Kalk hoopt zich al snel op in de badkamer, maar ook op kranen en putjes, je waterkoker en andere apparaten. Wist je dat kalk verwijderen met azijn een eitje is? Ik vertel je precies hoe je dat per klusje aanpakt, dus lees snel verder.
Waarom kalk verwijderen met azijn?
Kalk of ketelsteen is in feite calciumcarbonaat dat zich op oppervlakken die veel in aanraking komen met water opstapelt. Kalk is op te lossen door schoonmaakazijn te gebruiken, omdat (schoonmaak)azijn van zichzelf een ontkalkende werking heeft. Er zijn andere schoonmaakmiddelen op de markt, die kalk ook kunnen verwijderen, maar azijn is een stuk goedkoper. Het is daarom een fijn goedkoop en effectief schoonmaakmiddel om afscheid te nemen van kalk.
Kalk verwijderen met azijn
Aangezien azijn zo’n effectief middel is tegen kalk kun je het voor veel verschillende oppervlakten en apparaten gebruiken. Wanneer je last hebt van hard water, water waar veel kalk inzit, kun je met behulp van schoonmaakazijn je huis gemakkelijk schoonhouden. Zorg er in alle gevallen wel voor dat je altijd nog even naspoelt met water. In deze paragraaf leg ik je graag uit hoe je de kalk per gebied het beste kunt bestrijden!
De douchewand(en)
In ons huidige huis zit er op de douchewanden al behoorlijk wat kalkaanslag. Het lukt daarom niet meer om ze helemaal schoon te maken, maar het is al een heel verschil met voorheen en ze glimmen na de schoonmaakbeurt weer ontzettend mooi!
Om kalk te verwijderen op de douchewand(en) kun je het beste een emmer vullen met een scheut schoonmaakazijn en warm water. Als je het voor de eerste keer schoonmaakt kun je best wat meer azijn gebruiken. Ik maak de glazen wanden eerst schoon met een spons en vervolgens zeem ik ze. Als je de wanden schoonmaakt dan zie je de kalk er afdruipen en je het glas voelt in het begin wat stroef aan. Als dat stroeve gevoel is verdwenen, dan maak je het nog één keer nat met een spons en zeem je het na. Hallo, glimmende en schone douchewanden!
Kranen en putjes
Naast douchewanden komen ook kranen en putjes veel in aanraking met water. Ook hier kun je de kalk verwijderen met azijn en dit kun je op twee manieren doen. Als er veel kalk zichtbaar is en het er al erg lang zit, dan kun je het beste een doek drenken in schoonmaakazijn. Deze doek leg je op de kraan, zodat het de tijd heeft om in te trekken. Als het even is ingetrokken haal je het doekje eraf, haal je hem met warm water nog even over de kraan en waarschijnlijk is hij zo al een stuk schoner!
Mocht het er alsnog opzitten, dan kun je dit natuurlijk een paar keer herhalen. Als er bijvoorbeeld rond het putje een gele kring te zien is, dan kun je dit ook schrobben met een spons doordrenkt in azijn. Het is even een klusje, maar het geeft een heel mooi schoon resultaat.
Een andere manier is een manier om het goed bij te houden. Zo kun je een plantenspuit vullen met azijn en dit geregeld op de kranen en putjes in huis sprayen. Het druipt er wel altijd af, maar door dit bijvoorbeeld voor het douchen te doen stoomt het als het ware schoon.
Waterkoker en koffiezetapparaat
Ook in apparaten hoopt kalk zich vaak op. Ik heb een tijdje een glazen waterkoker gehad en deze moet je echt goed bijhouden. Je kunt kalk verwijderen uit de waterkoker door er een klein scheutje azijn in te doen en hem volledig (tot max) te vullen met water. Je zet hem aan en spoelt hem na het koken goed na met water. Mocht hij nog niet geheel schoon zijn, dan herhaal je de stappen. Zorg ervoor dat je witte natuurazijn of schoonmaakazijn zonder parfum gebruikt voor het ontkalken van je apparaten.
Voor het koffiezetapparaat gebruik ik citroensap. Ik heb het idee dat dit een stuk effectiever werkt en het ruikt ook minder hevig. Daarnaast hoef je bij citroen na afloop niet bang te zijn dat je het na afloop nog proeft. Ik gebruik hiervoor de flesjes citroensap uit de supermarkt, voeg er net als bij het azijn water aan toe en warm het apparaat op.
Conclusie
Kalk verwijderen met azijn is een fijne en goedkope optie. Niet voor niets hoort schoonmaakazijn bij mij tot één van mijn favoriete schoonmaakmiddelen. Deze alleskunner kun je namelijk voor heel veel klusjes in huis gebruiken. Het ruikt niet altijd even lekker, maar ik weet uit ervaring dat dit met veel anti-kalkmiddelen ook niet het geval is. Daarom vind ik dit persoonlijk echt een goed alternatief!
Welke methode gebruik jij om kalk te verwijderen?