Cibdol Oil

Wat is kosten koper? + tips om te besparen

Wat is kosten koper? + tips om te besparen

Als je een huis wilt kopen, dan heb je vast wel eens gehoord van de kosten koper. Voorheen mocht je dit meefinancieren, maar tegenwoordig betaal je dit zelf en krijg je alleen een gedeelte terug van de belasting. In dit artikel geef ik antwoord op de vraag ‘wat is kosten koper?’ en help ik je op weg met tips om hierop te besparen.

Wat is kosten koper?

Je hebt het vast wel eens achter de verkoopprijs van een huis zien staan: k.k. (de afkorting van kosten koper). Dit betekent eigenlijk dat dit de verkoopprijs is zonder de kosten die de koper kwijt is om het huis op zijn of haar naam te zetten.

Er zijn namelijk bepaalde stappen die je moet zetten om het huis op jouw naam te laten zetten en deze kosten liggen altijd bij de koper. De kosten koper omvat altijd de notariskosten, de overdrachtsbelasting (standaard 2% van de koopsom) en de kadasterkosten.

Daarnaast krijg je nog te maken met andere aankoopkosten: de taxatiekosten, de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie en de bankgarantie. Wanneer je een makelaar of iemand inschakelt voor een bouwkundige keuring, dan horen deze kosten er ook nog bij.

Geld besparen op de kosten koper

Er wordt als vuistregel gebruikt dat je 6% van de koopsom nodig hebt voor de kosten koper en de andere aankoopkosten. Dit kan dus aardig oplopen, maar gelukkig zijn er ook simpele manieren om hier geld op te besparen! Zelf waren we bij ons eerste huis veel minder kwijt dan de algemene schatting. In deze paragraaf help ik je graag op weg om per onderdeel (waar mogelijk) geld te besparen.

Advies- en bemiddelingskosten hypotheek

De advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek kunnen variëren van €1500,- tot €3000,-. Dat is een flink bedrag, maar je kunt hierop besparen door verschillende hypotheekverstrekkers te vergelijken, een onafhankelijke adviseur in te schakelen of zelf je hypotheek te regelen.

Wij hebben zelf het laatste gedaan. Het handige hierbij is dat je zelf de hypotheekrentes kunt vergelijken en de hypotheek kunt kiezen die het beste bij je past. Je kunt de rentestanden zo op je gemak vergelijken en ook even experimenteren met de rentevaste periode om te kijken wat voor effect dat heeft. Ik had zelf het idee dat ik op deze manier meer overzicht had en zo een flink bedrag bespaard. Wij waren ongeveer €600,- kwijt voor het afsluiten van de hypotheek.

Notariskosten

Als je als koper de tijd krijgt om je hypotheek te regelen, dan is het slim om zo snel mogelijk opzoek te gaan naar een geschikte notaris. Je krijgt vaak een advies vanuit de makelaar, maar je kunt ook online de tarieven van notarissen met elkaar vergelijken. Wij kwamen zo vrij snel bij een voordelige notaris terecht, waar alles ook nog eens heel goed was geregeld.

Taxatiekosten

Net als bij de notariskosten kun je ook op de taxatiekosten besparen door online taxateurs te vergelijken. Let er wel op dat je voor de hypotheek een gevalideerde taxatie nodig hebt, waarvoor de kosten standaard wat hoger liggen. Daarnaast kunnen er onderzoekskosten nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer er bij je huis iets wordt ontdekt (zoals bodemverontreiniging).

Bankgarantie

Na het tekenen van de koopakte heb je vaak een bankgarantie nodig om aan te tonen dat je de verkopende partij zult betalen. Stel je kunt iets niet nakomen waar je in de koopakte voor hebt getekend, dan hebben zij recht op 10% van de koopsom. Je kunt zelf garant staan en dit bedrag overmaken (om geld te besparen) of je betaalt 1% aan de bank en laat de bank garant staan.

Is de kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Als je alles hebt geregeld, dan mag je in de belastingaangifte ook nog kosten aftrekken. Dit geldt voor de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, de notariskosten, de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie en de taxatiekosten.

Wist jij dat je geld kunt besparen op de kosten koper of heb jij misschien nog tips? Laat ze achter in de reacties!

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP