Online shopping is makkelijk, snel, mogelijk vanuit je luie stoel, en je vermijdt mooi de drukte op de weg. In Nederland geeft 42% van de internetshoppers tussen 100 en 500 euro uit. De keuze van online platforms waar je reizen, de nieuwste mode, levensmiddelen, delicatessen, supplementen, enzovoorts kan bestellen, is enorm.
Gewoonlijk blijven de meeste mensen trouw aan hun gewoonlijke verkoopplatforms, maar af en toe probeer je ook iets nieuws uit. Het is belangrijk iedere keer voorzichtig te zijn. Met de groei van online shopping zijn de online criminele activiteiten ook gestegen, een trend die spijtig genoeg niet te onderschatten is. Als je voorzichtig bent en de volgende tips volgt, kun je internetfraude vermijden.
Voorkom dat je slachtoffer wordt van internetfraude
Ondanks dat cybercriminelen steeds meer trucjes bedenken kun je je hiertegen wapenen. Kies bij voorkeur websites met een goede reputatie. Dat geldt onder andere voor online winkelen. Websites zoals Bol.com, Zalando.nl en Coolblue.nl bestaan al jaren, en zijn zeer betrouwbaar.
Voor bepaalde sectoren is het erg belangrijk dat consumenten weten welke websites veilig zijn. De iGaming-industrie is hier een voorbeeld van. Hier is een lijst met betrouwbare Nederlandse casino’s die je kunt inspecteren, inclusief de licenties en SSL-certificaten die hun klanten geruststellen. Het zijn deze officiële documenten en erkende betekenaars waar consumenten naar zullen zoeken, voordat ze hun gegevens registreren.
Wat doe je als een website (nog) niet zo bekend is?
Doe een beetje onderzoek als je een nieuw platform uitprobeert. Als je er nog nooit van gehoord hebt, of je bent niet zeker of het allemaal legaal is, zoek dan naar meningen van klanten over dit bedrijf. Als het een nieuw bedrijf is en er nog geen online recensies of beoordelingen gepubliceerd zijn, vraag het dan eens aan vrienden of lees een review blog.
Veel bloggers schrijven recensies over nieuwe producten en bedrijven. Meestal doen ze dit, omdat ze bij de verkoop van een product een commissie kunnen verdienen, maar ook om de klanten een eerlijke mening te geven. Deze bloggers schrijven eerlijke recensies, niet alleen voor de betrouwbaarheid van het bedrijf, maar ook voor hun eigen blog.
Dus, neem een website eerst onder de loep, ook al ziet alles goed uit, maar zoals men zegt, beter voorkomen dan genezen.
Het verschil tussen http en https
Een letter maakt een groot verschil uit. Als je voor een product wil betalen, moet je je ervan verzekeren dat je op een https-site bent. Voer nooit betalingen uit op een http-site. Https betekent dat de website een SSL-certificaat heeft. Dit certificaat zorgt ervoor dat je gegevens, zoals creditcardgegevens, veilig worden verzonden en uit de handen van hackers blijven.
Gebruik veilige betaalmethoden
Nadat je gecontroleerd hebt of je op een https-site bent, maak dan gebruik van veilige betaalmethoden. Het gebruik van creditcards is veilig als je de betrouwbaarheid van de website hebt gecontroleerd. PayPal is een betalingssysteem dat je creditcard en betaalpas gegevens bewaart en waarmee je risicoloos online kunt winkelen.
Het probleem met de wachtwoorden
Wie kent het volgende probleem niet? “Wat was mijn wachtwoord ook alweer?”
Ook al is het veel eenvoudiger hetzelfde wachtwoord voor alle accounts te hebben, wordt dit niet aangeraden. Wat doe je als je wachtwoord gestolen wordt en de dader toegang heeft tot al je accounts?
Het kan misschien lastig zijn, maar het is beter verschillende wachtwoorden te hebben. Als je ze niet steeds kan onthouden, dan schrijf ze op in een notitieboekje of bewaar je ze in een wachtwoordbeheerder.
Met goede antivirus-software kun je wachtwoorden ook bewaren. Je hebt dan slechts een master wachtwoord nodig, indien je toegang moet hebben. Natuurlijk mag je dit master wachtwoord niet vergeten. Dus schrijf het op. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je maar één wachtwoord moet onthouden, en dit systeem is veilig.
Voorzichtig met verdachte aanbiedingen
Wees op je hoede als je niet zeker bent of een website veilig of betrouwbaar is. Deel niet zomaar je gegevens tenzij je de website vertrouwt. Laat je niet verlijden door lage prijzen. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is er een grote kans dat iets niet klopt.
Verifieer de contactgegevens
Elke website heeft een pagina die informatie geeft over het bedrijf en de contactpersonen. Daar vind je de naam, een fysiek adres, een telefoonnummer en/of een e-mailadres. Als je die gegevens niet vindt, dan is het mogelijk dat je op een frauduleuze website bent geland.
Veilig online shoppen
Veilig online winkelen is nooit gegarandeerd. Bijvoorbeeld, zelfs de contactgegevens kunnen soms vals zijn. Sommige ervaringen hebben aangetoond dat bepaalde websites stockfoto’s gebruikten voor de profielfoto van de website-eigenaar. Dit kan makkelijk nagekeken worden, maar wordt vaak over het hoofd gezien. In die gevallen, is het aan te raden om te verifiëren of het bedrijf ook een social media profiel heeft.
Ook al is internetfraude gestegen; de online shopper is voorzichtiger geworden, en online platforms hebben hun veiligheidsmaatregelen sterk verbeterd. Als je deze aanwijzingen volgt, kun je fraude best wel vermijden.