Goede voornemens, we willen ze allemaal graag stellen in het nieuwe jaar. Een nieuw jaar staat namelijk gelijk aan een nieuwe start. Een nieuwe start om een bepaalde gewoonte af te leren of een nieuwe aan te leren. Alleen hoe kun je de goede voornemens volhouden die je in 2024 voor jezelf stelt? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over goede voornemens en hoe je jezelf eraan kunt houden.
Wat zijn goede voornemens?
Een voornemen is in feite iets wat je wilt gaan doen. Je zou dus kunnen zeggen dat goede voornemens dingen zijn die je wilt gaan doen, omdat ze je leven op een goede manier veranderen. Goede voornemens zijn bedoeld om je gelukkiger te maken, omdat je hiermee iets bijdraagt aan je leven of die van iemand anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sporten om je gezondheid te verbeteren, waarbij het goede voornemen is om je in te schrijven bij sportschool Ridderkerk om daar minimaal 2 keer per week te sporten. Of het doen van vrijwilligerswerk, waardoor je anderen kunt helpen en zelf nieuwe contacten legt.
Top 10 goede voornemens van 2024
De goede voornemens van 2024 zijn voor veel mensen hetzelfde. Vind je het lastig om goede voornemens te bedenken? Dan kan deze top 10 je op weg helpen!
- Meer bewegen
- Afvallen en gezonder eten
- Geld (be)sparen
- Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden
- Minder tijd doorbrengen op social media
- Stoppen met roken of drinken
- Mensen helpen, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk
- Meer reizen
- Werken aan jezelf
- Iets nieuws proberen
Waarom goede voornemens vaak mislukken
Vaak in het begin van het nieuwe jaar stel je bepaalde doelen voor jezelf, maar naar verloop van tijd verlies je de doelen uit het oog. Hoe goed je in het begin ook van start ging en je netjes aan je goede voornemens hield, op een gegeven moment geef je toch op. Hoe komt het eigenlijk dat goede voornemens zo vaak mislukken?
Wanneer we in het nieuwe jaar doelen stellen, dan willen we hier meteen vol motivatie mee beginnen. Alleen we stellen niet één doel, maar gelijk meerdere. Door meerdere doelen te willen nastreven, is het lastiger om ze allemaal vol te blijven houden. Het gevolg? Je stopt met alle goede voornemens, omdat het toch niet lukt.
Een andere reden waarom goede voornemens mislukken is dat je te grote complexe doelen stelt. Je wilt gezonder eten, maar wat is gezonder eten voor jou en hoe vaak per week wil je dat er een gezonde maaltijd op tafel staat? Het kan heel erg helpen om eerst bijvoorbeeld te beginnen met één ongezonde maaltijd vervangen door een gezondere maaltijd en het zo langzaam op te bouwen.
Tot slot zijn er veel goede voornemens die voelen als een goede stap, maar waar je op dit moment geen motivatie voor hebt. Zo wil je misschien gezonder eten en gaan sporten, maar waarom zou je? Het is belangrijk om duidelijk te hebben waarvoor je het doet, want anders voel je ook geen urgentie om het te doen.
Zo kun je goede voornemens volhouden
Elk nieuw jaar brengt een kans met zich mee om opnieuw te beginnen. Deze kans wil je zo goed mogelijk benutten. Alleen hoe kun je jouw goede voornemens volhouden, zodat de dingen die je zo graag wilt ook echt tot uiting komen? Met deze tips blik jij eind 2024 terug op een jaar vol verandering.
1. Maak je doelen SMART
Bij het woordje SMART lopen misschien de rillingen al over je lijf. Die schoolterm hebben we vaak genoeg gehoord, maar toch kan het helpen om je doelen duidelijker te maken. Als je doelen duidelijk zijn, wordt het namelijk gemakkelijker om ze uit te voeren en stel je jezelf niet teleur.
SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Je hoeft het niet zo streng na te streven als op school, maar zorg wel dat het duidelijk is wat je wilt. Stel je wilt meer bewegen, dan is meer bewegen als goed voornemen veel te vaag. Je kunt beter zeggen: ik wil 3 keer per week een wandeling maken van minimaal 30 minuten. Zo is het duidelijk wat je bedoeld met meer bewegen en kun je deze actie ook drie keer inplannen in je agenda om jezelf eraan te houden.
2. Begin met één voornemen
Het belangrijke aspect van een goed voornemen is dat je het vol blijft houden. Als je iets lang genoeg volhoudt, dan wordt het een onderdeel van je routine. Voor de meeste dingen kost het minimaal 1 maand voor het in je routine zit.
Kies daarom één voornemen waar je mee gaat beginnen. Het jaar bestaat uit 12 maanden, dus je hebt genoeg tijd om nieuwe routines te creëren. Kies de routine waar je op dit moment het meeste bij voelt en waar je het liefst mee wilt beginnen. Probeer deze actie minimaal een maand vol te houden.
3. Beloon jezelf
Jezelf belonen helpt om net even door te zetten als je eigenlijk geen zin hebt. Gun jezelf bijvoorbeeld een mooi cadeau als je jouw goede voornemen een maand hebt volgehouden, maar beloon jezelf ook tussendoor! Gun jezelf na die ene work-out om bijvoorbeeld een aflevering van je favoriete serie te kijken. Dit kan ook heel erg helpen als je even een keer geen zin hebt, om jezelf er toch toe te zetten. Bedenk jezelf ook hoe je jezelf zou voelen, nadat je het gedaan hebt.
4. Wees niet te streng op jezelf
Discipline heb je zeker nodig om je goede voornemens te behalen, maar het kan wel eens zo zijn dat het gewoon even niet lukt. Als je jezelf niet zo lekker voelt, niet zo lekker in je vel zit of gewoon even je dag niet hebt, wees dan niet te streng op jezelf. Als het echt geen vorm van uitstelgedrag is, sla dan gewoon een keertje over.
5. Stel je doelen eventueel bij
Het kan zijn dat je iets te ambitieus was aan het begin van het jaar en nu merkt, dat het eigenlijk niet haalbaar is. Stop er dan niet meteen helemaal mee, maar stel je doel bij. Maak er bijvoorbeeld van 3 keer per week wandelen, 2 keer per week van. Zo werk je nog steeds aan je goede voornemen en kun je later altijd nog kijken of je alsnog de 3 keer per week kunt halen.
Hierbij nog een gelukkig nieuwjaar en natuurlijk heel veel succes met je goede voornemens van 2024!