Zonne-energie is helemaal hip. Het is een duurzame energiebron die onuitputtelijk is. Niet alleen huizen kunnen met zonne-energie van stroom worden voorzien, maar ook apparaten. Zo zijn er tegenwoordig luxe horloges op zonne-energie te verkrijgen, die niet alleen zeer stijlvol zijn, maar ook nog milieuvriendelijker zijn, dan het normale horloge op batterijen.
In dit artikel lees je hoe een horloge op zonne-energie werkt, hoe lang deze meegaat en hoe een horloge op zonne-energie de tijd bepaalt.
Hoe werkt een horloge op zonne-energie?
Het horloge op zonne-energie, ook wel solar horloge genoemd, werd uitgevonden door het merk Seiko. En zijn dan ook veel Seiko Solar modellen op de markt. Daarnaast zijn er nog een groot aantal luxe merken, zoals Rolex, Longines, Cartier, Omega en nog veel meer.
Net als dat zonnepanelen je huis van stroom kunnen voorzien, kunnen horloges op zonne-energie zichzelf van energie voorzien. Ze doen dit door middel van een kleine zonnecel die met het blote oog niet is waar te nemen. Deze zonnecel zit vaak verstopt achter een semi-transparant glaasje of bevindt zich bovenop de wijzerplaat. De zonnecel neemt licht op en zet dit over naar stroom. Deze stroom wordt opgeslagen in een oplaadbare lithiumbatterij en zo blijft het horloge altijd lopen.
Een horloge op zonne-energie heeft licht nodig om zichzelf op te kunnen laden. Dit kan zonlicht zijn, maar een kunstmatige lichtbron zoals een lamp is al genoeg om het horloge van stroom te voorzien. Slechts enkele minuten in het licht is genoeg om het horloge te laten werken. Bewaar je het horloge dus op een donkere plek en loopt het niet meer? Dan kun je het horloge een paar minuten in het licht leggen en zal hij het waarschijnlijk weer doen.
Hoe lang gaat een horloge op zonne-energie mee?
Een horloge op zonne-energie is een duurzame keuze. De batterij van een normaal horloge moet namelijk regelmatig worden vervangen. Het winnen en verwerken van de onderdelen van een knoopcelbatterij is best intensief voor het milieu. De batterij van een horloge op zonne-energie hoeft slechts één keer in de twee jaar te worden vervangen. Sommige batterijen gaan zelfs tot wel tien jaar mee, zonder dat ze vervangen hoeven te worden.
Een horloge op zonne-energie werkt, wanneer deze niet aan licht wordt blootgesteld, nog een maand tot een jaar door. Hoe lang dit in werkelijk is, ligt aan de geavanceerdheid van het horloge. Een horloge dat slechts de tijd aangeeft heeft minder energie nodig en werkt dus langer dan een horloge dat nog andere functies bezit. De meeste horloges op zonne-energie hebben een indicator die aangeeft hoeveel energie de batterij nog bevat.
Wil je graag het milieu een extra handje helpen? Kies er dan voor om een tweedehands horloge te kopen. Wanneer je dit doet via de website van een gerenommeerd bedrijf, zullen deze een expert in dienst hebben die de staat en waarde van het horloge goed kan bepalen. Zo weet je dus zeker dat je een echt horloge koopt, voor slechts een fractie van de prijs. Je helpt hiermee het milieu, omdat er niet opnieuw grondstoffen gewonnen hoeven te worden voor het produceren van je nieuwe horloge. Een horloge is ook zeer geschikt als relatiecadeau voor zowel mannen als vrouwen.
Hoe bepaalt een horloge op zonne-energie de tijd?
Horloges op zonne-energie staan bekend om hun geweldige precisie. Dit komt omdat de horloges gebruikmaken van een radio-ontvanger of een GPS-ontvanger. De radiogestuurde horloges volgen de atoomtijd en horloges met een GPS-ontvanger synchroniseren met minimaal vier satellieten om zeer nauwkeurig de tijdzone te kunnen bepalen. Je hoeft deze horloges dus ook niet te verzetten wanneer je je in een andere tijdzone bevindt; dat doet het horloge automatisch voor je.