Een chalet kopen en verhuren kan een interessante investering zijn. Als je altijd al gedroomd hebt van een tweede huis op een mooie vakantiebestemming, dan kan het interessant zijn om een vakantiehuis te kopen, die je verhuurt op momenten dat je er zelf geen gebruik van maakt. Wat komt er kijken bij een investering als deze, en waar moet je op letten als je een eigen chalet of stacaravan wilt kopen en verhuren? Dat lees je hier!
1. Locatie van je chalet: aan zee of in het bos?
De locatie van je chalet is één van de belangrijkste factoren. Je wilt niet alleen een locatie waar je het zelf naar je zin hebt, maar als je een locatie wilt voor de verhuur is het ook belangrijk dat het anderen aanspreekt en in de buurt is van je woonplaats. Zeker als je voor de eerste keer iets gaat verhuren is het fijn om in de buurt te zijn om service te kunnen verlenen, en om zelf ook te kunnen helpen met de eventuele schoonmaak en het onderhoud.
Zeeland is bijvoorbeeld een populaire locatie in Nederland, omdat je hier in veel gevallen vlakbij het strand zit, waar veel mensen met plezier vakantie vieren. Zoek je op “stacaravan te koop Zeeland“, dan zul je zien dat je zowel losse stacaravans als stacaravans op een vaste locatie kunt kopen.
Als je een stacaravan of chalet op een vaste locatie koopt, is het goed om te weten waar je op moet letten:
- Overleg of lees in de voorwaarden of het chalet verhuurd mag worden, en hoeveel weken je er persoonlijk gebruik van mag maken. Deze regels verschillen per camping of vakantiepark.
- Kijk wat de kosten zijn voor een jaarplaats. Deze kosten voor de kavel komen jaarlijks terug, en staan dus los van de prijs van het chalet.
- Stel, de camping of het vakantiepark stopt, wat gebeurt er dan met jouw gekochte chalet? Mag je hem zelf verplaatsen, of wordt jouw chalet dan ook gesloopt en ontvang je een onkostenvergoeding?
Naast alle regels en kleine lettertjes, wil je ook dat het vakantiepark voldoet aan al je wensen. Ga je voor een mooie locatie aan zee of in het bos, waar je lekker tot rust kunt komen? Of kies je liever voor een goed bereikbare locatie waar veel te beleven is op het vakantiepark en in de buurt? De keuze is aan jou.
2. Het geschikte chalet voor jouw budget
De prijzen van een chalet lopen enorm uiteen. Ga je voor een tweedehands of een nieuw chalet? En kies je voor eentje met of zonder standplaats? Kijk hiervoor eerst in hoeverre je budget toereikend is. Bereken hoeveel je uit wilt en kan geven aan een chalet, en houd hierbij ook rekening met de terugkerende kosten, zoals de jaarplaats, verzekeringen en het onderhoud.
Het is hierbij belangrijk om jezelf nooit rijk te rekenen. Ga er niet meteen vanuit dat je chalet vanaf de eerste maand al verhuurd wordt. Het kost tijd om een vakantiewoning goed in de markt te zetten, en er zijn altijd minder populaire maanden waarin je jouw chalet weinig tot niet verhuurd krijgt.
3. Een chalet kopen, hoe doe je dat?
Een chalet kopen kan op verschillende manieren. De beste manier is eigenlijk via connecties, omdat de vraag naar chalets en daarmee tevens de prijs erg hoog ligt. Een goede manier is bijvoorbeeld om te vragen bij een camping waar je zelf komt of er mogelijkheden zijn om een chalet te kopen. Vaak is het op deze manier een stuk voordeliger, omdat hij al op de juiste plek staat, en zonder tussenpersonen wordt verkocht.
Verder kun je ook online gaan speuren op zowel tweedehands als nieuwe chalets. Zie je een chalet te koop staan die je mooi vindt? Dan is het belangrijk om eerst te kijken waar de chalet staat, of dit in de buurt is van de gewenste locatie (met het oog op transportkosten), en een bezichtiging in te plannen. Zie het als het kopen van een tweede huis en neem het serieus om een miskoop te voorkomen.
4. Hoe zit het met de belasting?
Gefeliciteerd, je hebt jouw chalet gekocht! Alleen hoe zit het met de belasting? Een stacaravan of chalet wordt gezien als onroerend goed als hij op een vaste plek staat. Hierdoor geldt een chalet als tweede woning volgens de Belastingdienst.
Sta je op een camping? Dan betaalt de eigenaar van de camping onroerendezaakbelasting, en wordt deze via de huurkosten aan je doorgerekend. Alleen als je gebruik maakt van eigen grond, ben je ook verplicht om OZB te betalen.
5. Recreatiewoningverzekering afsluiten
Wanneer andere mensen in je chalet slapen, hoop je niet dat er iets stuk gaat. Speciaal voor recreatiewoningen heb je de recreatiewoningverzekering. Zo is jouw chalet onder andere beschermd tegen brand-, inbraak- en waterschade, maar ook tegen schade door ongelukjes van anderen. Overleg altijd met jouw verzekeringsadviseur welk type verzekering de beste keus is voor jou.
6. Inrichten voor de verhuur
De inrichting is misschien nog wel het leukste! Als je een chalet gaat kopen en verhuren kun je hem volledig je eigen stijl meegeven. Houd hierbij de doelgroep in gedachten die je wilt aanspreken. Is de chalet voornamelijk geschikt voor gezinnen, jonge of juist oude stelletjes? Iedere doelgroep heeft andere behoeften en vaak ook een ander idee qua stijl.
Door dit in gedachten te houden kun je jouw chalet ook net dat beetje extra geven dat andere chalets missen. Denk aan een leuke kast met spelletjes voor gezinnen, of een smart-tv, of wat handige dingen die passen bij de locatie van de camping. Houd het daarnaast ook gemakkelijk om schoon te maken en te onderhouden. Soms zijn extra spullen voor je eigen verblijf, zoals een eigen matras, of voor wanneer er iets stuk gaat of vies is, wel fijn!
7. Zelf verhuren of via een verhuurbeheerder?
Tot slot kun je bepalen of je de verhuur helemaal zelf op je neemt, of dat je hier kiest voor een verhuurbeheerder. Sommige vakantieparken bieden zelf een service aan als verhuurbeheerder. Dit heeft als voordeel dat je opgenomen wordt op de website en de gasten die de website bezoeken meteen jouw huisje kunnen boeken. Ook wordt de schoonmaak van het huisje vaak meegenomen. Het nadeel hiervan is wel dat je hierover een bepaald percentage afdraagt aan het verhuurbedrijf.
Een verhuurbeheerder biedt meer comfort, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Ga je het zelf doen? Dan is dit vaak voordeliger, maar ook een stuk lastiger. Je hebt dan zelf te maken met schoonmaak, marketing en klantenservice. Hier heb je misschien niet altijd tijd voor naast je baan, of niet altijd zin in als je zelf vrij hebt.
Bij een chalet kopen en verhuren komt veel kijken, maar het kan je uiteindelijk ook een leuk zakcentje opleveren. Lijkt jou het leuk om je eigen chalet te kopen en eventueel te verhuren?