We kregen het allemaal met de paplepel ingegoten: eet maar een bruine boterham, dat is gezonder dan wit. Toch wordt bruin brood gemaakt van hetzelfde bloem als wit brood, dan wordt er gewoon een kleurtje aan toegevoegd.
Tarwebloem
Het witte en bruine brood wordt gemaakt van tarwebloem. Bloem is wit, dus de basis is in principe hetzelfde. Tarwebloem komt voort uit de graan, maar de meeste voedingsstoffen (de zemelen en de kiemen) zijn eruit gefilterd. Op die manier blijft er enkel bloem over, zonder grove bestandsdelen. Het enige wat vaak extra in bruin brood te vinden is zijn zaden, pitten en mout. Verder komt het bruine brood, ook wel meergranen genoemd, overeen met wit brood. Soms is het zelfs gewoon wit brood met een kleurtje. En wit brood, dat was zogenaamd zó ongezond!
Volkorenbrood is het gezondst
Als je echt bewust wilt eten, dan kun je het beste gaan voor volkorenbrood. Bakkers mogen alleen volkorenbrood verkopen als het voor meer dan 90% bestaat uit volkorenmeel. Deze regel is wettelijk vastgesteld. Toch is het lastig om zonder ingrediëntenlijst te achterhalen of het echt volkorenbrood is, zelfs de bakker in het bovenstaande filmpje van Keuringsdienst van Waarde had daar moeite mee.
Volkorenbrood is gezonder, omdat het bestaat uit volkorenmeel. Volkorenmeel wordt gemaakt van dezelfde tarwegraan als het andere brood, alleen het wordt niet gefilterd. De zemelen en de kiemen blijven in dit brood gewoon zitten, waardoor het brood de meeste voedingsstoffen bevat.
Welk brood moet ik nu kiezen?
Je kunt dus het beste voor volkorenbrood gaan. Alleen als je twijfelt tussen wit of bruin brood, maakt het niet zoveel uit. Wel zijn bijvoorbeeld de zaden en pitten op het bruine brood iets gezonder, maar dat is natuurlijk op één boterham een hele kleine hoeveelheid. Ga dus gewoon voor wat je lekker vindt of kies voor volkorenbrood.
Wist jij dat er zo weinig verschil zat tussen een bruine en witte boterham?