Geld lenen lijkt ontzettend makkelijk, maar toch zitten er altijd risico’s aan verbonden. Zelf ben ik niet zo’n fan van geld lenen en spaar ik liever voor een dure aankoop. In dit artikel leg ik je graag uit waarom.
Makkelijk geld lenen?
Makkelijk geld lenen is iets wat de laatste jaren steeds meer in opkomst is. Zo kun je geld lenen voor je studie, nieuwe auto of een verbouwing en komen er ook steeds meer constructies bij. Zo is een lease auto in feite ook een lening, wat ook meegenomen wordt op je BKR-registratie. In sommige gevallen betaal je dan een bedrag per maand om de auto te mogen lenen.
Hoewel geld lenen makkelijk is, betekent dit niet dat er geen risico’s aan vastkleven. Ik haalde al even de BKR-registratie aan, maar daarnaast zijn er nog meer risico’s waar je op moet letten. Ik vertel je hier graag meer over, zodat je dit mee kan nemen in je overweging om een persoonlijke lening af te sluiten.
De risico’s van geld lenen
1. Iets kopen wat je niet kunt betalen
In feite is een lening vaak een hulpmiddel om iets te kopen wat je niet kunt betalen. Je gaat dan een lening aan om je doel aan te schaffen en betaald een bedrag per maand met rente om deze lening weer af te lossen.
Het probleem hiervan is dat je maandelijkse vaste lasten stijgen, terwijl je eigenlijk al niet voldoende had gespaard voor deze uitgave. Door deze extra vaste lasten kun je nog moeilijker sparen, waardoor je misschien met toekomstige (onverwachte) uitgaven of gebeurtenissen in de knel komt.
2. Bij overlijden gaan de kosten naar nabestaanden
Als je overlijdt en nog een lening op je naam hebt staan, dan schuift deze lening door naar je nabestaanden. Iets wat je natuurlijk het liefst ten allen tijde wilt voorkomen. Je kunt daarom hiervoor een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, ook in het geval van een hypotheek.
3. Arbeidsongeschiktheid of werkloosheid
Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Je hoopt het natuurlijk niet, maar arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kunnen altijd voorkomen. Ook hier zijn verzekeringen voor te vinden en bij werkloosheid heb je recht op de werkloosheidsuitkering, maar het liefst wil je hier niet in aanraking mee komen en al helemaal niet met een lening erbij.
4. BKR-registratie
Bij iedere lening die je afsluit, hoe klein ook, wordt een registratie gemaakt in het BKR-register. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon met abonnement, maar ook een persoonlijke lening of een lease-contract.
Hoewel het lijkt dat je makkelijk geld kunt lenen is dit altijd afhankelijk van de hoeveelheid BKR-registraties en de manier waarop je deze leningen betaald. Bij een hypotheek of een andere lening wordt er altijd gekeken naar de BKR-registratie, dus is het verstandig om niet teveel te lenen en altijd op tijd te betalen. Mocht je te laat betalen, dan blijft dit 5 jaar geregistreerd staan, dus hou hier altijd rekening mee.
In plaats van geld lenen ga ik dus liever voor sparen. Dat maakt het wat mij betreft ook leuker om uiteindelijk die duurdere aankoop te doen. Je hebt er hard voor gewerkt, dus kunt het zien als beloning!