Ben jij ook iemand die een broek gewoon niet meer aantrekt zodra er een gat in zit? Of ren je meteen naar de dichtstbijzijnde kleermaker om je broek voor een tientje te laten maken? Het maakt in dit geval niet uit tot welke groep je behoort, want leren hoe je je eigen kleding kan repareren is voor iedereen handig. Je kunt namelijk flink wat geld besparen. Bovendien voorkom je dat je kleding, die verder nog goed is, niet meer draagt.
Pak die stapel kapotte kleding erbij en maak je klaar om deze een tweede leven in te blazen.
Wat heb je nodig?
In principe kun je thuis alles zelf repareren, maar daarvoor moet je wel een kleine investering doen in een aantal handige spullen. De kans is vrij groot dat je een aantal hiervan al in huis hebt. Als je deze spullen hebt, ben je goed voorbereid op het herstellen van de meeste van je kledingstukken:
- Naalden in verschillende groottes
- Diverse kleuren naaigaren
- Een tornmesje
- Scherpe scharen
- Meetlint
- Spelden en veiligheidsspelden
- Textiellijm
- Strijkijzer en strijkplank
Hieronder vind je de reparaties die je zelf uit kunt voeren als je deze spullen in huis hebt.
Knopen vervangen
We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat er een knoop losgaat, vooral bij kleding die je vaak draagt, zoals een jas. Het vastnaaien van een knoop is niet zo moeilijk en erg handig om zelf te leren doen.
Begin met het selecteren van een passende knoop en een naald die fijn genoeg is om door de stof en de knoopsgaten te passen. Neem een stuk garen van ongeveer 30 centimeter, rijg dit dubbel door de naald voor extra stevigheid, en start aan de achterkant van de stof. Breng de naald naar voren op de plek waar de knop moet komen, ga door een van de gaten van de knop en werk vervolgens kruislings of parallel tot de knop stevig vastzit. Eindig met een paar sterke knopen aan de achterkant van de stof.
Scheuren repareren
Kledingstukken met een scheur herstellen is een iets moeilijkere opgave, maar ook dit is zeker niet onmogelijk. Een nieuw kledingstuk kopen is niet nodig, het herstellen van kleding doe je zelf!
Leg het kledingstuk plat neer, zorg ervoor dat de randen van de scheur netjes op elkaar liggen en kies een fijne naald en bijpassend garen. Naai dicht langs de rand van de scheur met kleine, dichte steken, let erop dat je de stof niet te strak aantrekt om plooien te voorkomen. Maak je werk af met een stevige knoop en knip overtollig garen weg.
In plaats van scheuren in je kleren te naaien, kan je ze net zo eenvoudig plakken met textiellijm. Hiervoor keer je het kledingstuk binnenstebuiten en plak je een lapje stof met exact dezelfde kleur als het kledingstuk op de scheur. Goed laten drogen en je kledingstuk is weer als nieuw!
Kledingstukken inkorten
Soms vind je een broek die helemaal perfect zit, maar net iets te lang is. Volgende keer hoef je deze niet langer te laten liggen, want je kort hem gewoon zelf in!
Bepaal de gewenste nieuwe lengte met een meetlint, markeer dit met spelden, en strijk vervolgens de nieuwe zoom plat om het naaien te vergemakkelijken. Gebruik een naaimachine of naai de zoom met de hand met bijpassend garen, verwijder de spelden zodra je klaar bent en strijk de zoom opnieuw voor een nette afwerking.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Bij het repareren van kleding is het altijd belangrijk dat je geduldig bent, anders loop je het risico dat je je favoriete kledingstuk alsnog kapotmaakt. Als je bijvoorbeeld secondelijm gebruikt voor het lijmen van je kleding of het aanbrengen van accessoires, moet je eerst goed nalezen hoe je secondelijm makkelijk van je handen af krijgt. Zo voorkom je dat je tijdens het herstel in paniek raakt en al je vingers aan elkaar plakken.
Tot slot
Zelf je kleding kunnen repareren zorgt er niet alleen voor dat je geld kunt besparen, maar het kan ook de levensduur van jouw favoriete kleding flink verlengen. Leer jezelf deze simpele basistechnieken aan en je zal vanzelf merken dat je veel minder vaak een kledingstuk moet weggooien of vervangen. De volgende keer dat je een losse knoop of een gescheurde naad in je kleding tegenkomt, is dit geen tegenslag, maar juist een kans om je DIY-vaardigheden in de praktijk te brengen!