Cibdol Oil

HOE OVERLEEF IK MIJN RIJBEWIJS?

Hoe overleef ik mijn rijbewijs?

Ik ben pas de vierde keer geslaagd voor mijn rijbewijs. Met mijn faalangst, was het examen afleggen voor mij geen makkie. Inmiddels heb ik al ongeveer 2,5 jaar mijn rijbewijs en ben ik zelfs al een aantal keer met de auto op vakantie geweest. Een autovakantie richting Keulen of Straatsburg was voor mij geen probleem. Ik vind autorijden echt ontzettend fijn, je bent altijd zoveel sneller op locatie. Alleen hoe zorg je ervoor dat je je rijbewijs haalt? Of in ieder geval, wat kan de kans vergroten dat je je rijbewijs haalt? 

Faalangstexamen

Als je, net als mij, faalangst hebt, dan is het aan te raden om een faalangstexamen aan te vragen. Ik had dit de eerste twee keer niet gedaan, waardoor ik merkte dat de examinators me niet geruststelde, maar juist zenuwachtiger maakte. Zo had ik een examinator die ineens aan mijn stuur trok, omdat ze vond dat ik te dicht langs een auto ging. Daardoor was ik meteen afgeleid en had ik heel de tijd al het idee dat ik ging zakken.

Dat werkt natuurlijk niet als je echt je examen wilt behalen. Daarom zijn er tijdens faalangstexamens examinators die hierin gespecialiseerd zijn. Ze stellen je gerust, praten met je en je mag stoppen wanneer je dat wilt. Als je dus behoefte hebt aan een pauze, dan mag je de auto aan de kant zetten.

Rijinstructeur

Zorg ervoor dat je van tevoren goed kijkt naar de verschillende rijscholen en kies een rijinstructeur die bij je past. Jij moet het leren, dus het moet iemand zijn die bij je leerstijl past. Ik had eerst een rijinstructeur die passief les gaf, en meer met andere dingen bezig was.

Ik had dit veel eerder door moeten hebben, maar toen ik voor de derde keer zakte hebben mijn ouders een andere rijinstructeur aangevraagd. Waaruit bleek dat ik reed met verkeerde technieken, die ik nooit meer af kon leren. Tijdens het vierde rijexamen werd hier ook rekening mee gehouden.

Liever teveel lessen

Bezuinig niet op je lessen. Je kunt beter te veel lessen nemen, dan te weinig. Een nieuw rijexamen is een stuk duurder, hou hier rekening mee. Als je het idee hebt dat je bepaalde onderdelen van het rijden nog niet onder de knie hebt, vraag hier dan om. Als je een goede rijinstructeur hebt, dan loopt hij graag nog eens de stof door die jij lastig vind. Een lesje fileparkeren? Geen probleem!

Laat je niet beïnvloeden

Examinators hebben blijkbaar vaak hun dag niet. Ik heb dit in mijn omgeving al vaak voorbij horen komen: “Als ze een goede dag hebben, dan slaagt iedereen”. Laat je hier niet door beïnvloeden, en doe altijd je uiterste best. Als een examinator bot reageert, probeer dit dan te negeren of reageer gewoon vrolijk terug. Toen de examinator aan m’n stuur trok was ik meteen van slag, maar als ik me had herpakt, dan had m’n examen misschien beter afgelopen. Je weet maar nooit.

Bron foto: Ben.

 • Reacties ( 5 )

 • avatar
  Dana

  Ik heb eigenlijk nooit zo’n probleem gehad met examinators en instructeurs maar misschien ook omdat ik veel babbel met ze :)

 • avatar
  Jamey

  T was een hell maar ik ben zoooo blij dat ik nu niet meer afhankelijk ben!

 • avatar
  manon

  Ik vond het zo verschrikkelijk haha, vooral omdat ik de snelweg zo eng vond. Nu ik het gehaald heb vind ik er niks meer aan , heb inmiddels al 6 jaar me rijbewijs

 • avatar
  Nadeche

  Dit artikel komt echt op het perfecte moment! Ik ben momenteel aan het lessen en zo bang dat het examen maar niet wil lukken. Volgende week ga ik voor mijn theorie examen en ik hoop echt zo erg dat het goed gaat.

  Liefs,
  Nadeche

 • avatar
  mariëlle

  Ik vond het zo’n hel maar ik ben nu zo blij dat ik hem heb!

 • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP