Op 10 februari is het zover, Chinees Nieuwjaar 2025! In China wordt dit groots gevierd met feest van maar liefst 16 dagen, dat gezien wordt als de start van de lente. Ze nemen in deze periode tijd om het afgelopen jaar af te sluiten en fris aan het nieuwe jaar te beginnen. Ik neem je graag mee op reis langs deze unieke traditie en de manieren waarop je de start van het nieuwe jaar kunt vieren.
Wanneer is het Chinees Nieuwjaar 2025?
Het Chinees Nieuwjaar is op 29 januari 2025. Alleen net als in de westerse landen beginnen de festiviteiten al een dag eerder op 28 januari. Op deze dag wordt Oudejaarsavond gevierd, waarbij familie samenkomt voor een diner en samen opblijven om het nieuwe jaar in te luiden. Dit wordt gevierd met groots vuurwerk, omdat er gelooft wordt dat vuurwerk de kwade geesten verjaagt.
Vanaf 28 januari tot 12 februari wordt het lentefestival gevierd, waarna aansluitend de voorbereidingen voor het lantaarnfestival plaatsvinden, welke wordt gevierd op 12 februari. Hierbij worden lantaarns opgehangen en in de lucht opgelaten, en dansen er draken door de straat. Het lantaarnfestival is tevens de afsluiter van het nieuwjaarsfeest.
Het Chinees Nieuwjaar vindt niet ieder jaar op dezelfde datum plaats. Voor de start van het nieuwe jaar wordt namelijk de maan-zonnekalender aangehouden. Hierbij telt de tweede (soms derde) nieuwe maan als de start van het Nieuwjaarsfeest, en wordt het feest afgesloten op de daaropvolgende volle maan. Vandaar dat de exacte datum wisselt per jaar.
Het sterrenbeeld van 2025 is de slang
Dit jaar staat het Chinese dierenriemteken, in het sterrenbeeld van de houten slang. Volgens de Chinese astrologie is elk jaar toegewijd aan een specifiek dier, en wie de tradities volgt en hard werkt, heeft kans om de positieve kanten van dit Chinese sterrenbeeld te ervaren.
Wat 2025 in het sterrenbeeld slang zo speciaal maakt, is niet alleen de vastberadenheid die de slang symboliseert, maar ook de belofte van potentie en vernieuwing die dit teken met zich meebrengt. Gebruik de wijsheid en de intuïtie van de slang dit jaar om te groeien, zodat dit voor jou ook een jaar wordt vol nieuwe en mooie mogelijkheden.
Degenen die onder het teken van de slang worden of zijn geboren (1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025), worden beschouwd als wijze mensen met een sterke intuïtie. Slangen staan voor geluk, overvloed, vruchtbaarheid en lang leven, maar ze moeten oppassen voor de valkuilen van verleiding en jaloezie.
Helaas wordt voor deze mensen het jaar van de slang gezien als een jaar van ongeluk, omdat je het doelwit bent van de God van Tai Sui (het jaar). Dit geldt ieder jaar voor het sterrenbeeld waar het dierenriemteken in staat.
5 manieren om Chinees Nieuwjaar te vieren
Tegenwoordig zijn er steeds meer leuke festiviteiten rondom Chinees Nieuwjaar in Nederland. Er zijn leeuwendansoptochten en vuurwerkshows, maar ook verschillende straatfeesten en workshops in bijvoorbeeld musea. Ben je benieuwd hoe jij het Chinees Nieuwjaar van 2025 mee kunt vieren? Hier vind je een overzicht!
1. Vier nieuwjaarsdag in Amsterdam
In Amsterdam worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom Chinees Nieuwjaar. Zo kun je in de Nieuwmarktbuurt, bij de echte boeddhistische tempel Fo Guang Shan He Hua, jaarlijks meedoen met de nieuwjaarsviering.
Daarnaast kun je op de Zeedijk genieten van een leeuwen en drakenoptocht. Hierbij wordt vuurwerk afgestoken en is er muziek te horen van trommels, gongs en bekkens. Langs de Zeedijk staan ook verschillende kraampjes met eten, wat één van de belangrijke tradities is rondom nieuwjaar.
Hoewel in de Nieuwmarktbuurt en bij de Zeedijk de meeste activiteiten worden georganiseerd, zijn er meestal ook verschillende festiviteiten op de Dam. Je kunt dus zeker een dagje rondkijken in de hoofdstad en ondertussen genieten van alle nieuwjaarsactiviteiten.
2. Naar China Town in Den Haag
Het Chinees Nieuwjaar in Den Haag wordt op 29 januari gevierd. Dit is de dag van het lantaarnfestival en daarmee de afsluiter van alle nieuwjaarsfestiviteiten. Het vindt dit jaar voor het eerst niet meer plaats in het Stadhuis, maar het is de hele dag feest in Chinatown (de Wagenstraat).
Het wordt uitbundig gevierd met muziek, optredens, kunst, Chinese lekkernijen en natuurlijk vuurwerk! Verder zal er ook een draken- en leeuwenoptocht te zien zijn.
3. Chinees Nieuwjaar in Rotterdam
In Rotterdam is er van 29 januari tot en met 12 februari 2025 van alles te doen in de stad rondom het Chinees Nieuwjaar. De hoogtepunten zijn de straatprogrammering op de West-Kruiskade op 8 februari met verschillende optredens en kraampjes met lekkernijen, de leeuwendansoptochten en de vuurwerkshow op het Holland Amerikaplein op 9 februari.
Ook is de West-Kruiskade al met rode lampionnen versierd en vind je door de stad verschillende draken. Op de website van Rotterdam Chinese New Year vind je de gehele programmering en alle informatie.
4. Versier je huis of de straat in de kleur rood
De kleur rood staat in de Chinese cultuur voor geluk en voorspoed. Deze kleur zie je tijdens het nieuwjaarsfeest overal terug. Als je zelf gezellig mee wilt doen, dan kun je jouw huis of de straat versieren met verschillende rode versieringen. Denk aan de herkenbare rode lantaarns, maar ook aan de rode papieren slingers (die je waarschijnlijk doen denken aan een Chinese rol.
Ze steken dit vuurwerk niet voor niets af in de straten tijdens oud en nieuw, omdat rood dus geluk brengt en de kwade geesten verdrijft. De snippers vegen ze ook niet op, omdat dit ongeluk brengt.
5. Geniet van de Chinese keuken
Goed nieuws voor alle food-liefhebbers, want eten brengt geluk! Eten speelt daardoor een belangrijke rol tijdens Chinees Nieuwjaar. Je kunt daardoor prima stilstaan bij het nieuwe jaar door zelf eten te bereiden in de keuken, of langs te gaan bij een Chinees restaurant en daar te genieten van lekkere hapjes. Een mooier moment is er eigenlijk niet.
Ben jij van plan om iets leuks te doen met Chinees Nieuwjaar?