Inmiddels zit ik alweer in het derde jaar van mijn studie, het gaat zo ontzettend hard, maar ik weet nog wel hoe moeilijk ik het vond om een keuze te maken. Soms twijfel ik nog steeds over het idee of dit wel zo’n goede keuze was, maar ik wil deze opleiding Media en Entertainment Management toch afmaken. Wat ik in de toekomst ga worden, geen idee, maar gelukkig is mijn opleiding breed en kan ik veel kanten op.
Mijn twijfels
Alles schoot destijds door mijn hoofd. Ik had verschillende dingen die mijn interesse wekte. Daarom was ik op school regelmatig op gesprek bij de decaan, die hielp mij met het maken van mijn keuze door middel van uitleg en hij keek echt of iets bij me paste. Als jij zo’n decaan op school hebt en je hebt nog geen idee wat je wilt kiezen, dan zou ik zeker aanraden om een gesprek aan te vragen, het heeft bij mij echt geholpen.
Ik had eerst het idee om psycholoog te worden, iets wat nu regelmatig nog in persoonlijkheid testen naar voren komt, maar uiteindelijk was dit te hoog gegrepen. Er werd me verteld dat dit een lastige opleiding was, waarbij je echt heel veel moest leren, onder andere over de hersenen, dit was meteen het punt waardoor ik deze opleiding van mijn lijstje schrapte. Ik vond de HAVO al lastig, waardoor ik nu beter iets kon kiezen wat bij mijn niveau paste. Ik besloot me verder te oriënteren en ik kwam uit op Media en Entertainment Management, omdat het me heel leuk leek om evenementen te organiseren.
Open dagen
Ik ben naar een aantal open dagen geweest voor deze opleiding en soortgelijke opleidingen. Ik heb gekeken op het Fontys in Tilburg & op Hogeschool Inholland Rotterdam voor de opleiding Media en Entertainment, en op Hogeschool Rotterdam keek ik voor de opleiding Vrijetijdsmanagement.
De opleiding Media en Entertainment Management op Fontys sprak me al meteen aan, het was een leuke opleiding en er werd op een leuke manier uitleg gegeven. Daarnaast zat je op een grote school, maar wel met allerlei verschillende gebouwen voor de vakgebieden. Het enige nadeel was dat je bij Fontys meteen moest kiezen tussen het creatieve deel, of het economische deel. Een keuze die ik destijds nog niet wilde maken, het sprak me namelijk allebei aan.
De opleiding Vrijetijdsmanagement op Hogeschool Rotterdam was heel anders. Ik voelde me er minder thuis en het had een hele andere insteek. Deze opleiding gaat over alles wat men kan doen in zijn of haar vrije tijd. Deze opleiding is extreem breed en daarnaast wordt er ook aan loting gedaan, wat natuurlijk wel een risico met zich mee brengt. Als je het niet wordt, dan kies je uiteindelijk nog voor een andere opleiding.
De laatste open dag die ik bezocht was de open dag van Hogeschool Inholland Rotterdam. Ik keek mijn ogen uit, heel dit gebouw is gemaakt van glas, wat natuurlijk al een unieke uitstraling heeft en veel inspiratie met zich meebrengt. De presentaties over de opleiding waren duidelijk en je kon zelfs wat dingen doen in bijvoorbeeld de radio studio. Het is ook gericht op vrije tijd, maar dan enkel op media en entertainment. Het voelde meteen al goed, daarom is het uiteindelijk ook deze opleiding geworden.
Mijn mening
Het is een hele brede opleiding met veel verschillende onderwerpen, hierdoor krijg je niet altijd de vakken die jij zou willen krijgen. Dit is jammer, maar gelukkig kan je in de 3e en de 4e klas wel vakken kiezen. In vergelijking met de HAVO is deze opleiding voor mij makkelijker, waardoor ik minder moeite hoef te doen, dit zag je meteen terug in mijn cijfers van het eerste jaar. In het tweede jaar ga je een half jaar aan de slag. Je kiest een sector, ik koos voor evenementen en binnen deze sector krijg je dan opdrachten. Iedereen was altijd zo positief over dit half jaar dat mijn verwachtingen iets te hoog waren, ik heb er uiteindelijk veel van geleerd, maar het viel tegen omdat wij evenementen moesten organiseren op school. Dit jaar ben ik begonnen met minors, het kiezen van mijn eigen vakken, dit bevalt me tot nu toe erg goed. Je doet eindelijk wat je zelf zou willen en het is wat meer gericht op de toekomst. Het tweede half jaar ga ik stage lopen, waar ik ook enorm naar uit kijk.
Buiten het proces dat je doorloopt vind ik de studie wel bij mij passen. Ik ontdek steeds meer wat ik later wil en ik weet ook niet of ik zonder deze opleiding een blog was gestart. Naast de opleiding heb je nog wel enorm veel vrije tijd, dit wordt in de loop van de opleiding steeds meer. Op zich wel raar dat je zoveel geld betaald voor zoveel vrije tijd, maar ik gok dat dit bij veel opleidingen het geval is. Ik zou deze opleiding aanraden voor mensen die iets willen doen in de entertainment industrie, als je iets in de media, buiten radio, wilt gaan doen dan zal ik je aanraden om een andere opleiding te kiezen. Media, zoals tijdschriften en dergelijke, worden op deze opleiding amper besproken en het is dus ook lastig om in deze sector stage te lopen. Dit vind ik persoonlijk wel een groot nadeel van de studie, want ik vind bijvoorbeeld tijdschriften en andere media ook erg interessant. Hierdoor ben ik uiteindelijk weer teruggekomen bij mijn eerste keuze evenementen, ik denk dat ik met deze keuze en met marketing en sales in de toekomst iets ga doen, maar ik kan in ieder geval veel kanten op.
Bron foto: Dennis Burger