Je huis verduurzamen kan op allerlei hele simpele manieren. Als iedereen deze stappen zou zetten, dan maken we een ontzettend groot verschil.
Je huis verduurzamen
In het huis zelf zijn er een paar algemene dingen die je kunt toepassen om duurzamer te leven. In deze paragraaf licht ik al deze opties even kort toe.
1. Voldoende ventileren
Een hele gemakkelijke en goedkope optie: zorg ervoor dat je jouw huis voldoende ventileert. Dit is goed voor je gezondheid, maar ook voor het verwarmen van je woning. Droge en schone lucht is namelijk veel makkelijker te verwarmen dan vochtige en vervuilde lucht.
2. Verwarming
De verwarming iets lager zetten is natuurlijk altijd heel erg goed. Alleen we houden allemaal van een warm huis en daar besparen we nou eenmaal niet graag op. Een andere tips om je huis warmer te houden, maar toch minder te verbruiken is om de verwarming op een constante temperatuur te houden. Wij hebben de verwarming standaard op 19 graden staan en draaien deze ’s avonds naar 20 graden. Dat is bijvoorbeeld beter dan iedere dag van 15 naar 20 graden.
3. Natuurlijke schoonmaakmiddelen
We gebruiken tegenwoordig steeds meer natuurlijke producten en dat is heel erg goed! Alleen heb je er ook wel eens over nagedacht hoe veel duurzamer het is om natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken? Ik ben zelf een groot fan van groene zeep en onze tegelvloer wordt er ook heel blij van (lees: een stuk mooier schoon)!
4. Stap over op groene energie
Het is iets heel kleins, maar het kan een heel groot verschil maken. Wij zijn zelf sinds we samenwonen meteen begonnen met groene energie, omdat we zo een steentje bijdragen en het ook niet duurder is dan grijze energie. Probeer hier dus op te letten als je de volgende keer overstapt van energiemaatschappij.
De keuken
In de keuken zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huis te verduurzamen. Het zijn misschien geen stappen die je allemaal direct kunt doorvoeren, maar als je dit in ieder geval op je stappenplan zet, dan komen we steeds iets verder.
1. Elektrisch koken
Als je al gebruik maakt van groene stroom, dan is elektrisch koken een hele milieubewuste keuze. Koken op een inductieplaat is hierin de meest zuinige optie, maar ook de meest prijzige vorm van elektrisch koken in de aanschaf. Als je veel gebruik maakt van grote pannen of veel pannen tegelijkertijd gebruikt, dan is een Siemens inductie met FlexInductie een hele goede keuze. Hier is de inductieplaat ingedeeld in zones die je apart kunt activeren, waardoor je de ruimte optimaal kunt benutten.
2. Zuinige koelkast
Een koelkast hoef je niet perse snel te vervangen, maar als jouw koelkast ouder is dan 8 jaar, dan kan het wel eens de moeite waard zijn. Koelkasten en vriezers zijn namelijk echt grootverbruikers wat betreft energie. Ga bij het aanschaffen van een nieuwe inbouw koelkast altijd voor degene met het zuinigste energielabel en let op het stroomverbruik per koelkast. Een grote Amerikaanse koelkast is namelijk heel mooi, maar hij verbruikt tot 40% meer stroom in vergelijking tot een koelvriescombinatie!
3. Afval scheiden
Probeer eens je afval te scheiden in plaats van alles op één hoop te gooien. Je kunt speciale afvalbakken plaatsen in je keuken, zodat het gemakkelijker wordt om afval te scheiden. Je kunt bijvoorbeeld bakjes maken met restafval, GFT, plastic en papier.
Apparaten & verlichting
Het zijn misschien niet de dingen waar je snel over nadenkt. Misschien hangen er zelfs nog lampen in huis vanaf het moment dat je aan het verbouwen was of staan sommige apparaten dagelijks op stand-by.
1. Zet alles uit wat je niet gebruikt
Het is toch zonde als je de televisie aan laat terwijl je er eigenlijk niet voorzit of als je er niet naar kijkt? Of de lamp die in de gang nog brandt, terwijl er daar niemand meer is? Zet alle apparaten en verlichting uit op plaatsen waar je niet bent of op dat moment geen aandacht aan besteedt. Een hele makkelijke manier om wat bewuster met stroom om te gaan.
2. Verander alles naar LED-verlichting
Tegenwoordig is een nieuwe LED-lamp erg goedkoop. Je kunt ze al halen bij winkels als Action, dus een excuus om geen LED-verlichting aan te schaffen heb je eigenlijk niet. Vervang alle lampen in je huis door LED-verlichting, je merkt het namelijk op een gegeven moment ook aan je energierekening.
Tuin
Nu je zo druk bezig bent met veranderingen in je huis, dan kan je tuin natuurlijk niet achterblijven. Je tuin staat direct in contact met de natuur, maar zelfs daar kun je een aantal dingen doen om een steentje bij te dragen.
1. Maak een groenten-, fruit- of kruidentuin
Als je veel gebruik maakt van bepaalde groenten, fruit of misschien kruiden, dan kun je ook zelf een plek hiervoor inrichten in jouw tuin. Dit is namelijk een stuk goedkoper, duurzamer en leuker dan alle ingrediënten kopen in de supermarkt. Je slaat zo namelijk verschillende distributieprocessen over, maar ook je tuin wordt er een stuk gezelliger van.
2. Een tegel eruit, een plant erin
Een tuin vol met tegels lijkt misschien makkelijk in onderhoud, maar het is minder goed voor de natuur. Zonder planten heb je minder ruimte voor dieren, maar ook minder ruimte voor water om in de bodem te trekken. Iets waar we bijvoorbeeld last van hebben tijdens droge periodes, zoals in de zomer van vorig jaar.
Wat is jouw tip voor een simpele duurzame verandering in huis?