Zelf ben ik gek op alles wat met Kerstmis te maken heeft. Kerststukjes maken had ik alleen nog nooit gedaan, dus dat deed ik dit jaar voor het eerst. Ik vertel je hoe je het bovenstaande kerststukje na kunt maken, maar geef je ook meer voorbeelden van mooie kerststukjes voor jouw eigen creatie.
Mijn eerste kerststukje
Het bovenstaande kerststukje is het eerste kerststukje dat ik heb gemaakt, maar zeker niet de laatste. Ik vond het ontzettend leuk om te doen en hij staat perfect op onze grote eettafel. Eind november, toen het al steeds sneller donker werd buiten, werd het tijd om wat gezelligs op tafel te zetten en dat is dit winter/kerststukje geworden!
Als basis heb ik een grote houten plank van ongeveer 80 centimeter, je kunt er bijvoorbeeld deze voor gebruiken. Hier heb ik eerst een touw met lichtjes onderop gelegd, slingerend van de ene naar de andere zijde. Vervolgens heb ik dennentakken en dennenappels verzameld, dit kun je misschien in het bos of ergens in de buurt vinden. Deze heb ik stuk voor stuk ingespoten met nepsneeuw en verdeeld over de plank. Tot slot heb ik er twee waxinelichthouders tussen geplaatst, maar je kunt er ook voor kiezen om er nog andere kerstdecoratie tussen te zetten, zoals rendieren of sneeuwbollen.
Kerststukjes maken voorbeelden
Voor het maken van een kerststukje is het altijd handig om wat inspiratie op te doen. In deze paragraaf geef ik verschillende voorbeelden die je kunt gebruiken bij het kerststukjes maken.
Klassieke kerststukjes maken
Eén van de voorbeelden van een klassiek kerststukje is een krans met in het midden een kaars in een glas. Je kunt deze zelf maken door een kant-en-klare strokrans te kopen (bijvoorbeeld bij de Action) of een aantal wilgentakken te verzamelen en deze in een rondje vast te binden. Deze kun je dan vervolgens bedekken met verschillende groene takken die je vastmaakt met wikkeldraad. Om de krans nog wat meer kleur te geven kun je ook besjes, dennenappels en eventueel (gedroogde) bloemen, zoals rozen. Je legt de krans op tafel, zet een glas met een kaars in het midden en klaar!
Een ander kerststukje dat je veel tegenkomt en behoort tot de klassiekers is toch wel een mandje of vaasje met allerlei bloemen, takken en in het midden meerdere kaarsen. Deze kun je kant-en-klaar in verschillende bloemenwinkels en tuincentra halen, maar je kunt ze ook prima zelf maken.
Om deze klassieke kerststukjes te maken heb je een mandje of een vaas nodig als basis. Laat bij verse bloemen het steekschuim eerst een tijdje liggen in water, zodat het water opneemt en de bloemen die je erin steekt langer goed blijven. Bij gedroogde bloemen en takken is dit uiteraard niet nodig. Zet vervolgens het steekschuim in het midden van de vaas of het mandje.
Als je het steekschuim hebt weggezet kun je aan de slag met kerststukjes maken. Je werkt van buiten naar binnen en begint dus eerst met de dennentakken. Vervolgens kun je nog wat andere takjes, zoals eucalyptus, toevoegen en bouw je langzaam op naar de bloemen. De plek waar je de bloemen gaat zetten kun je eventueel eerst doorprikken met een satéprikker. Zet de kaarsen in het midden, maar maak de takken daar niet te hoog, zodat je ze ook daadwerkelijk kunt branden. Of je kunt natuurlijk gebruik maken van nepkaarsen met LED-verlichting.
Kerststukjes op hout
Ik vond deze persoonlijk heel erg leuk! Je gaat hier eigenlijk hetzelfde te werk als bij de kerststukjes hierboven, alleen plak je hier het steekschuim vast op de houten ondergrond. Het is slim om bijvoorbeeld een ruimte in het steekschuim over te laten, zodat je de kaars daar stevig in kunt zetten en je er mooi omheen kunt werken.
Je ziet dat ze in deze kerststukjes veel gebruik maken van decoratie, zoals de kerstballen, maar ook de dennenappels en het fruit. Je kunt deze het beste vastmaken met een ijzerdraadje of groen metaaldraad, maar je hebt ook speciale decoratie voor kerststukjes met stekers.
Kerststukje in een doos
Kerststukjes maken in een doos is een beetje geïnspireerd op de boeketten in een doos die je kunt laten drogen. Het leuke van deze creaties vind ik, dat je ze ook kunt schikken, zoals je dat zou doen bij een boeket in een vaas. Je kunt eventueel zelfs een vaas in de binnenkant zetten, zodat je jouw boeket ook water kunt geven. Als je ze op die manier wilt schikken, maak dan gebruik van lange takken en kies voor versieringen met lange stekers of maak er zelf een takje of ijzerdraadje aan.
Als je toch wilt gaan voor een stevig resultaat, dan kun je het beste steekschuim plaatsen in het midden van de doos. Zo kun je hem ook alsnog heel speels maken, door bijvoorbeeld ook te kiezen voor een grote tak met vogeltjes!
Kerststukjes maken in een vaas
Wil je liever simpele kerststukjes maken? Maak dan een leuk kerstboeket of zet een kersttak in een vaas. Het is heel simpel, maar het fleurt je kersttafel zeker op! Deze kersttak staat in een stevige vaas en loopt zelfs een beetje naar rechts af, hierdoor is hij perfect om kerstdecoratie in op te hangen.
Het tweede voorbeeld is een heel kleurrijk kerstboeket, ik vind dit zo ontzettend mooi! Zoals je ziet is hier gebruik gemaakt van verschillende lange takken, takken met besjes en dennenappels op stekers. Zo te zien is er ook een beetje nepsneeuw gebruikt voor een extra winters effect.
Kerststukjes om op te hangen
Over speels gesproken! Deze kerststukjes om op te hangen zijn misschien klein, maar zijn super leuk voor aan de kast of aan een spijkertje dat je nog over hebt. Je zou er zelfs een hele slinger van kunnen maken door meerdere creaties vast te maken aan een lang touw.
Voor deze creatie maak je eerst het touwtje vast rondom de dennenappel, zodat je hem later op kunt hangen. Deze kun je gewoon knopen, maar zorg er wel voor dat je eindigt met een lus en dat deze lang genoeg is om uiteindelijk op te hangen. Alle decoratie die je hebt verzamelt kun je erop lijmen met een lijmpistool. Het is slim om gebruik te maken van neppe of gedroogde decoratie, zodat je ze volgend jaar weer opnieuw kunt gebruiken.
Een andere leuke decoratie om op te hangen is speciaal voor buiten. Als je nog plantenbakken of -manden hebt om buiten op te hangen, dan kun je hier ook perfect kerststukjes in maken. Het voordeel hiervan is dat de dennentakken ook veel langer mooi blijven, omdat ze niet in een warme woonkamer terechtkomen.
Je kunt ook voor deze kerststukjes gebruik maken van steekschuim en hierin alle takken steken. Je maakt het geheel helemaal af door ook nog gebruik te maken van takken met rode besjes, dennenappels en natuurlijk lampjes, zodat je ’s avonds een mooi verlichtte tuin of voordeur hebt!
Meer inspiratie?
Wil je nog meer inspiratie opdoen? Ik heb een speciaal Pinterest-bord aangemaakt met deze en nog meer kerststukjes! Zo kun je ook opzoek gaan naar net een andere kleurencombinatie of samenstelling.
Heel veel plezier en succes met het maken van jouw eigen kerststukje!