Zelfvertrouwen helpt je verder in het leven. Het kan net dat beetje extra zijn dat helpt om op iemand af te stappen of een praatje te maken. Het probleem is dat we hier niets over leren op school, want hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve manieren om jouw zelfvertrouwen een boost geven! In dit artikel vertel ik je onder andere meer over het belang van positief denken, maar ook wat het ontwikkelen van vaardigheden en het omgaan met kritiek hiermee te maken hebben.
Wat is zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is iets dat iedereen nodig heeft, alleen wat is zelfvertrouwen precies? Het is het vertrouwen in je eigen kwaliteiten en kunnen, zonder hier ook maar enigszins negatief over te oordelen. Door een gezonde dosis zelfvertrouwen zit je lekker in je vel en durf je vol zekerheid beslissingen te nemen.
Wanneer je over zelfvertrouwen verder gaat definiëren, dan is het om over voldoende eigenwaarde te beschikken nodig om aan de volgende punten te voldoen:
- Het (er)kennen van je sterke en zwakke punten
- Jezelf accepteren, zoals je bent
- Het vertrouwen dat je taken kunt volbrengen die moeilijk of uitdagend zijn
- Doelen stellen die haalbaar zijn en ernaar toe werken
- Risico’s nemen wanneer dat nodig is
- Positief praten over jezelf
- Je ziet je fouten als een leerpunt, in plaats van je erdoor verslagen te voelen
Voldoe je bijna helemaal aan? Dan ben je al op de goede weg! Daarnaast is de vraag ‘hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?’ al gedeeltelijk voor je beantwoord.
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?
Als je meer zelfvertrouwen wilt krijgen, dan is de key om hieraan te werken. Het lijkt soms alsof de tips heel simpel zijn en niet veel uit zullen halen, maar ik zou je aanraden om er gewoon eens eentje uit te pikken om de komende maand uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat je de tip een kans geeft en het een onderdeel kan worden van je routine.
1. Vraag jezelf af: wie wil ik zijn?
We zijn heel erg snel geneigd om onszelf te vergelijken met anderen. We zien dan allerlei punten aan onszelf die beter kunnen, en gaan ons dan juist slechter voelen. Maar wat als je in plaats van jezelf vergelijken met iemand kijkt naar wie je wilt zijn? Hoe zou jij in de toekomst willen zijn en wat wil je uitstralen?
Als je dit voor jezelf hebt bepaald, dan kun je in die rol stappen voor de komende dagen. De ideale versie van jou blijft waarschijnlijk niet in die pyjama hangen op de bank, maar trekt een outfit aan die haar zelfvertrouwen vergroot en gaat haar dromen achterna. Dus pak één van je mooiste bh setjes uit de kast en trek een outfit aan waar jij je mooi in voelt. Heb je dit niet in je kledingkast of is alles een beetje aan vervanging toe? Dan heb je een goed excuus om te shoppen voor nieuwe outfits en lingerie. Kijk bijvoorbeeld eens bij LASCANA voor nieuwe strings of hipsters, net waar jij je goed in voelt!
Wanneer je klaar bent voor de dag, dan is het belangrijk dat je de hele dag doorbrengt, zoals de persoon die jij het liefst wilt zijn. Wat houdt je eigenlijk tegen? Waarom zou jij geen zelfverzekerde vrouw kunnen zijn? Voer de gewoontes van een zelfverzekerde vrouw uit en als het goed bevalt, dan doe je het morgen gewoon weer! Je zou het kunnen zien als de beste versie van jezelf.
2. Accepteer je sterke en zwakke punten
Misschien kan het aannemen van een andere rol, aanvoelen als vermijdingsgedrag. Zeker als je nog niet 100% accepteert wie je bent en wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Wel kan het je enorm helpen om je angsten onder ogen te zien en je dromen en doelen achterna te gaan. Alleen op een gegeven moment zul je misschien weer terugvallen in je ‘oude ik’, die nog wat werk nodig heeft. Dat werk begint met het accepteren van je sterke en zwakke punten en daarmee leren omgaan.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je sterke en zwakke punten jou juist jou maken. De eigenschappen die je hebt zijn dus eigenlijk heel bijzonder, of ze nou als goed of slecht worden bestempeld. Het mooie is dat wanneer je jouw goede en slechte eigenschappen gaat accepteren, dat het ook gemakkelijker wordt om ze los te laten en er eventueel aan te werken. Alleen hoe doe je dat?
Je kunt beginnen door te kijken naar wat jouw slechte eigenschappen zijn. Wat zijn dingen waar je misschien wel eens kritiek over hebt ontvangen of waar je zelf mee worstelt? Schrijf deze eigenschappen voor jezelf op en probeer ook te kijken naar wat er wél goed is aan deze eigenschappen. Zo resulteert perfectionisme er bijvoorbeeld ook in dat alles wat jij maakt er super goed uitziet.
Dit helpt je om het te accepteren en eraan te werken, wanneer de eigenschap tot uiting komt. Als je bijvoorbeeld kampt met perfectionisme, coach jezelf dan door de situatie door te denken: als ik mijn best doe is dat al goed genoeg, of door het te blijven verbeteren wordt het heus niet beter. Zo rem je jouw gedrag af en voorkom je dat je jouw zwakkere punt teveel tot uiting laat komen.
3. Ga je angsten niet uit de weg
Voel je dat je intuïtie iets wilt doen, maar wordt je tegengehouden door angst? Doe het gewoon! Zeker wanneer je bepaalde dingen niet zo snel doet, zoals spreken in het openbaar, dan wordt je tegengehouden door angst.
Door kleine stapjes te nemen kun je deze angst doorbreken en je krijgt zoveel meer zelfvertrouwen als je het wél doet. Begin bijvoorbeeld met mensen begroeten op straat en wanneer dat normaal voelt, kun je een stapje verder gaan.
4. Doelen stellen en succes visualiseren
Wanneer je geen doelen stelt, waarmee je jouw dromen achterna kunt gaan. En je doet maar gewoon wat je moet doen. Dan voel je je nutteloos en gaat jouw eigenwaarde enorm achteruit. Het is namelijk voor je eigen gevoel heel erg belangrijk om één of meerdere doelen te hebben in het leven en deze na te streven.
Deel de dromen die je hebt, daarom op in kleine behapbare doelen. Doelen die je nu zo uit zou kunnen voeren, omdat ze zo simpel zijn. Plan deze in en ga er iedere dag of week mee aan de slag. Om motivatie te creëren, kun je jouw succes visualiseren. Zie het voor je hoe het voelt om je droom te bereiken en je krijgt meteen de motivatie om het gewoon te doen.
5. Positief denken oefenen
Na het lezen van de bovenstaande tips heb je misschien in de gaten, dat zelfvertrouwen opbouwen veel tijd kost. Er is geen truc die je van de één op de andere dag meer zelfvertrouwen geeft, maar het vereist veel oefening en werk. Met de laatste tip is dat net zo, maar positief denken is misschien wel wat laagdrempeliger om een start te maken.
Stel je mij de vraag: hoe krijg je snel meer zelfvertrouwen? Dan zou ik je zeker aanraden om met positief denken aan de slag te gaan. Door je gedachten om te draaien van negatief naar positief, ga je veel onzekerheden uit de weg. In mijn cursus Positief Denken in 30 Dagen help ik je voor maar €1,- per dag naar een positievere mindset met onder andere meer zelfvertrouwen. Zo maak je meteen een goede start met positief denken en leer je ook meer over een aantal andere tips uit dit artikel!