Het is eigenlijk wel algemeen bekend dat koffie cafeïne bevat. Maar wat is het precies, wat doet het met je en wat is cafeïnevrije koffie? Hieronder kun je precies lezen hoe cafeïnevrije koffie geproduceerd wordt en wat het met je lichaam kan doen.
Wat is cafeïne?
Een van de positieve effecten van cafeïne is dat het je concentratie kan verbeteren en het verdrijft de vermoeidheid. Wel is dit effect tijdelijk en wanneer je dit effect langer wilt volhouden moet je dus de hele dag door koffie blijven drinken. Wanneer je te veel koffie drinkt kan dit zorgen voor slapeloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens en hoofdpijn. Wanneer je het drinken van koffie geleidelijk houdt hoeven deze negatieve gevolgen zich niet voor te doen.
Wat ook een optie is, is het drinken van cafeïnevrije koffie. Dit kan ervoor zorgen dat je de hele dag door koffie kan blijven drinken, zonder je al te druk te hoeven maken over de gevolgen van cafeïne. De keuze kun je natuurlijk geheel zelf maken en zijn ontzettend veel verschillende soorten koffiebonen waaruit je deze keuze kunt maken.
Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?
Er zijn verschillende methodes om koffie cafeïnevrij te maken. Daarbij wordt de koffie ook nooit compleet cafeïnevrij. Omdat dit gewoonweg niet mogelijk is. Voor het decafeïneren zit er zo’n 1 en 2,5% cafeïne in koffie. Na het decafeïneren zit er ongeveer 0,1% cafeïne in. Dit betekent dus wel dat het aanzienlijk minder cafeïne bevat na het decafeïneren, maar het zal nooit compleet cafeïnevrij worden.
Zijn cafeïnevrije koffiebonen ook te gebruiken in een koffiemolen?
Ondanks dat er veel verschillende soorten koffiebonen zijn, zijn deze uiteraard ook te gebruiken in koffiemolens. De keuze tussen de beste koffiebonen en de beste koffiemolens is zeer belangrijk. Als je namelijk een goed kopje koffie wilt zetten, spelen beide factoren een grote rol hierin. Let er dus niet alleen op dat je de juiste koffiebonen aanschaft, maar ook dat je de juiste koffiemolen aanschaft.
DCM-methode
Bij deze methode wordt er dichloormethaan (DCM) gebruikt om de koffiebonen in te weken. Vaak wordt de stof gebruikt om dingen in op te lossen. De bonen worden hier ongeveer een half uur in geweekt. Dit proces wordt een aantal keer herhaald, vervolgens worden de resten DCM verwijderd door middel van stoom, zodat dit niet achterblijft op de bonen.
De Zwitserse methode
Deze methode kost iets meer tijd en precisie. De bonen worden voordat ze gedroogd worden in heet water geweekt. Bij dit proces wordt er zoveel mogelijk gefocust op het behouden van de goede smaak van de koffie. Maar omdat het vrij veel tijd kost, wordt deze methode niet heel vaak gebruikt.
CO2-methode
Bij deze methode worden de bonen niet geweekt in een oplossing, maar in vloeibare koolstofdioxide (CO2). De CO2 wordt na het weken verwijderd en de cafeïne resten worden gefilterd, waardoor de koffiebonen cafeïnevrij geworden zijn.
Het drinken van cafeïnevrije koffie is niet perse gezonder dan het drinken van gewone koffie. Wel is het verstandig als je een echte koffiedrinker bent, of graag een kopje nuttigt voor het slapen gaan om voor cafeïnevrije koffie te kiezen. De grootste reden hiervan is voornamelijk zodat je niet te veel last zal krijgen van de eventuele bijwerkingen.
Maar als je ongeveer 3 keer per dag een kopje koffie drinkt, is het niet perse nodig om over te stappen naar cafeïnevrije koffie. Het is vooral belangrijk dat je luistert naar jouw eigen lichaam. Want als je merkt dat je lichaam heftig kan reageren op de effecten van koffie, kan dat een aanleiding zijn om te switchen, maar wanneer je dit totaal niet ervaart is de keuze geheel aan jezelf!