Als je een relatie hebt, heb je waarschijnlijk een aantal moeilijke momenten meegemaakt. Het is prima om het oneens te zijn – botsen is een natuurlijk aspect van een paar zijn.
De sleutel tot een langdurige relatie is echter om je te concentreren op het ontwikkelen van een sterkere, meer persoonlijke band.
Deze tactieken kunnen jullie allebei helpen om je communicatieve vaardigheden te verbeteren, of je nu net begint als een relatie of al jaren samen bent.
Herken slechte communicatie
Passieve agressie is een methode om onderdrukte woede te uiten in plaats van onenigheid rechtstreeks aan te gaan. Als je partner al zijn tijd met zijn vrienden doorbrengt of gokt op het Unibet live casino, voel je je misschien buitengesloten. Hoewel je eerste instinct misschien is om kritiek te leveren, probeer het onderwerp voorzichtig te benaderen zonder de schuld te geven.
Dit kan er als volgt uitzien:
- Grappen maken over het feit dat je partner de hele tijd te laat komt
- Hem of haar straffen voor het te laat komen door hem de stille behandeling te geven
- Opmerkingen maken over hun beslissingen
Met al deze acties kunt je je ergernis uiten zonder erover te hoeven praten. Op het moment voelt het misschien prettig, maar op de lange termijn heb je er geen baat bij.
Alleen het vermijden van geschillen helpt niet. Door problemen te negeren, krijgen ze gewoon de ruimte en tijd die ze nodig hebben om later uit te groeien tot iets groters.
Als je met je partner praat, is openlijk defensief of confronterend zijn een indicatie dat je in een giftig communicatiepatroon bent terechtgekomen.
Agressief taalgebruik kan zijn:
- Schreeuwen
- Beschuldigen of bekritiseren
- Bevelen of domineren
Tips voor betere communicatie
Is één van de bovenstaande indicaties van toepassing op je relatie? Deze suggesties kunnen je helpen om meer open en eerlijke communicatie te bevorderen.
- Ga eerst door je emoties heen.
Voordat je met je partner praat over een probleem dat je dwarszit, moet je eerst je eigen gevoelens erover verwerken en jezelf kalmeren. Maak voordat je met je partner gaat praten een korte wandeling of luister naar rustgevende muziek. Je hebt meer controle over je emoties en kunt daardoor effectief communiceren.
- Houd rekening met de timing.
Het kiezen van het perfecte moment om met je partner te chatten het verschil kan maken. Als er iets is dat je dwarszit, laat je partner dan weten dat je er eens over wilt gaan zitten en erover praten. Als je partner weet dat je met hem wilt praten, kan dit ook helpen om het probleem te de-escaleren, omdat hij zich minder snel in een hinderlaag of overrompeld voelt door een hartstochtelijk geschil.
- Begin met ‘ik’-uitspraken.
De manier waarop we met onze partner communiceren, kan een groot verschil maken. Koppels beginnen vaak een gesprek door met de vinger naar de andere persoon te wijzen en de schuld te geven. Praat over hoe je je voelt. Jij kunt dit bereiken door zinnen te gebruiken die beginnen met ‘ik’.
Effectieve communicatie is de hoeksteen van elke succesvolle relatie, maar het is niet altijd eenvoudig.
Als je problemen hebt met het oplossen van communicatieproblemen in je relatie, ga dan naar een therapeut, alleen of met je partner, om onderliggende problemen op te lossen en nieuwe technieken te ontwikkelen.