Mensen met een goede zelfkennis zijn vaak succesvoller in hun carrière en kunnen makkelijker relaties met anderen aangaan en onderhouden. Goede zelfkennis betekent weten waar jouw kracht ligt, maar het is ook minstens zo belangrijk om je bewust te zijn van je zwakkere eigenschappen. Met een Big Five persoonlijkheidstest, die je gemakkelijk op het internet kunt doen, kun je meer inzicht krijgen in jouw sterkere en zwakkere kanten. Dit is dus zeker het proberen waard. De Big Five persoonlijkheidstest is gebaseerd op de Big Five persoonlijkheidstheorie. Hieronder lees je wat deze theorie precies inhoudt.
Hoe is deze theorie ontstaan?
De Big Five persoonlijkheidstheorie is eigenlijk een verzameling van allerlei persoonlijkheidstheorieën. Meerdere onderzoekers zijn namelijk in hun onderzoek naar menselijke persoonlijkheden onafhankelijk op vijf centrale patronen of thema’s uitgekomen. Samen vormen deze dus de ‘Big Five’, die op hun beurt weer verschillende gedrags-en persoonlijkheidskenmerken beslaan.
Sinds de ontwikkeling van de theorie, wordt deze wereldwijd door psychologen toegepast, om bepaalde gedragspatronen te verklaren, maar steeds vaker wordt deze ook door loopbaanadviseurs en werkgevers gebruikt.
Wat zijn de grote vijf persoonlijkheden?
De vijf persoonlijkheidseigenschappen, die in de theorie onderscheiden worden, zijn als volgt: openheid, gewetensvolheid, extraversie, emotionele onbekommerdheid en vriendelijkheid. Deze eigenschappen komen per persoon in heel verschillende mate voor en sommige eigenschappen komen ook vaker voor dan anderen. Extraversie, vriendelijkheid en gewetensvolheid worden bijvoorbeeld vaker vastgesteld, dan neuroticisme en openheid.
Hoe werkt het testen van de ‘Big Five’?
Het is natuurlijk om je persoonlijkheid vast te stellen aan de hand van relatief abstracte begrippen als ‘gewetensvolheid’ en ‘extraversie’. Om deze reden bestaan er tegenwoordig veel (online) persoonlijkheidstesten waarmee je aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven vragen beantwoordt over je persoonlijkheid.
Deze testen hebben de theorie dus een stuk toegankelijker gemaakt. Stellingen in zo’n persoonlijkheidstest zijn bijvoorbeeld: “Ik vind kunst belangrijk” of “ik word snel boos”, waarop de afnemer van de test moet beoordelen in hoeverre hij of zij het met deze stelling eens is.
Kritiek
Hoewel de Big Five persoonlijkheidstheorie een gevestigde en universeel erkende theorie is, bestaat er ook kritiek op de theorie. Sommige mensen beweren bijvoorbeeld dat het vaststellen van de verschillende karaktereigenschappen kan leiden tot een ‘self-fulfilling prophecy’. Dit betekent dat critici ervoor waarschuwen dat mensen zich bij vaststelling van een sterke aanwezigheid van een bepaalde karaktereigenschap juist meer gaan gedragen naar deze karaktereigenschap.
Hoewel dit in het geval van vriendelijkheid of gewetensvolheid misschien niet zo’n probleem is, waarschuwen critici dat het bij neuroticisme juist kan zorgen voor een beperking in zelfontwikkeling. Andere critici wijzen op het arbitraire proces van het (zelf) afnemen van een persoonlijkheidstest. Wij zouden zeggen, probeer gewoon eens een gratis persoonlijkheidstest en kom er zelf achter!