Fotografie apps kun je naar mijn idee nooit genoeg hebben. Dat blijkt wel nu ik ze allemaal heb opgeteld. In totaal gebruik ik maar liefst 8 fotografie apps voor allerlei verschillende functies. Kijk je mee?
Apps uit de Google Play Store
Alle apps in dit artikel komen uit de Google Play Store. Ik heb zelf namelijk de OnePlus 6 die draait op Android. Een super snelle telefoon, waarmee je ook hele mooie foto’s kunt maken. Toch zou ik af en toe wel een iPhone willen hebben, zoals de iPhone Xr, waarmee je hele mooie foto’s kunt maken én toegang hebt tot een stuk meer fotografie apps. Zo kom ik nog geregeld apps tegen bij andere bloggers, die je helaas op een Android toestel niet kunt downloaden. Gelukkig kun je met deze 8 fotografie apps jouw hart ophalen, want deze zijn zowel in de Google Play Store als in de App Store verkrijgbaar.
1. OI.Share
De eerste app in het rijtje is geen bewerkingsapp, maar eigenlijk een echte fotografie app. OI.Share is een app die ik kan koppelen aan mijn Olympus PEN EPL-10. Deze gebruik ik voornamelijk als ik foto’s van mezelf maak voor mijn blog. Deze app is gekoppeld met Wi-Fi aan mijn camera en daardoor kan ik vanaf een afstandje de camera bedienen. Dat niet alleen, want ik kan ook de foto’s direct opslaan op mijn telefoon, waardoor ik meteen aan de slag kan met bewerken.
2. Airbrush
Airbrush is wat mij betreft een fijne app om onzuiverheden weg te werken, je ogen beter uit te laten komen en je gezicht wat egaler te maken. Het is erg vergelijkbaar met de Facetune app, maar ik heb vanaf het begin al Airbrush hiervoor gebruikt. Je kunt in Airbrush zelfs foto’s maken met een make-up look naar keuze en je hebt ook diverse filters die je toe kunt passen. Een hele veelzijdige app, maar voornamelijk gefocust op het mooier maken van.
3. Snapseed
Snapseed is ook één van de apps die ik al jarenlang gebruik. In het begin pakte ik deze er vaak bij, omdat je zelf kunt selecteren welk gedeelte van de foto je wilt bewerken. Hierdoor kun je een witte achtergrond gemakkelijk écht wit maken, schaduwen wegwerken en ook bepaalde gedeelten extra contast of verzadiging meegeven. Verder heeft deze apps ook fijne tools om je foto’s scherper te maken, meer structuur te geven en de POP filter is perfect om je foto’s net dat beetje extra te geven.
4. Lightroom
De foto bij dit artikel heb ik bewerkt met Lightroom. Op de afbeelding hierboven zie je het resultaat voor en na het bewerken. Lightroom maakt je foto’s echt mooier. Zelfs bij donkere grauwe foto’s lukt het nog om er een plaatje van te maken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Lightroom vaker gebruik op mijn laptop dan op mijn telefoon, omdat ik dat persoonlijk iets fijner vind werken. Maar op je telefoon is de Lightroom app helemaal gratis!
Wil je precies leren hoe je jouw foto’s het beste kunt bewerken met Lightroom? En hoe je tevens mooie professionele foto’s maakt met je smartphone? Bekijk dan snel deze cursus (met twee Lightroom presets als bonus)!
5. PhotoDirector
Een goed alternatief voor Lightroom is PhotoDirector. Hier heb je een stuk minder opslagruimte voor nodig. Als je in PhotoDirector naar ‘Adjust’ gaat en vervolgens naar ‘HSL’ kun je net als in Lightroom de kleuren aanpassen. Ik vind dit persoonlijk op de telefoon net iets fijner werken, het werkt net iets preciezer en daardoor krijg ik sneller het resultaat waar ik naar opzoek ben.
6. VSCO
VSCO is ondertussen denk ik bij veel mensen al bekend. Deze populaire app heeft ontzettend veel filters, waardoor je snel veel foto’s kunt bewerken, maar ze wel dezelfde look meegeeft. Ik heb zelf veel extra filters aangeschaft voor deze app. Na het bewerken in Lightroom gebruik ik altijd nog de S1 filter voordat ik mijn foto upload naar Instagram.
7. Afterlight
Afterlight is perfect als je een vintage look-and-feel wilt toevoegen aan jouw foto’s. Ik gebruik deze app vaak voor de ‘Dusty’ filmeffecten. Je krijgt dan een soort witte dust over je foto, zoals bij een ouderwetse foto. Verder heeft Afterlight ook veel filters met een vintage-vibe en kun je hem ook downloaden voor op je PC.
8. PicsArt
PicsArt heb ik pas geleden ontdekt. Hiermee maak ik de edits voor het raam, die je af en toe voorbij ziet komen. In PicsArt kun je jezelf echt uitleven. Je kunt een andere foto gemakkelijk als achtergrond in jouw foto bewerken, maar ook dingen toevoegen als ramen, tekeningen en andere stickers.
Als je een iPhone hebt, zoals de iPhone Xr, dan kun je in plaats van PicsArt gaan voor het alternatief Juxtaposer. Deze app is een stuk bekender en hiervoor zijn verschillende tutorials te vinden op Instagram en YouTube.
Welke fotografie apps heb jij op jouw telefoon?