Faalangst, iets wat ik zelf heb, maar de afgelopen jaren los heb kunnen laten. In de tweede klas van de middelbare school kregen we een test, een test of je faalangst had. Als je daar dan uit kwam dat je het had, dan werd je gebeld en mocht je na school op training. Deze training heeft me een beetje geholpen, maar onze school is daar na een paar lessen al mee gestopt. Ik probeerde het mezelf af te leren en kwam bij mijn revalidatie voor mijn pfeiffer terecht bij een lieve psychologe die me een aantal handige tips gaf. Door deze tips voel ik me altijd op mijn gemak en ben ik nooit of bijna nooit meer bang om te falen.
Wat is faalangst?
Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Je bent al voor een examen, tentamen of een toets bang dat je het niet haalt. Door deze angst gaan je prestaties naar beneden en zo kom je eigenlijk in een soort cirkel. Je bent continu bang dat je niet aan je eigen of iemand anders verwachtingen kunt voldoen. Je maakt je er constant druk over en daardoor focus je je niet op datgene wat écht belangrijk is, je toets. Het omgekeerde bestaat ook, dat je juist wel een goed resultaat haalt door je angst, maar dan kan deze angst alsnog erg vervelend zijn.
Wanneer heb je faalangst?
Probeer voor jezelf vast te stellen wanneer je faalangst hebt. Als je niet zeker weet of je überhaupt wel faalangst hebt, dan kun je dit laten testen, tegenwoordig bestaan er ook tests op het internet. Wanneer heb je precies faalangst? Heb je faalangst voor een toets of voor een bepaald vak? Ik was zelf altijd enorm gestrest over mijn toetsen en schoolexamens van geschiedenis, omdat ik nooit in mezelf geloofde en ik vaak onvoldoendes voor dit vak haalde. Je kunt ook faalangst hebben voor bijvoorbeeld je rijexamen, dit was ook iets waar ik last van had, maar door een faalangstexamen heb ik uiteindelijk toch mijn rijbewijs gehaald. Faalangst komt niet alleen voor bij toetsen en op school, maar het kan ook voorkomen op je werk of in de aanwezigheid van je familie. Zorg ervoor dat deze angst jezelf niet belemmert.
Hoe voorkom je faalangst?
Wellicht is het makkelijker gezegd dan gedaan. Mij heeft het geholpen dat ik destijds tegelijkertijd in het ziekenhuis liep ter revalidatie, hier kwam ik vaak na schooltijd en had ik ook een psycholoog. Gewoon om over mijn vermoeidheid te praten, maar ook over dingen zoals school. Mijn faalangst kwam toen een keer ter sprake en sindsdien ben ik haar dankbaar gebleven. Door haar tips durfde ik te geloven in mezelf en ik haalde ik de volgende geschiedenis toets, gewoon door mijn gedachten om te zetten. Van te voren was ik altijd bang om te falen, tijdens het leren was ik al gedemotiveerd en vertelde ik tegen mezelf dat het me niet zou lukken. Volgens haar hielp het om mezelf in te fluisteren dat het me wel zou lukken. En als ik me af begon te vragen waarom ik het nu wel zou lukken? Dan moest ik mezelf vertellen dat ik hard genoeg geleerd had om deze toets te halen, of dat ik niet beter kon doen dan mijn best. Deze gedachtes motiveerden mij, ze gaven me de kracht om te leren en rustig mijn toets te maken. Ik gaf de moed niet op, niet tijdens het leren en niet tijdens de toets. Uiteindelijk leidde deze woorden tegen mezelf tot een goed resultaat.
Ik ben haar dankbaar dat ze me aan het denken zette. Ze liet me tijdens ons gesprek allerlei redenen opschrijven waarom het me wel zou lukken. De belangrijkste redenen prikte we eruit en die moest ik onthouden. Deze regeltjes zou ik altijd tegen mezelf zeggen als ik bang was om te falen. Heb je hetzelfde? Probeer deze opdracht dan ook. Het lukt je wel, als je maar positief blijft. En kijk nu maar, ik heb mijn HAVO-diploma en mijn rijbewijs, ondertussen ben ik bezig met mijn HBO-diploma en mijn eigen blog.
Hoe gaat het met mijn faalangst?
Ik heb nu al een stuk minder faalangst dan een aantal jaar terug. Als ik een belangrijke toets heb, een toets die echt ergens vanaf hangt, dan heb ik er nog steeds last van. Als ik bang ben, dan vraag ik advies aan familie of mijn vrienden, of ik pas dezelfde techniek toe als een aantal jaren geleden. Deze techniek helpt nog steeds en ik heb het idee dat positiviteit je altijd een stuk verder brengt. Ik heb door deze techniek mezelf ontwikkeld, ik sta uiteindelijk een stuk positiever in het leven en ben helemaal niet meer zo onzeker over mezelf.