Als je graag bezig bent met een duurzamer leven, en jouw steentje wilt bijdragen aan de natuur, dan is dit op ieder vlak net zo belangrijk. Ook op het gebied van meubels kun je consuminderen en bewuste keuzes maken. Alleen hoe kun je duurzaam meubels kopen, en waar moet je aan denken als het gaat om duurzaamheid binnen het interieur?
1. Consuminderen: heb ik het echt nodig?
Duurzaamheid begint bij consuminderen. Hoe minder we consumeren, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden, waardoor er minder CO2 uitstoot plaatsvindt. Begin daarom altijd met de vraag: heb ik het echt nodig?
Is het meubel van zo’n belang dat ik niet zonder zou kunnen in huis, of is er een andere oplossing voor mijn probleem? Soms kun je het meubelstuk repareren, opknappen, heb je een goed alternatief, of kun je het met iemand ruilen. Zo voorkom je dat je van iets nieuws kopen een gewoonte maakt.
2. Ga voor vintage tweedehands
Vintage is een mooie manier van duurzaam meubels kopen. Het zijn namelijk spullen van hoge kwaliteit, die al jaren oud zijn. Ze hebben niet alleen een mooie uitstraling, maar vertellen ook een verhaal. Met een vintage meubelstuk haal je iets unieks in huis, wat vaak door een designer is ontworpen, maar waar iemand anders afscheid van heeft gedaan.
Vind je vintage tweedehands te prijzig, of kun je niet vinden wat je zoekt? Dan kun je natuurlijk ook op zoek naar tweedehands meubels online, of in kringloopwinkels. Vaak kom je hier meubels tegen in allerlei stijlen, die prima in jouw interieur passen.
3. Materialen die duurzaam zijn
Als je gaat kijken voor meubels, let dan eens op het materiaal dat je koopt. We zijn geneigd om alleen naar de prijs te kijken, maar soms zit het verschil hem ook in kwaliteit. Zo is een vintage kast van bijvoorbeeld eikenhout of teak duurder, maar gaat hij generaties lang mee.
Buiten dat zijn er tegenwoordig ook genoeg meubelstukken die gemaakt worden van gerecyclede materialen. Zo worden er meubels gemaakt van plastic dat opgevist is uit de oceaan, waardoor je niet alleen een duurzaam meubelstuk koopt, maar ook bijdraagt aan een goed doel.
4. Lokaal geproduceerde meubels
Duurzaamheid draait niet alleen om het materiaal, maar ook om de arbeidsomstandigheden, en het vervoer van meubels naar je toe. Ga eens op zoek naar meubels in de buurt. Er zit vast wel een meubelmaker in jouw dorp of stad die je een handje kan helpen.
Of ga eens langs bij meubelwinkels die hun meubels in Nederland produceren, waardoor je zeker weet dat de arbeidsomstandigheden goed zijn, en de materialen en de meubels zelf geen wereldreis hebben afgelegd.
5. GOTS, FSC en PEFC keurmerken
Om zeker te weten dat de materialen van je meubels van duurzame komaf zijn, kun je kijken naar verschillende keurmerken. Zo voorkom je dat je kiest voor een houtsoort die op het eerste oog duurzaam lijkt, maar dat uiteindelijk niet is. Ga je een bank uitkiezen, of iets anders van textiel? Zoek dan naar het GOTS keurmerk. Dit textiel is volledig biologisch verkregen en verwerkt.
Bij meubelstukken van hout zoek je naar het FSC of PEFC keurmerk. Dit betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Zo bescherm je de bossen, omdat het hout verantwoordelijk wordt gekapt, en ga je illegale houthandel tegen.
6. Skip trends, ga voor jouw stijl
Tot slot is het heel belangrijk om bij het uitkiezen van meubels altijd bij jezelf te blijven. Hoewel we heel erg worden verleidt door trends en daarmee fast furniture, zijn dit niet de meubelstukken die jarenlang meegaan. Ga daarom liever voor meubels die van hoge kwaliteit zijn, jarenlang meegaan en passen in jouw stijl.
Je kunt hiervoor het beste inspiratie opdoen op Pinterest of blogs om te ontdekken wat jouw persoonlijke stijl is, zodat je meubelstukken uitkiest die bij jou passen, en niet alleen bij de huidige trends.