slapen met een fijn ritme
Ga je iedere avond op een andere tijd slapen en ook ’s ochtends er weer op een ander tijdstip uit? Als je een vast ritme aanhoudt kun je veel gemakkelijker in slaap komen en wordt je op een gegeven moment zelfs uit jezelf wakker.
Beslis daarom voor jezelf hoeveel uur je per nacht wilt slapen en hoe laat je dan naar bed wilt gaan. Sta het liefst iedere ochtend rond dezelfde tijd op en voeg in het weekend niet meer dan 1,5 uur aan je slaapritme toe. Zo voorkom je dat je zondagavond moeite hebt met slapen.
8. Zorg voor een opgeruimde kamer
Een rommelige kamer is geïrriteerd gaan slapen en geïrriteerd weer wakker worden. Hoewel je misschien niet door hebt dat je hier last van hebt, voelt het toch vaak beter als je slaapt in een opgeruimde kamer. Zorg er daarom voor dat je kleding netjes in de kast ligt, kleding die je niet meer draagt in de wasmand en laat geen onnodige spullen rondslingeren. Als je hier iedere dag op let, hoef je ook nooit veel op te ruimen.
Zorg er daarnaast voor dat je kamer goed kan luchten. Voor, tijdens en na het slapen. Zo zorg je ervoor dat je kamer een aangename temperatuur heeft om in te slapen, maar er ook gedurende de nacht voldoende frisse lucht is. Het kan heel erg helpen om sowieso de ventilatieroosters altijd open te laten.
9. Schrijf je gedachtes op
Ben je een piekeraar? Het kan heel erg helpen om dan voor het slapengaan even van je af te schrijven. Zo schrijf je bijvoorbeeld op wat je absoluut niet mag vergeten, maar ook kan het helpen om op deze manier situaties waar je erg mee zit te relativeren. Vaak maken we het in ons hoofd al snel erger dan dat het is, zeker wanneer je er niet door kunt slapen.
10. Zorg dat je iets leuks hebt om naar uit te kijken
Maak slapen leuker door de volgende dag iets te hebben waar je naar uit kijkt. Zo weet je dat hoe sneller je gaat slapen, hoe sneller het de volgende dag is. Het kan iets heel kleins zijn als even een rondje door de stad, een lekker ijsje halen of een wandeling in het bos, maar het zorgt er wel voor dat je meer uitkijkt naar de volgende dag.
Met deze tips gaat het vast lukken om beter te slapen! Uiteraard kosten veranderingen tijd en ook als je normaal slecht slaapt kan het even duren voor dit zich aanpast. Heb dus geduld en gebruik deze tips om het een stuk gemakkelijker te maken. Je zult ook merken dat je vanzelf meer zin krijgt om te gaan slapen en ook om ’s ochtends weer op te staan.