Soms kun je, ondanks dat je voldoende uren slaapt, toch heel moe wakker worden. Als dit een aantal keer gebeurt niet zo erg, maar als het bijna dagelijks het geval is, dan wordt het vervelend. Gelukkig zijn er een aantal mogelijke oorzaken en oplossingen voor dit probleem. Met deze tips word je eindelijk uitgerust wakker!
1. Kies een luchtig dekbed
Hoe lekker het ook is om ’s avonds in bed te duiken met een dik dekbed of een extra deken. Er bestaat een grote kans dat je een paar uur later ligt te zweten. Ons lichaam laat de lichaamstemperatuur wanneer we gaan slapen ongeveer 2 graden dalen. Alleen wanneer we onder een te warm dekbed liggen, dan maken we het ons lichaam heel moeilijk.
Een luchtig dekbed kan dus zeker bijdragen aan een betere nachtrust, zonder heel moe wakker te worden. Je lichaam hoeft zo namelijk minder te doen om je lichaamstemperatuur omlaag te krijgen. Bovendien krijg je het meestal vanzelf warm in je slaap. Kies daarom een dekbed die bij je past, je gemakkelijk in slaap laat vallen, maar ook lekker luchtig is, zodat je niet gaat zweten.
2. Slaap met het raam open
Ben jij team raam open of dicht? Met het raam open slapen is beter voor je nachtrust en gezondheid. Zo word ik zelf vaak wakker met hoofdpijn en keelpijn als ik met het raam dicht heb geslapen, maar ook kan ik dan heel moe wakker worden. Probeer dus altijd met het raam open te slapen.
De ideale temperatuur om te slapen is tussen de 16 en 18 graden. Wanneer het erg koud is, kan het daarom wel lastig zijn om met een open raam in slaap te vallen. Het kan dan helpen om in ieder geval bijvoorbeeld een ventilatierooster, de mechanische ventilatie of een raam open te laten in een andere kamer en met de deur open te slapen. Je zult merken dat je met het raam open dieper gaat slapen en meer uitgerust wakker wordt.
3. Moe wakker worden door vitaminetekort
Om goed te kunnen slapen maakt het lichaam gedurende de dag melatonine en tryptofaan aan. Melatonine helpt vooral bij het in slaap komen, de lengte en de diepte van de slaap. Tryptofaan helpt bij het rustig slapen en maakt melatonine aan. Beide stoffen zijn dus van groot belang voor je nachtrust en om deze stoffen aan te maken heeft je lichaam bepaalde vitamines nodig.
De belangrijkste vitamines die de aanmaak van melatonine en tryptofaan bevorderen zijn vitamine B3, B5, B6 en C. De mineralen die je hiervoor nodig hebt zijn calcium, magnesium en zink. Het kan helpen om speciale supplementen in te nemen voor een betere nachtrust. Mocht je twijfelen of het bij jou gaat om een vitaminetekort kun je altijd contact opnemen met de huisarts.
4. Probeer jouw slaapritme te ontdekken
Hoewel gemiddeld gezien een mens 8 uur slaap nodig heeft, kan het zijn dat jij juist meer of minder nodig hebt. Wanneer je te weinig of te veel slaapt kan je heel moe wakker worden. En dat willen we voorkomen.
Probeer daarom jouw persoonlijke slaapritme te ontdekken door ’s avonds een keer een uur eerder te gaan slapen. Je kunt ook in het weekend proberen om je slaaptijd te ontdekken door op een voor jou normale tijd naar bed te gaan en te kijken hoe laat je uit jezelf wakker wordt. Probeer dan niet verder te slapen, maar bereken eerst eens hoe lang je dan hebt geslapen. Kijk of je door doordeweeks hetzelfde aantal uur te slapen, je beter gaat voelen.
5. Ga niet snoozen, sta direct op
Hoe verleidelijk het ook is om ’s ochtends langer te blijven liggen, we voelen ons er niet beter door. Door te snoozen val je misschien weer even kort in slaap, waardoor je jezelf juist vermoeider gaat voelen. Het is beter om als de wekker gaat, direct uit bed te stappen. Hoe lastig dat ook is.
Het kan helpen om meteen het licht aan te doen als je wakker wordt, de gordijnen open te doen of te investeren in een wake up light. Het licht zorgt ervoor dat onze hersenen een stofje aanmaken om wakker te worden.
6. Moe wakker worden door stress
Stress heeft een negatieve invloed op onze slaap. Het zorgt ervoor dat we onrustiger slapen, minder diep slapen en meer dromen gedurende onze slaap. Door stress wordt de aanmaak van cortisol verhoogd. Hierdoor raakt de hoeveelheid cortisol uit balans en kan moe wakker worden je nieuwe standaard zijn.
Het beste is om de oorzaak van de stress aan te pakken en de stressfactoren in je leven te verminderen. Hoe lastig dit soms ook lijkt, het is hierbij echt belangrijk om het probleem op te lossen dat andere problemen veroorzaakt. Stress heeft een slechte invloed op onze gezondheid en niet alleen op je slaap. Wanneer je weet dat stress de oorzaak is van je vermoeidheid, probeer er dan alles aan te doen om erger te voorkomen.
7. Beter slapen en niet meer moe wakker worden
Wil je graag beter slapen? Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen voor een betere nachtrust, zodat je dieper slaapt en uitgerust wakker wordt. Met deze tips wordt slapen je nieuwe hobby:
- Mediteren voor het slapengaan helpt om dieper te slapen. Je zult merken dat je door ’s avonds ongeveer 5 minuten te mediteren al veel minder moe wakker wordt.
- Zorg voor een comfortabel bed, waarbij het matras, dekbed en kussen in goede staat zijn.
- Drink vanaf 5 uur ’s middags geen cafeïne meer.
- Wandel iedere dag in de buitenlucht.
- Zet de lampen ’s avonds minder fel en kijk een half uur voor het slapengaan niet meer naar de televisie of je telefoon.
- Zorg voor een vast slaapritme, waarbij je op een vaste tijd naar bed gaat en opstaat.
- Maak van je kamer een rustige opgeruimde plek.
- Schrijf voor het slapengaan je gedachtes op.
- Bedenk voor je gaat slapen wat je morgen voor leuks gaat doen, zo val je met een gerust gevoel in slaap.
Benieuwd wat de kracht is achter deze tips? In het artikel over beter slapen geef ik je uitleg waarom deze punten zo belangrijk zijn voor een goede nachtrust.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA.