Wanneer je een mooie badkamer hebt, dan is een oude radiator al snel iets waar jij je aan gaat ergeren. Een oplossing hiervoor is een design radiator in de badkamer, waarbij je de keuze hebt uit verschillende modellen en kleuren. In dit artikel bespreek ik de dingen waar je op moet letten, wanneer je een design radiator gaat kiezen.
Het type design radiator in de badkamer
Het type radiator dat je meestal voorbij ziet komen in badkamers, zijn toch wel de handdoekradiatoren. Gelukkig heb je ook hier de keuze uit een mooie design radiator. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ladder om je handdoeken op te hangen, maar dan verwarmd? Ik vind het voorbeeld zelf echt geweldig en zou hem zeker plaatsen in mijn droombadkamer.
Mocht je je handdoeken niet willen ophangen in de badkamer, dan kun je natuurlijk ook gaan voor een andere radiator. Misschien past de langwerpige radiator op de afbeelding bovenaan het artikel meer bij jou, of misschien heb je juist een kleine vlakke radiator nodig die perfect in dat ene hoekje past.
Het vermogen van de design radiator
Een belangrijk punt voor je de design radiator gaat aanschaffen is het vermogen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een handdoekradiator, dan moet deze radiator de gehele badkamer in zijn eentje kunnen verwarmen, tenzij je nog ruimte hebt voor een extra radiator.
Je kunt het benodigde vermogen uitrekenen door de lengte, breedte en hoogte in meters te vermenigvuldigen. Nu heb je het aantal kubieke meters van de badkamer berekend en deze kun je opnieuw vermenigvuldigen met 93. De uitkomst hiervan is het wattage dat jouw radiator nodig heeft om de badkamer te kunnen verwarmen tot 24 graden.
Ga voor aluminium
Bij sanitair kun je het beste kiezen voor een aluminium design radiator. Deze komen gelukkig ook het meeste voor, maar het is altijd even de moeite waard om het te controleren. Aluminium is namelijk roestwerend en warmt in veel gevallen een stuk sneller op. Het is toch lekkerder om ’s ochtends in een warme badkamer te douchen, zeker in de winter.
Zoek het juiste plekje
In sommige badkamers zijn er genoeg plekken om radiatoren op te hangen, terwijl het in een kleine badkamer vaak echt puzzelen is om een juiste plek te vinden. Hou er rekening mee dat de radiator nog 3 tot 5 centimeter van de muur af komt te hangen en het beste 10 tot 15 centimeter boven de vloer kan hangen. Ook is het verstandig om hem niet teveel in aanraking te laten komen met water, dus pas op met het plaatsen bij een inloopdouche of een bad.
Hou naast dit alles ook rekening met de aansluitingen. Als de leidingen horizontaal lopen, dan is een radiator met een zijaansluiting de beste optie. Komen de leidingen uit de vloer of uit de onderkant van de muur, dan kun je het beste gaan voor een radiator met onderaansluiting.
Als je alles hebt geregeld, dan kun je de radiator aansluiten en genieten van je heerlijk verwarmde badkamer!
Bron foto: Dariusz Jarzabek/Shutterstock.com