In de tijd waarin we het vaak druk hebben, onszelf verliezen in de ene na de andere bezigheid, kan eten bereiden niet snel genoeg gaan. Toch is het heel goed voor je mentale en fysieke gezondheid om de tijd te nemen voor het bereiden en nuttigen van je eten. Natuurlijk eten is hier voor veel mensen de oplossing, en het hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Met deze 8 tips maak je natuurlijk eten simpel, waardoor je bewust omgaat met je voeding en gezondheid!
Wat is natuurlijk eten?
Natuurlijk eten is simpelweg gezegd: voeding direct uit de natuur, zonder enige toevoegingen. Je gaat dan voor de onbewerkte voeding, in plaats van de vele bewerkte voedingsproducten die je tegenwoordig in iedere winkel tegenkomt.
Je kunt de pakjes en zakjes voortaan overslaan, want al deze kant-en-klare producten maak je gemakkelijk zelf. Hierdoor krijg je meer groenten binnen, maar sla je ook de vele chemische stoffen, die aan deze producten worden toegevoegd, over. Beter voor je gezondheid, maar ook de natuur!
Simpel natuurlijk eten met deze tips
Als je nu veel kookt met pakjes en zakjes, of liever een koekje neemt als tussendoortje in plaats van een stuk fruit, dan lijkt natuurlijk eten een hele grote stap. Toch hoef je deze stap niet in één keer te zetten. Het werkt het zelfs beter als je eerst één van deze tips toepast, en daarna pas doorgaat met de volgende. Met deze 8 tips werk je in ieder geval stapje voor stapje naar een gezond en natuurlijk voedingspatroon.
1. Koken zonder pakjes of zakjes
Als je natuurlijk wilt eten, start dan eerst met koken zonder pakjes of zakjes. Zo kun je soep heel gemakkelijk zelf maken, zonder een pakje te gebruiken. Het voordeel hiervan? Je slaat alle onnatuurlijke ingrediënten over, eet veel meer groenten, en het is eigenlijk nog veel lekkerder ook.
Probeer voor alles wat je op dit moment in pakjes of zakjes koopt een recept te vinden. Je kunt zelfs letterlijk op het gerecht dat je graag maakt zoeken met daarachter: zonder pakjes en zakjes. Vaak zijn er meerdere blogs te vinden die het exacte recept hebben nagemaakt, zodat je jouw favoriete gerecht niet hoeft te missen!
2. Let op de ingrediënten
Het ene product is het andere niet. Bij natuurlijk eten is het erg belangrijk om te kijken naar de ingrediënten. Zo is de ene pastasaus alleen gevuld met tomaat en kruiden, waar de andere pastasaus ook nog suiker, zonnebloemolie en gemodificeerd zetmeel bevat. En die notenrepen waarvan je verwacht dat ze juist zo gezond zijn? Boordevol suikers en verschillende soorten stroop.
Het is een zoektocht om natuurlijke producten te vinden in de supermarkt, maar ze zijn er wel. Let dus goed op de ingrediënten en zoek het liefst producten met enkel natuurlijke ingrediënten. Probeer voornamelijk eenvoudige koolhydraten (suikers), en plantaardige oliën zoveel mogelijk te vermijden.
3. Biologisch eten
Biologisch groente en fruit wordt verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, en er wordt geen gebruik gemaakt van genetische modificatie.
Bij biologisch vlees hebben de dieren alle ruimte gehad om zich op een natuurlijke manier te gedragen. Ze hebben volop de ruimte, eten alleen biologisch voer, worden niet opgejaagd in hun groei, en krijgen alleen medicijnen toegediend wanneer nodig.
Wanneer je de mogelijkheid hebt om biologisch eten te kopen, dan sluit dit perfect aan bij de wil om natuurlijk te eten. Je komt op deze manier minder in aanraking met resten van bestrijdingsmiddelen, en de producten bevatten soms meer voedingsstoffen dan niet-biologische producten. Biologische producten kun je herkennen aan het keurmerk in de vorm van een groen blaadje.
4. Lokaal kopen
Heb je niet de mogelijkheid om biologisch eten te kopen? Dan is lokaal kopen het beste alternatief. Koop je vlees, groenten en fruit bij de boer, of op de wekelijkse markt bij jou in de buurt. Deze producten zijn verser, vaak een stuk natuurlijker, en soms zelfs goedkoper dan in de supermarkt.
5. Natuurlijk eten uit eigen moestuin
Wist je dat sommige groenten en kruiden heel gemakkelijk zelf te kweken zijn? Maak een eigen moestuin, waar je ieder seizoen andere groenten opkweekt. En hang bijvoorbeeld kruiden aan de schutting, aan je balkon, of maak een heuse kruidentuin!
Zo heb je altijd je eigen voorraad aan groenten en kruiden, die je iedere dag vers kunt plukken. Je weet zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen, of andere chemische stoffen in aanraking zijn gekomen met je groenten en kruiden, waardoor je 100% natuurlijk eet.
Shop je moestuin benodigdheden hier:
6. Mee met het seizoen
Niet alleen natuurlijk eten is goed voor je gezondheid, maar ook variatie. Eet niet iedere dag hetzelfde, want zo krijg je ook alleen maar dezelfde voedingsstoffen binnen, en mis je waarschijnlijk een aantal belangrijke. Het is beter om met het seizoen mee te eten, zodat je automatisch variatie aanbrengt in je voeding. Alles wat deze maand in Nederland van het land komt, beland dan op je bord.
7. Eet minder vlees, meer vis
Soms mag je met je gedachten terug naar vroeger, de oermens. Wat aten we toen eigenlijk het meest? Buiten vooral veel groenten, fruit en noten, aten we wild, gevogelte en vis.
Hedendaags eten we bijna dagelijks vlees: op ons brood, en bij of door het avondeten. Ook hierin geldt: matig en varieer. Eet twee keer per week wild gevangen verse vis, en eet liever meer wild en gevogelte dan andere vleessoorten. Toch zin in ander vlees? Kies dan hier ook zoveel mogelijk voor biologisch vlees, of vlees met het beter leven keurmerk.
8. Meer groenten en fruit op je bord
De laatste tip die ik je kan geven: voeg bij iedere maaltijd meer groenten en fruit toe op je bord. Dit kun je doen door een pasta te vervangen door courgettepasta, en een rijst door bloemkoolrijst, maar ook door simpelweg een paar plakjes komkommer toe te voegen aan je boterham. Zo kom je sneller aan de aanbevolen hoeveelheid van 300 tot 500 gram groenten en 200 gram fruit per dag.