Een horloge is een stijlvol en handig accessoire dat je outfit een echte boost kan geven. Met een horloge weet je niet alleen hoe laat het is, maar creëer je ook een unieke look die stijl en vertrouwen uitstraalt. Horloges zijn er in alle soorten en maten, maar toch is het kopen van een goed horloge niet altijd makkelijk. Zo zijn er tientallen luxueuze merken die elk hun eigen voordelen bieden.
Daarnaast moet je ook nog de omtrek, materialen en decoratie van je horloge bepalen. Heb je dit allemaal besloten? Dan is er ook nog de keuze tussen een kwarts- of automatisch horloge, die elk weer hun eigen voordelen en nadelen hebben. In dit artikel bespreek ik deze populaire soorten uurwerken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Lees snel verder voor meer informatie.
Automatisch horloge: een hoogstandje zonder batterij
Allereerst moeten we het hebben over de parel onder de uurwerken: het automatische horloge. Automatische horloges bieden een zeer groot voordeel en dat is dat ze geen batterij hebben. Hoe werkt dit horloge dan?, vraag je je misschien af. Door de geavanceerde techniek in dit uurwerk, laadt het horloge zichzelf op door middel van de bewegingen die je maakt wanneer je het draagt. Kleine schokjes die het horloge ondergaat tijdens het gebruik, slaan een bepaalde lading op, gangreserve genoemd. Hiermee kan een horloge tussen de 24 en 49 blijven lopen, zonder dat het gedragen wordt.
Een groot voordeel van het automatische horloge is dat je niet meer naar de juwelier hoeft om je batterijtje te laten vervangen. Dit bespaart natuurlijk veel tijd en geld, maar is ook nog eens beter voor het milieu. Het winnen van stoffen voor de productie van horlogebatterijtjes is namelijk een intensief proces voor het milieu en daarom moeten ze regelmatig gerecycled worden. Kies je voor een automatisch horloge, dan maak je dus een milieubewuste(re) keuze. Een nadeel is helaas dat een automatisch horloge veel gevoeliger is voor schokken en daardoor niet altijd accuraat de tijd aangeeft, zoals een kwartshorloge dat kan.
Kwartshorloge: precisie en betrouwbaarheid
Ondanks dat het kwartshorloge op een batterij werkt, is dit een van de meest verkochte soorten horloges. Waarom?, zul je misschien denken. Dat komt omdat het kwartshorloge een stuk nauwkeuriger is dan het automatische horloge. Waar een automaat enkele seconden tot minuten per dag af kan wijken, kan een kwartshorloge de tijd zeer precies weergeven. Doordat er met het batterijtje constant stroom door een klein kristal (kwarts) wordt gestuurd, kan het kristal met constant tussenpozen trillen (oscilleren). Hierdoor geeft het horloge altijd een accurate tijd aan.
Naast de accurate tijdsaanduiding, heeft het kwartshorloge nog een ander groot voordeel. Het heeft namelijk veel minder onderhoud nodig dan een automatisch horloge. Een automatisch horloge moet toch zeker wel één keer per jaar naar de juwelier om schoongemaakt te worden. Een kwartshorloge heeft veel minder mechanische onderdelen, en hoeft dus slechts één keer in de twee tot drie jaar nagekeken te worden door de juwelier. Het batterijtje wordt dan vervangen en het horloge wordt gecontroleerd op waterdichtheid.
Het kwartshorloge heeft slechts één nadeel en dat is dat het bij intensief gebruik nogal eens kan gaan lekken. Kwartshorloges zijn vaak zeer licht en dun, wat ontzettend fijn draagt, maar minder handig is voor de duurzaamheid. Breng daarom echt je horloge om de paar jaar naar de juwelier voor controle, of ga meteen voor een onderhoudsbeurt als je vermoedt dat het horloge lekt.