Het opruimen van je kledingkast is iets wat je misschien makkelijk uitstelt en lastig vindt om aan te beginnen. Gelukkig zijn er drie methodes die jouw kledingkast opruimen een stuk gemakkelijker maken. Ik leg ze één voor één aan je uit!
Kledingkast opruimen
Het wegdoen van kleding is hoogstwaarschijnlijk iets wat je lastig vindt. Je hebt kledingstukken in de kast hangen die je maar één keer hebt aangehad, maar ook kleding die je al jaren met veel plezier draagt en eigenlijk een beetje versleten zijn. Het kan pijnlijk zijn om deze items weg te doen, maar een opgeruimde kledingkast geeft wel een veel beter gevoel. Kies daarom één van de onderstaande drie methodes die het beste bij jou past om eindelijk weer blij te worden als je de deuren van jouw kledingkast opentrekt.
1. De KonMari methode
Marie Kondo is de bedenkster achter de KonMari methode. Tegenwoordig is er zelfs een Netflix serie aan deze manier van opruimen gewijd. Bij de KonMari methode doe je in principe alles weg wat jou niet gelukkig maakt. Iets wat je je continu af gaat vragen als je een kledingstuk in jouw handen hebt: maakt dit mij gelukkig? Als jouw kledingkast allang niet meer is opgeruimd, dan zal dit resulteren in overvolle vuilniszakken. Alleen dit resulteert ook in een opgeruimde kledingkast met alleen jouw favorieten waar je ontzettend blij van wordt!
Het stappenplan
- Zoek al jouw kleding bij elkaar en gooi het op één stapel. Ja, zelfs de kleding in de wasmand.
- Je realiseert je dan pas hoeveel kleding je eigenlijk hebt, ook al ligt je kledingkast niet eens vol. Sorteer de kleding daarom eerst: T-shirts bij T-shirts en broeken bij broeken.
- Als alles gesorteerd is, dan pak je eerst de kledingstukken waar je misschien niet zoveel voor voelt. Die kunnen alvast in een vuilniszak.
- Zijn alle makkelijke items nu weg? Dan kun je per categorie de kleding uit gaan zoeken. Je stelt hierbij per kledingstuk altijd de volgende twee vragen: word ik hier gelukkig van en heb ik het echt nodig? Is het antwoord op één van de vragen “nee”, dan doe je het kledingstuk weg. Is het antwoord op beide vragen “ja”, dan mag je het kledingstuk terugleggen in de kast.
2. De 3-dozen-methode
De 3-dozen-methode ken je misschien al langer. Deze methode wordt vaak aangeraden als je het lastig vindt om kledingstukken weg te doen en ik heb dit zelf ook geregeld toegepast. Het fijne hieraan is dat je het “wat als” gevoel wegneemt, omdat je het kledingstuk eventueel nog terug kunt pakken.
Het stappenplan
- Zet drie dozen klaar met drie verschillende labels. Je maakt een doos voor jouw goede kleding die je wilt bewaren (1), een doos met goede kleding die je wilt wegdoen (2) en een doos met alles wat absoluut weg moet (zoals kapotte kleding die je niet meer kunt verkopen) (3).
- Je gaat voor je kledingkast staan en verdeeld alle kledingstukken over de drie dozen. Alles waar je over twijfelt gaat in doos 2.
- Als je klaar bent dan leg je alles uit doos 1 terug in je kast. Doos 3 doe je in de kledingcontainer. En doos 2 zet je vier weken weg.
- Na vier weken doe je alle kleding die nog in doos 2 zit weg, zonder ernaar te kijken. Je hebt het de afgelopen vier weken niet gemist, dus deze items ga je in de toekomst ook niet missen.
3. De 5S-methode
De 5S-methode komt officieel uit het bedrijfsleven. Het is bedoeld voor het optimaliseren van een werkomgeving. Een werkomgeving wordt daardoor veiliger én efficiënter, omdat er sprake is van continue verbetering. Alleen als dit zo aantrekkelijk klinkt, waarom zouden we dit dan niet toepassen in het huishouden?
Het stappenplan
- Scheiden: Haal alles uit je kledingkast wat je weg wilt doen. Hou hierbij in gedachten wat je het afgelopen (half) jaar niet meer hebt gedragen.
- Sorteren: Nu je klaar bent en alles hebt weggedaan wat je niet meer wilt dragen, kun je een systeem kiezen voor een indeling. Misschien wil je een aparte plank aanhouden voor je truien of wil je een mand voor al je sokken. Zorg ervoor dat je al deze opbergsystemen in je kast zet en een plan maakt voor de indeling.
- Schoonmaken: Nu je kledingkast een update heeft gekregen en nog helemaal leeg is, kun je hem het beste even schoonmaken. Maak alle planken en je roede schoon met een vochtige doek.
- Systematiseren: Deel je kledingkast helemaal in, zoals je voor ogen had, en maak na afloop foto’s. Deze foto’s kun je eventueel aan de binnenkant van je kast plakken, zodat je precies weet hoe je kast eruit zag.
- Stimuleren en in stand houden: Deze foto’s zullen je stimuleren om je kledingkast zo op te ruimen en je weet ook precies waar alles moet liggen. Leer jezelf aan om alles meteen op de juiste plek te leggen als het uit de was komt of als je toch een ander kledingstuk aan wilt trekken. Zo voorkom je dat het weer een chaos wordt en dit wordt vanzelf een routine.
Conclusie
Ik heb zelf alle drie de methodes al toegepast en het is net waar ik op dat moment tijd én zin in heb. De KonMari methode vergt namelijk meer tijd, maar zorgt wel meteen voor een grondige schoonmaak. De 5S-methode is daarentegen erg snel en de 3-dozen-methode is erg geschikt als je veel twijfelt over kledingstukken. Een doos die al meer dan een maand dicht zit is namelijk een stuk gemakkelijker om weg te doen! Mocht je nog twijfelen welke methode het beste bij jou past, dan kun je dit artikel eens lezen. Hierin worden de drie methodes uitgebreid met elkaar vergeleken.
Met welke methode ga jij jouw kledingkast opruimen?