Ben je eigenaar geworden van een nieuwe woning? Dan kun jij je geluk vast niet op! Je kijkt ongetwijfeld al reikhalzend uit naar het moment dat je de sleutel krijgt. Logisch, want vanaf dat moment kun je beginnen met verhuizen. Waarschijnlijk wil je alles zo snel mogelijk afhandelen, zodat je binnen de kortste keren in je nieuwe huis kunt trekken. Helaas gebeurt het vaak dat mensen te hard van stapel lopen. Het gevolg hiervan is dat er bepaalde zaken vergeten worden. Omdat wij jou graag helpen om dit te voorkomen, vertellen we je hier wat je niet moet vergeten als je een nieuw huis gekocht hebt.
Verzekeringen afsluiten en/of wijzigen
Als je het ene koophuis inruilt voor de andere, is de kans groot dat je de nodige woonverzekeringen afgesloten hebt. Je hebt sowieso een woonhuisverzekering, want dit is in Nederland verplicht voor koophuizen. Hiermee ben je verzekerd voor brand, diefstal, storm en blikseminslag. Niet alleen het huis zelf is verzekerd, maar ook alles wat hieraan vastzit.
Denk overigens niet dat je niet om hoeft te kijken naar jouw opstalverzekering als je gaat verhuizen. Je moet de verzekering dan namelijk meeverhuizen. Soms kun je de huidige verzekering houden, maar het kan ook zijn dat er iets aangepast moet worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een rijtjeshuis inruilt voor een vrijstaande woning. Zoek daarom altijd uit hoe dit in jouw situatie zit.
Heb je – naast een opstalverzekering – ook een inboedelverzekering? Dan geldt hetzelfde. Na een verhuizing kan het verzekerde bedrag namelijk te hoog of te laag zijn. Reden genoeg om kritisch naar je inboedelverzekering te kijken als je gaat verhuizen. Als je jouw inboedel momenteel nog niet verzekerd hebt, raden wij je aan alsnog te overwegen om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je namelijk de losse spullen in huis. Maar, wat kost een inboedelverzekering? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning, het aantal personen dat bij jou in huis woont en de verzekerde waarde van diefstalgevoelige spullen.
Adreswijzigingen doorgeven
Het lijkt misschien een open deur, maar toch vergeten mensen vaak om hun nieuw adres door te geven. Waarschijnlijk vertel je familie en vrienden wel waar je komt te wonen, maar je moet jouw nieuwe adres ook aan allerlei andere instanties doorgeven. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om de gemeente, huisarts en tandarts op de hoogte te brengen van je verhuizing.
Heb je een abonnement op een krant of tijdschrift? Ook dan moet je doorgeven wat je nieuwe adres is. Wanneer je dit niet doet, wordt de krant of het tijdschrift namelijk op het oude adres bezorgd. Om te voorkomen dat je vergeet een adreswijziging door te geven, kun je voor jezelf een lijstje maken.
Gas, water en licht
Wanneer je jouw nieuwe woning betrekt, is het belangrijk dat er gas, water en licht is. Sommige mensen denken dat dit vanzelfsprekend is, maar dat is niet het geval. Dit is namelijk iets wat je zelf moet regelen. Vergeet je dit? Dan heb je op de dag van de verhuizing geen gas, water en licht in je nieuwe woning. Zorg daarom dat je dit al ruim voor de verhuizing geregeld hebt. Vaak kun je een datum kiezen vanaf wanneer je gebruik wilt maken van gas, water en stroom. De verantwoordelijke bedrijven zorgen er vervolgens voor dat alles op de gewenste datum aanwezig is.