Al een tijdje wil ik aan de slag met het boek van Peggy Porschen en haar geweldige bloemdecoraties voor taarten of cupcakes. Daarom leek het me een goed idee om het eens uit te proberen als goed voornemen en nieuwjaarscupcakes te maken.
Wat heb je nodig?
Voor het maken van deze nieuwjaarscupcakes heb ik verschillende benodigdheden gekregen van Deleukstetaartenshop. Het recept dat ik gebruik komt uit het boek Cakes in Bloom van Peggy Porschen, maar je kunt ook eens kijken tussen deze cupcakes recepten voor de nodige inspiratie. Om de cupcakes te maken heb ik de volgende producten gebruikt:
- Tools:
- PME Mexican Foam Pad
- Patisse Modelling Tools Set
- PME Veined Board Small
- PME Non-Stick Board Medium
- PME Brush ’n Fine Pen (black)
- Katy Sue Mould Pansies
- PME Flower Blossom Plunger Cutter Small
- PME Baking Cups
- Wilton 6 Cup Muffin Pan
- FunCakes Wegwerp Spuitzakken
- Plastic L-map
- Bakspullen voor de cupcakes:
- SK Sugar Florist Paste (white)
- Renshaw Flower & Modelling Paste (white)
- Sugarflair Paste Colour (claret)
- Wilton Icing Color (moss green, violet, lemon yellow)
- FunCakes Suikerbakkerspoeder
- Renshaw Royal Icing
- PME Petal Base
- 4 eieren
- Zelfrijzend bakmeel
- Gezouten roomboter
- 3 citroenen
- 1 zakje vanillesuiker
De nieuwjaarscupcakes maken
De eerste stap is het maken van de cupcakes. Je kunt natuurlijk kiezen voor een kant-en-klare cupcakemix, maar wist je dat zelf cupcakes maken helemaal niet zo moeilijk is? Het enige wat je nodig hebt voor 9 cupcakes is 200 gram gezouten boter, 200 gram poedersuiker of suikerbakkerspoeder, 4 medium eieren, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 100 milliliter suikersiroop en eventueel een zakje vanillesuiker. Het is daarnaast handig om gebruik te maken van keukenapparaten voor het wegen en mixen van de ingrediënten.
Je verwarmt de oven voor op 180 graden en plaatst de cups alvast in de houder. Vervolgens mix je de boter, de poedersuiker en vanillesuiker door elkaar tot een luchtig beslag. Als je geen mixer hebt, net als mij, dan kun je de boter ook eerst smelten in een pan en het met de hand mixen. Voeg de eieren toe en mix het opnieuw. Verplaats het beslag vervolgens naar de cups met een spuitzak (vul ze voor 2/3 met beslag). Plaats de cupcakes 15 minuten in de oven en bepaal of ze gaar zijn door erin te prikken met een satéprikker of een mes. Als deze er schoon uitkomt, zijn ze gaar.
Laat ze 10 minuten afkoelen en breng suikersiroop aan op de bovenkant. Dit is om ze zacht te houden. Je kunt dit als de cupcakes in de oven zitten zelf maken door 75ml water en 75g poedersuiker te mengen in een pannetje en er een citroen in te persen voor de smaak. Als het kookt kun je de suikersiroop van het vuur afhalen.
De nieuwjaarscupcakes versieren
Om de nieuwjaarscupcakes te versieren begin je met de rozen. Waar je kunt kiezen uit één grote roos per cupcake of drie kleinere rozen per cupcake. Je mengt 100g flower paste en 100g sugar paste met elkaar tot het zacht en goed kneedbaar is. Als het plakkerig voelt kun je een beetje petal base toevoegen. De helft hiervan meng je met de kleur claret voor een donkerroze kleur, een kwart met de kleur claret voor een mediumroze kleur en van het laatste kwart maak je een lichtroze kleur. Je laat dit even 30 minuten rusten.
Als het harder is geworden pak je een plastic L-map. Deze smeer je in de binnenkant aan één zijde dun in met petal base. Vervolgens maak je 5 donkerroze balletjes en 3 mediumroze balletjes (even groot als een hazelnoot), 2 lichtroze balletjes (iets kleiner) en een ovale vorm voor de binnenkant. Deze leg je in het mapje en druk je vervolgens met je duim plat.
Je begint vervolgens met de ovale vorm, die je oprolt en hier leg je één voor één de blaadjes overheen, die je steeds iets hoger legt en aan de bovenkant lichtjes omkrult. De onderkant knijp je stevig dicht en het restje kun je eraf halen, zodat alleen de roos overblijft. Voor de kleine roosjes doe je eigenlijk hetzelfde. Alleen hiervoor pak je 3 donkerroze balletjes en 1 donkerroze ovale vorm.
Vervolgens ga je aan de slag met de viooltjes, de kleine witte bloempjes en de bladeren. Dit doe je met alleen flower paste. Deze flower paste kleur je voor de viooltjes met Wilton violet en voor de bladeren met mosgroen.
De viooltjes en de bladeren maak je vervolgens in de mal van Katie Sue, die je invet met een beetje petal base. Met de ball tool druk je de viooltjes stevig vast en maak je een gaatje in het midden voor de gele kleur. De lijntjes kun je nog extra benadrukken met een zwarte eetbare stift.
De witte bloempjes heb ik gemaakt door floral paste plat te rollen met een deegroller. Deze heb ik gelegd op de mexican foam pad en vervolgens heb ik de bloemen gemaakt met de plunger. Zowel voor de witte bloemen als de viooltjes meng je vervolgens Royal Icing met Wilton lemon yellow. De icing kun je heel gemakkelijk gebruiken om je bloemen af te werken met een beetje geel in het midden!
Als je alle bloemen gemaakt hebt, dan maak je botercrème voor op de cupcakes. Dit doe je door 200 gram (on)gezouten roomboter te mengen met 200 gram poedersuiker en voor wat extra smaak de geraspte citroenschil van 2 citroenen. Dit strijk je vervolgens over de cupcakes en hier plak je na 15 minuten al je creaties op.
Eten maar!
Als je helemaal klaar bent, dan is dit het eindresultaat! Ik vond ze stiekem erg goed gelukt, zeker voor de eerste keer en kan zeker niet wachten om dit nog eens te maken. Wel kun je er het beste een vrije zondag voor uittrekken, maar kun je dan ook vervolgens genieten van heerlijk zelfgemaakte nieuwjaarscupcakes.
Ik wil Deleukstetaartenshop enorm bedanken voor alle benodigdheden en deze webshop is absoluut een aanrader om al je bakspullen te laten bezorgen. Zo kun je snel en onbezorgd aan de slag.