Binnen fotograferen is één van de lastigste dingen. Als je een witte achtergrond wilt gebruiken heb je in de winter vaak last van het grauwe weer buiten. Als het zomer is kan het licht weer net te fel zijn. Het is echt vechten om goed te werken met het licht, als je de foto voor het raam maakt moet je jezelf in de moeilijkste houdingen wringen. En dan ogen de foto’s op de computer ook nog eens donkerder dan op de camera. Allemaal struikelpunten, maar ik geef jullie vandaag fotografietips voor binnenshuis.
Natuurlijk daglicht
Het mooiste is natuurlijk daglicht. Ik probeer altijd voor het raam foto’s te maken. Ik benadruk het natuurlijke daglicht door het IKEA LACK tafeltje in de kleur hoogglans wit. Dit tafeltje kost slechts €4,99 waardoor het ook nog eens realiseerbaar is. Het mooiste licht heb ik in de woonkamer voor het raam; ik doe dan de gordijnen open, ik haal de spullen weg die in het raamkozijn staan, dat alles om het licht goed door te schijnen.
Wanneer de zon schijnt is het net wat lastiger om te fotograferen. De zon komt bij ons in de woonkamer op, meestal lukt het me om ’s middags foto’s te maken waardoor ik er minder last van heb, maar af en toe is dat wat lastiger. Hetzelfde geldt voor mijn kamer op zolder, de zon kan de foto’s geel maken, maar ook nog eens zorgen voor extreme schaduwen. Niet mooi, maar gelukkig zijn ook daar oplossingen voor. Bij VELUX kun je bijvoorbeeld raamdecoratie aanschaffen waarbij je optimale controle hebt over de hoeveelheid en de invalshoek van het licht. Hierdoor kun je toch nog perfect fotograferen, door de juiste invalshoek te kiezen en zelf de hoeveelheid daglicht te bepalen.
Fotografielampen
Als het natuurlijk daglicht niet aanwezig is of in mindere mate kun je fotografielampen gebruiken. Zelf heb ik ook fotografielampen, die ik vooral gebruik op de grauwe dagen of op de dagen waarbij ik veel last heb van de schaduwen. Zelf heb ik de Falcon eyes continu lichtset, waar ik een haat-liefde-verhouding mee heb. De ene keer word ik er heel gelukkig van, maar de andere keer maken ze mijn foto’s niet mooier.
Ze werken vooral goed als het donker begint te worden en je moet echt weten hoe je beide lampen neer moet zetten. Toen ik de lampen net had gebruikte ik ze op een verkeerde manier, ik zette ze te dicht op de producten. Hierdoor worden de foto’s te geel en de schaduwen verdwijnen niet helemaal. Wanneer je de lampen wat verder weg zet zorgen ze net voor dat beetje extra licht wat je nodig hebt, waardoor de producten en het witte vlak weer een stuk mooier overkomen.
Camera-instellingen
Tijdens het fotograferen is niet alleen het licht belangrijk, maar ook je camera-instellingen. De camera-instellingen zijn natuurlijk anders per interieur en per camera, ik gebruik de M-stand op mijn Sony DSC-HX300. Bij deze stand kun je handmatig de belichtingsinstellingen veranderen, dit wordt aangeraden bij lastige omstandigheden. Hierbij heb ik de ISO, de lichtgevoeligheid, vaak op 800, 1000 of 1250 staan, dit is de waarde die ik als eerste instel en later maak ik nog een foto binnen iedere waarde. Ik maak foto’s in diverse standen, zodat ik zeker weet dat de goede foto ertussen zit, ook als er iets veranderd tijdens het overzetten op de laptop. De sluitertijd, de hoeveelheid licht op de sensor, staat bij mij op dit moment op 80. Evenals de sluitertijd kan de diafragma vaak wisselen van waarde. De diafragma staat bij mij op dit moment op 3,5, maar ik gebruik hem ook regelmatig op 4,0 en 4,5.
Gebruik je jouw telefoon om foto’s te maken? Dan is het belangrijk om scherp te stellen op het object dat je fotografeert. Dit doe je door op je scherm te tikken op het object waarop je wilt scherpstellen. Je krijgt dan ook een balkje die je kunt schuiven om de belichting aan te passen. Om nog betere foto’s te maken op je telefoon kun je ervoor kiezen om je telefoon op de PRO-stand te zetten, waar je wel de mogelijkheid hebt om instellingen als de ISO, de sluitertijd en de diafragma aan te passen.
Wil je meer leren over de instellingen op je telefoon voor het maken van foto’s? Zodat je ook met je telefoon de mooiste foto’s kunt maken van leuke momenten binnenshuis en buitenshuis? Met deze cursus leer je precies hoe je de mooiste foto’s maakt met je telefoon!
Foto’s bewerken
Nadat mijn foto’s op de computer staan selecteer ik de beste. Ik werk met Picasa, hiermee worden de foto’s geüpload binnen de Google + omgeving. Binnen deze omgeving, waar je vanuit Picasa terecht komt, kun je meteen de foto’s bewerken. Dit programma heeft fijne simpele opties en zijn bij goede foto’s goed genoeg. De opties die ik bij deze omgeving het meeste gebruik zijn de volgende; bijstellen en selectief. Binnen de optie bijstellen ga ik vaak voor de filters pop en lift.
Als de foto’s toe zijn aan een grote opknapbeurt, of het beoogde resultaat lijkt niet haalbaar in Google +, dan ga ik over naar Photoshop. Binnen Photoshop ga ik naar de fotografie-omgeving, waarbij je snel een paar handige opties hebt. Zo kun je heel snel de helderheid aanpassen, het contrast en de kleuren binnen de foto. Wel is Photoshop net wat ingewikkelder, en is het handig om het onder de knie te hebben, anders kan het bewerken van een foto veel tijd in beslag nemen.