Eén van de naardere dingen die je kan overkomen, is dat je een brandwond oploopt. Dat is extreem pijnlijk en zeker ook een beetje eng. Ook kun je er blijvende schade aan overhouden. Daarom is het belangrijk dat je het verzorgen van een brandwond serieus neemt. We geven een aantal tips voor hoe je een brandwond moet verzorgen.
Medische hulp
Bij een diepe tweedegraads brandwond (waar bij de huid vlekkerig rozerood met witte plekken wordt en er blaren zijn) en een derdegraads brandwond (waarbij de huid witgeel, bruin of zelfs zwart wordt), is medische hulp noodzakelijk. Bel dan zo snel mogelijk de huisarts of huisartsenpost. In het eerste geval wordt dan vaak een gelvormend verband aangebracht die de wond koelt. Bij derdegraads brandwonden is doorgaans behandeling in een ziekenhuis of brandwondencentrum noodzakelijk. Daarbij wordt dan meestal het dode, verbrande weefsel voorzichtig verwijderd.
Direct na de verbranding
Op het moment dat je de brandwond oploopt, is het erg belangrijk dat je de wond meteen koelt onder stromend water. Doe dit voor tien tot twintig minuten, bijvoorbeeld onder de douche, met lauw en zacht stromend water (tussen de 15 tot 30 graden). Natte lappen kunnen ook helpen, hoewel het koelende effect daarvan snel verdwijnt en deze dan telkens vervangen moeten worden. Probeer de wond verder zo min mogelijk aan te raken om een infectie te voorkomen. Is het slechts een rode plek, dan hoef je de wond daarna niet af te dekken. Bij blaren of een open wond doe je er het liefst een vet gaas op (met vaseline), maar ook plastic huishoudfolie kan helpen om de wond tijdelijk te beschermen. Probeer te vermijden dat je de wond bedekt met iets dat eraan kan blijven kleven.
Blaren
Als jee blaren hebt opgelopen door de verbranding, probeer deze dan zoveel mogelijk heel te laten. Dit biedt namelijk bescherming voor de nieuwe huid die eronder terug groeit. Is de blaar al kapot? Dan kun je de losse huid eventueel wegknippen met een klein, schoon schaartje. Daarna is het wel van belang dat je de plek afdekt met een vet paraffinegaas en een pleister of verband. Zo verklein je dan kans op infecties.
Verdovende crème
Zeker de eerste tijd kan een brandwond erg pijnlijk zijn. Het verzorgen van de wond wakkert die pijn dan alleen maar meer aan, omdat je de plek van de wond moet aanraken om hem te kunnen schoonmaken en opnieuw te verbinden. Is deze pijn niet draaglijk voor je, dan kun je met de huisarts overleggen of deze je een verdovende zalf kan voorschrijven. Dit kan het makkelijker maken om je brandwond te verzorgen. Gaat de wond zweren, dan kan Emla crème gebruikt worden. Smeer echter nooit iets op de brandwond zonder overleg met een arts!
Maar het belangrijkste advies van allemaal is natuurlijk om er alles aan te doen om brandwonden te voorkomen, want het is bepaald geen pretje. Wees voorzichtig met vuur, elektriek en heet water en hang rookmelders op in je woning om te voorkomen dat je ooit bovenstaande stappen in de praktijk moet gaan brengen.
Bewaar dit artikel op Pinterest voor later: