fbpx

Cibdol Oil

Mijn obsessie voor plannen en controle houden

obsessie voor plannen en controle houden
Hoewel ik altijd positief in het leven sta en probeer te staan heb ik soms ook dingen waar ik negatieve gedachten van krijg. Ik maak graag plannen en ik hou daar graag controle over. Wanneer ik een vrije dag heb, plan ik deze vrije dag vol met allerlei activiteiten. Als je mij dan in een negatieve bui wil krijgen, is het enige wat je hoeft te doen iets op die vrije dag te plannen. Ik maak geregeld planningen en als deze planning dan door de war wordt gehaald, ben ik zelf ook door de war. Wanneer ga ik deze activiteiten, die ik normaal gesproken op die dag had gepland, inhalen? Ik schrijf vandaag over mijn obsessie voor plannen en controle houden.

obsessie voor plannen en controle houden
Het is stressvol om constant na te denken over je planning, maar het is wel iets wat ik dagelijks doe. Het voordeel hieraan is dat ik me nooit verveel, ik heb altijd plannen voor die dag. En als ik alles doe wat ik op die dag wilde doen, dan maakt me dat zo gelukkig! Jammer genoeg heeft het plannen en het controle houden ook zijn nadelen, ik raak helemaal gefrustreerd als er iets verschuift of als iemand mijn schema in de war gooit. Zo werk ik iedere zaterdag en als dat dan wordt gedwarsboomd door een vakantie, dan vind ik dat nog steeds vervelend. Ook al weet ik dat ik enorm ga genieten op vakantie..

obsessie voor plannen en controle houden
Ik wou dat ik het soms even los kon laten. Eventjes niet denken aan een planning, maar eventjes volledig denken aan mezelf. Niet eerst al het huiswerk, bloggen en mailen, maar gewoon eerst mezelf. Het is natuurlijk wel belangrijk om te doen wat te doen staat, maar ik ben zelf ook belangrijk. Mezelf af en toe voor alle plannen zetten en als er wat bij komt ervan kunnen genieten. Even niet denken: “Op dit moment had ik dat en dat kunnen doen”. Maar gewoon volledig genieten van het nu. Ik vind het lastig om het plannen en het controle houden los te laten, omdat het me altijd is aangeleerd. Op de basisschool begon het al met zelfstandig werken en een planning en op de middelbare school en de hogeschool is dit eigenlijk doorgegaan. Daardoor is het een soort standaard, iets wat ik moet doen. Toch wil ik mijn best doen om het los te laten en te genieten. Ik ga vanaf nu proberen om iedere dag te genieten en niet teveel te plannen. We leven in het nu, je weet nooit wat er morgen gebeurd.

 • Reacties ( 23 )

 • avatar
  Melissa

  Dit is echt zó mij, ik ben de hele tijd door aan t plannen. Voor school is het handig, maar zelfs ieder vrij moment wil inplannen. En het ergste is: m’n planning word de hele dag herhaald todat alles is gedaan wat ik wilde doen. Ik heb precies hetzelfde dat ik er niet tegen kan als hij word verstoord en dat je op momenten dat je iets voor jezelfdoet denkt: ik had ook dit kunnen doen of dat. Ik word er echt gek van, maar vind t zo moeilijk om dit los te laten omdat ik het mezelf een soort van aan heb geleerd.

 • avatar
  Justine

  Ik herken me hier heel erg in. Ik heb uiteindelijk de knoop kunne doorhakken en ik ga nu regelmatig iets doen wat niet op de planning staat. Zo zit ik nu buiten in de zon, terwijl ik eigenlijk op de planning had staan om m’n kamer op te ruimen. Maar ach, dat kan vanavond ook, nu schijnt de zon dus daar geniet ik NU van. Als ik uiteindelijk m’n to do list af heb, maakt het toch niet uit wanneer ik t precies gedaan heb?

 • avatar
  Ines

  Oja, herken ik :) Ik ben ook constant bezig met plannen en ik kan echt niks “zomaar” laten gebeuren, alles moet vastgelegd zijn :) Wou soms ook dat ik eens kon relaxen!

 • avatar
  Lyana

  Ik snap je obsessie helemaal, zelf kan ik ook heel erg geïrriteerd worden door dingen die veranderen of onverwachte situaties. Het is heel moeilijk om hiervan af te geraken! Ik denk dat vakanties ideaal zijn om mee te beginnen, bijvoorbeeld een hele dag eens helemaal niets plannen en dan op het moment doen waar je zin inhebt.

 • avatar
  Miss Sentinelli

  Mooi artikel en zeer herkenbaar :). Ik hou ook van plannen en controle, mijn dagen zitten vaak volgepland en ik hou er ook absoluut niet van als er iets tussenkomt of de planning weer helemaal in de war komt door iets of iemand haha. Goed dat je hiermee bezig bent en het meer probeert los te laten.

 • avatar
  Annemijn

  Haha, hier heb ik in het verre verleden ook een artikel over geschreven. Ik word zelf niet gefrustreerd wanneer er tussendoor wat veranderd in mijn planning, maar hou er wel van om bezig te zijn met het plannen en organiseren van dingen. Agenda’s, schriften en notebooks zijn mijn favo schrijfwaren!

 • avatar
  Annelies

  Ik ben ook echt een planner, alles moet bij mij duidelijk op voorhand vastliggen en ik maak elke dag lijstjes wat ik nog moet doen :-)
  Liefs, Annelies

  http://loveand-laughter.blogspot.be

 • avatar
  Bodil Loïs

  Ik hoop voor je dat je iets soepeler ermee gaat worden, ookal vind ik het geen slechte eigenschap. Ik zou juist iets méér moeten gaan plannen.Voor mij zou het handig zijn om wat meer structuur te krijgen. Fijne week :)

 • avatar
  saskia

  Los laten is het allermoeilijkst, je word er dagelijks mee geconfronteerd, leren loslaten is de beste levensles! ik vind het een mooi artikel met super goede quotes!

 • avatar
  fashionadvies

  Ook ik herken dit zeker !

 • avatar
  Jana

  Zoals de meesten hier herken ik dit ook zo! Ik word zo slechtgezind als ik iets moet wijzigen aan mijn planning. Iets wat weinig mensen in mijn omgeving snappen.

 • avatar
  Sas

  Oh dit herken ik zeker wel. Hoewel ik er wel mee bezig ben dit wat losser te laten. Echt super moeilijk ^^

 • avatar
  Malou

  Leuk geschreven, sommige dingen zijn wel erg herkenbaar!

 • avatar
  Daphne

  Super herkenbaar! Ik kan er echt slecht tegen als heel mijn planning door de war wordt gegooid.. Liefs

 • avatar
  Veerle

  Leuk geschreven!
  Ik herken mezelf hier echt heel erg in en word soms ook echt een beetje moe van mezelf.
  Mijn vrije dagen zijn eigenlijk nooit echt “vrij” waardoor ik telkens weer moe ben.

  Ik vind het ook moeilijk om los te laten!

 • avatar
  Manon

  Wat een fijn artikel, want het is zo herkenbaar! Ik probeer mij ook in te houden met veel dingen te plannen. Je moet genieten en als je geniet dan hoef je niet teveel over dingen na te denken dat is echt super fijn. Ik ga de goede kant op hopelijk lukt het bij jou ook!

 • avatar
  niesca

  ik wa svroeger heel erg van het plannen alles netjes en op tijd op een gegeven moment heb ik dit leren loslaten want ik zat mezelf helemaal gek te maken..

 • avatar
  Tess Evea

  Ik plan altijd wel heel graag maar om eerlijk te zijn loopt dat vaak in de soep.

 • avatar
  Sanne MakeupGorgeous

  Zo herkenbaar! Zeker in schoolwerk ben ik een echte planner en wil ik alles onder controle hebben. Ik wil zoveel mogelijk in één dag doen en zo productief mogelijk zijn met het gevolg dat ik soms vergeet om echt leuke dingen te doen en mij te laten verrassen door spontane activiteiten. Heel erg jammer, maar ik hoop eens ik afgestudeerd ben dat het dan beter zal zijn. x

 • avatar
  Eline

  Zo herkenbaar dit, al is het heerlijk om georganiseerd te zijn soms ook in je werk hoor. Maar in mijn vrije tijd heb ik het er wel lastig mee dat ik het niet los kan laten ;)

 • avatar
  Kirsty

  Wat een herkenbaar artikel! Ik maak elke week een to-do list en alhoewel mij dat orde in mijn hoofd geeft, schiet ik ook snel in de stress als ik mij niet aan mijn planning moet houden. Ook vind ik het lastig om écht een keer te ontspannen en tijd voor mijzelf te pakken; soms blijf ik dan maar denken aan wat ik allemaal moet doen. Ik laat mijn planningen alleen los als ik een weekend bij de ouders van mijn vriend ben of wanneer er vrienden bij ons komen en ik weet dat mijn hele weekend niet meer te plannen valt. Dan werk ik altijd vooruit, maar eigenlijk zou ik best graag altijd dat vrije gevoel willen hebben dat je doet waar je op dat moment behoefte aan hebt en niet omdat je een planing hebt!

 • avatar
  Mayara Esther

  Ik ben juist weer zo een iemand die eerst hetgeen doe waar ik zin in heb en daarna wat ik moet doen. Het zou fijn zijn als ik jou een beetje hiervan zou kunnen geven en jij mij meer van planning. Ik begrijp best dat het niet niet makkelijk is maar stapje bij stapje zal het je lukken.

 • avatar
  Vanessa

  Mooi en herkenbaar artikel! Ik heb ook een obsessie voor plannen en controle houden. Ik probeer ook meer te genieten van het leven en meer dingen los te laten, maar de ene keer lukt dat beter dan de andere keer x

 • Geef een antwoord

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP