Heb je last van kleine vliegjes in huis? Vaak zijn dit fruitvliegjes of rouwvliegjes. Deze kleine vliegjes kun je op verschillende manieren herkennen en bestrijden, ik leg je graag uit hoe je dat doet.
Wat zijn het voor kleine vliegjes in huis?
Er zijn vaak twee soorten kleine vliegjes in huis te vinden: rouwvliegjes en fruitvliegjes. Deze twee soorten worden vaak door elkaar gehaald, maar komen toch beide op hele andere dingen af en moet je ook op een andere manier bestrijden.
Fruitvliegjes kennen we allemaal wel. Het zijn kleine vliegjes met een rode kleur en je komt ze met name tegen in de keuken. Ze komen af op fruit, zoals de naam al zegt, maar ook op andere etensresten. Als je fruit ver gerijpt is, dan komen hier fruitvliegjes op af om het fruit sneller te laten rotten. Iets wat je natuurlijk heel graag wil voorkomen!
Rouwvliegjes zijn ongeveer net zo groot als fruitvliegjes, maar hebben een zwarte kleur. Het is een mugsoort en ze komen dan ook niet af op eten. Rouwvliegjes komen af op planten en dan met name rottende wortels, dode bladeren en helaas ook bosjes bloemen. Ze zijn niet alleen vervelend voor ons, maar de larven kunnen ook de wortels van je planten aantasten, waardoor ze het niet overleven.
Kleine vliegjes in huis bestrijden
Nu je hebt ontdekt van wat voor soort kleine vliegjes in huis je last hebt, kun je deze op een geschikte manier bestrijden. Gelukkig zijn er handige trucjes om dit voor beide soorten te doen en die bespreek ik hieronder per soort.
Rouwvliegjes bestrijden
- Zet de planten met rouwvliegjes apart: Als je merkt dat de rouwvliegjes in een bepaalde plant zitten, zorg dan dat deze plant niet in de buurt staat van andere planten. Anders springen ze over naar de volgende plant en wordt deze ook aangetast.
- Laat de aarde langer opdrogen: De plant waar de kleine vliegjes in huis op afkomen staat waarschijnlijk te nat of heeft te nat gestaan. Het is goed om de aarde wat langer op te laten drogen tussen de watergift door, zodat de plant minder aantrekkelijk wordt voor de rouwvliegjes en de larven.
- Vervang de potgrond: Als de plant al een tijdje in dezelfde potgrond staat, bijvoorbeeld langer dan twee jaar, dan kan het ook goed zijn om de potgrond te vervangen. Haal alle aarde goed weg, ook rondom de wortels (pas op bij ficussoorten), en zet hem in een pot met verse potgrond.
- Leg zand over je potgrond: In zand kunnen rouwvliegjes zich niet nestelen en geen larven leggen. Het kan dus helpen om een laag zand te leggen over de potgrond en dat ziet er nog leuk uit ook.
- Verwijder dode bladeren: Dode bladeren kunnen voor de plant misschien geen kwaad, maar ook hier komen rouwvliegjes op af. Verwijder dode bladeren dus snel en haal ze ook uit de pot als ze daar nog in liggen.
- Laat het water weglopen: Ben je niet zo’n held met planten en geef je snel teveel water? Dan is het slim om een pot te kopen waar het water aan de onderkant weg kan lopen, bijvoorbeeld op een schaaltje. Zo voorkom je rottende wortels en rouwvliegjes!
- Een val maken: De volwassen vliegjes kun je vangen door een val te maken. Die maak je door een bekertje te vullen met wijn en hier huishoudfolie over heen te doen en vast te maken rondom de beker met een elastiekje. In het huishoudfolie prik je een paar gaatjes, zodat de vliegjes er wel ingaan, maar niet meer uit kunnen. Je kunt hiervoor ook een speciale val kopen die je vult met wijn. Zet hem bij de plant om de rouwvliegjes te vangen.
- Let goed op in de winkel: Een nieuwe plant kopen is super leuk, maar als er al rouwvliegjes in zitten bij aankoop, dan is het heel lastig om deze vervolgens tegen te gaan. Daarnaast heb je een grote kans dat je de plaag meteen verder laat verspreiden. Controleer daarom altijd even in de winkel of er vliegjes inzitten door met je vingers door de aarde te gaan.
Fruitvliegjes bestrijden
- Een val maken of wegzetten: Een val tegen fruitvliegjes kun je hetzelfde maken als tegen rouwvliegjes. Vul een bekertje of fruitvliegjesval met wijn, port of witte azijn en afwasmiddel om ze te lokken. Over het bekertje doe je huishoudfolie, wat je vast maakt met een elastiekje en waar je vervolgens gaatjes in prikt met een satéprikker.
Mocht het maken niet lukken of werken, dan zijn er ook speciale fruitvliegjesvallen die klaar zijn voor gebruik. Dit is een soort appel met zoete vloeistof die je erin kunt doen. - Leg fruit in de koelkast of dek het af: Fruitvliegjes komen af op rijpend fruit. Door het koel te bewaren gaat dit proces minder snel en bescherm je je fruit ook tegen de vliegjes. Als je daar geen ruimte hebt of het liever niet koel bewaart, dan kun je je fruit ook afdekken met folie, een deksel of een theedoek.
- Zet een kruidenplantje weg: Een kruidenplant is niet alleen handig in de keuken om te gebruiken in je gerechten, maar de geur houdt ook fruitvliegjes op afstand. Een basilicumplantje is een hele goede keuze om fruitvliegjes en ander ongedierte tegen te gaan!
- Ruim meteen op: Bierflesjes, flessen wijn, maar ook etensresten op het aanrecht zijn geen goed idee in de zomer. Binnen een mum van tijd zitten er allemaal fruitvliegjes op. Ruim daarom alles meteen op in plaats van het op het aanrecht te laten staan.
- Leeg je prullenbak vaker: In je prullenbak gooi je natuurlijk ook restjes weg. Leeg je prullenbak als het warm is daarom wat vaker om ook hier fruitvliegjes weg te houden.
- Lucht goed door: Het is altijd goed om je huis door te luchten, maar fruitvliegjes hebben het ook niet zo op tocht. Als alles schoon is kun je de ramen of deuren tegen elkaar openzetten om ze te verjagen.
- Maak schoon met lavendel: Fruitgeuren zijn heerlijk in schoonmaakmiddelen, maar dat vinden fruitvliegjes ook. Schoonmaakmiddel met lavendel daar blijven ze liever van weg, dus mocht je het lekker vinden dan is dat een goede oplossing!
Heel veel succes met het bestrijden van de kleine vliegjes in huis! Welke tip(s) ga jij uitproberen? Laat het weten in de reacties.