Eén van de stappen naar een succesvolle blog is jouw blog als merk neerzetten. Ik help je verder met dit stappenplan, zodat jouw merk er straks echt tussenuit springt.
Strategie
1. Waar staat je blog voor?
De eerste stap is uitdenken waar jouw blog voor staat. Waar help jij mensen als blogger mee? Wat is jouw expertise? Misschien maak je heel veel stedentrips en help je mensen met het plannen van stedentrips of misschien ben je net als mij een lifestyle blogger en help je anderen om het leven net iets makkelijker te maken. Dan kun je daarna aan de slag met de visualisatie en het ontwerpen van jouw drukwerk op https://www.123drukken.nl/.
Het kan lastig zijn om als blogger direct een bepaald niche te hebben. Misschien vind je het juist leuk om over van alles en nog wat te bloggen. Dan is dat waar je voor staat. Probeer het bloggen wel leuk te houden door te schrijven over dingen die je echt interesseren. Dat ga je namelijk ook terugzien in je blog. Het kan even duren voordat je doorhebt wat jouw niche is en waar je mensen mee wilt helpen, maar door kom je gaandeweg vanzelf achter. Laat dit je dus niet tegenhouden om te starten en zet jouw blog als merk neer vanaf het eerste moment.
2. Wie is je doelgroep?
Je kunt niet voor iedereen bloggen, dat is simpelweg te breed. Zo kun je je nooit op een tiener en een gepensioneerde tegelijk richten. Deze personen hebben namelijk niet dezelfde interesses en hebben een hele andere stijl. Wanneer je niche goed is uitgedacht is het uitdenken van je doelgroep ook een stuk makkelijker.
Vaak is het geslacht en de leeftijdscategorie het gemakkelijkst, maar probeer ook na te denken over de interesses van de doelgroep. Waarom bezoeken ze jouw blog? Sowieso om informatie te lezen en te lezen over één van hun interesses of pijnpunten. Schrijf de categorieën op die je met jouw blog behandeld en koppel deze aan jouw doelgroepomschrijving. Maak deze doelgroepomschrijving zo specifiek mogelijk, zodat het ontwerpen van jouw huisstijl en het schrijven van teksten straks makkelijker wordt.
Visualisatie
3. Wat is jouw blog als merk zijnde?
Voordat je begint met het ontwerpen van je logo of je website is het goed om stil te staan bij de voorgaande vragen, want wat is jouw blog als merk zijnde? Zet de vragen uit stap 1 en 2 om naar iets visueels door een moodboard te maken. Door na te denken over jouw blog en de bijbehorende doelgroep creëer je een collage met een duidelijke stijl. Deze kun je later aan de designer laten zien of zelf doorvoeren, omdat het nu duidelijk is wat voor beeld je erbij hebt.
Je kunt een moodboard maken door afbeeldingen te verzamelen via Pinterest of offline via magazines. Deze afbeeldingen voeg je na het verzamelen toe in een collage. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Canva of gewoon door een vel papier te pakken en de afbeeldingen op te plakken. Door de combinatie van de verschillende afbeeldingen komt de stijl van jouw blog naar voren. Misschien is het roze met veel sierlijke letters of juist heel minimalistisch met strakke lettertypes.
4. Het kleurenpalette
We staan nu aan het begin van het creëren van jouw huisstijl. Hoe leuk! In het begin is het handig om een kleurenpalette te kiezen wat waarschijnlijk al uit jouw moodboard naar voren is gekomen. Ik had bij het design van mijn huidige lay-out de kleur van mijn logo die ik heel graag wilde handhaven. Door rond te kijken op Design Seeds vond ik een mooie basiskleur en een fijn kleurenpalette om hiernaast aan te houden. Sla dit palette op, zodat je hier altijd op terug kunt vallen.
5. Logo ontwerpen
Een logo is hetgeen waar mensen jouw blog straks aan gaan herkennen. Doordat ze jouw naam en logo voorbij zien komen weten ze direct om welke blog het gaat en hoe deze eruit ziet. Een logo hoeft absoluut niet moeilijk te zijn.
Ik heb zelf geëxperimenteerd met lettertypes en een kleur uit het kleurenpalette. Uiteindelijk kwam het Esmée Lifestyle logo al snel tevoorschijn op deze manier en zo heb ik hem eigenlijk al zes jaar gehouden. Wanneer ik slechts een vierkantje mag uploaden, dan gebruik ik de eerste letter van mijn logo. Denk er wel goed over na, omdat dit een herkenningspunt gaat zijn, maar maak het jezelf als blogger zeker niet te moeilijk! Je zult toch je gezicht als profielfoto gebruiken, die straks ook als herkenningspunt dient.
6. Lay-out kiezen
Een lay-out klinkt moeilijker dan het is. Wanneer je een blog start op WordPress, dan kun je verschillende thema’s gratis downloaden of op een andere website aanschaffen. Ik raad aan om dit te doen via ThemeForest en goed te kijken of je dit thema kunt aanpassen. Met aanpassen bedoel ik of het makkelijk is om deze thema’s te veranderen naar jouw eigen kleurenpalette, bijvoorbeeld binnen een menu. Veel thema’s bij ThemeForest hebben dit wel, maar het is altijd goed om het even te checken. Je download vervolgens je thema, verandert de kleuren, het lettertype en eventueel de instellingen naar jouw wensen en je bent klaar om te gaan!
7. Stijl
Nu je logo en lay-out klaar zijn staat jouw blog als merk. Het enige wat nog belangrijk is om te handhaven en even bij stilstaan is de stijl. Je gaat voor een bepaalde doelgroep schrijven, dus het is slim om ook te schrijven op een manier die de doelgroep aanspreekt. Kies je bijvoorbeeld voor u of voor jij.
Daarnaast is het ook slim om te gaan voor een bepaalde stijl qua fotografie. Ga voor afbeeldingen die bij je passen en bewerk ze stuk voor stuk op dezelfde manier. Zo creëer je een herkenningspunt en ziet je website er ook nog eens heel aantrekkelijk uit!
Om je stijl naar een nog hoger level te tillen is het slim om visitekaartjes te bestellen en ander drukwerk. Dit kun je perfect gebruiken als reclame om jouw blog te laten groeien en 2023 in te gaan als fulltime blogger. Het drukwerk kun je opmaken hetzelfde kleurenpalette en stijl als jouw blog, zodat mensen dit direct herkennen als ze het ontvangen. Zo geef ik altijd een visitekaartje als mensen een winactie winnen op mijn blog of als ik met merken praat op een blogevent.
Ben jij klaar om vanaf nu jouw blog als merk neer te zetten?