Ondertussen is heel Nederland bekend met het fenomeen vloggen. Er lopen overal mensen met een camera in hun handen rond om zoveel mogelijk momenten vast te leggen, van mooie momenten tot ongelukjes. Dat vloggers steeds vaker ingezet worden voor marketingcampagnes is ook geen geheim meer. Alleen gebeurt dat wel op de juiste manier? En hoe waardeert de doelgroep reclame in vlogs eigenlijk?
Om achter de bovenstaande vragen te komen is er een onderzoek verricht gericht op reclame in vlogs. De 365 respondenten hebben in een enquête aangegeven bij drie verschillende vlogs wat ze positief en negatief aan deze vlogs waardeerde. Aan de hand daarvan is een infographic gemaakt, met de do’s en don’ts voor het maken van reclame in vlogs.
De drie vlogs die behandeld zijn in deze enquête zijn de vlog van Beautygloss met de Iglo Vissticks promotie, de vlog van Enzo Knol met de promotie van BALR en de vlog van CrocoJill met de promotie van Truste Slaapcomfort. Hieruit bleek dat de promoties van Beautygloss en CrocoJill niet gericht waren op de doelgroep van vlogs, 13 tot en met 25-jarigen. De Iglo Vissticks waren onder iedere leeftijdsgroep even populair en Truste Slaapcomfort trok vooral de aandacht bij de leeftijdsgroep van 26 tot en met 38-jarigen.
Daarnaast zijn de mannelijke respondenten positiever over de geloofwaardigheid van de promotie (51%) als er wordt aangegeven dat het gaat om een gesponsord fragment. Bij de vrouwelijke respondenten werkt dit averechts, om de geloofwaardigheid van de promotie te vergroten is het belangrijk om bij de vrouwelijke respondenten niet aan te geven dat het om een gesponsord fragment gaat (69%). Het blijkt wel dat deze waardering niet bijdraagt aan de duidelijkheid van de promotie.
Uit onderzoek is gebleken dat de vlog van Enzo Knol met de promotie van BALR het meest positief wordt gewaardeerd. Dit heeft te maken met meerdere factoren, waaronder de off- en online bekendheid van Enzo Knol en het stukje herkenning bij de consument. Zo is Enzo Knol op alle vlakken positiever gewaardeerd, dan de andere twee vloggers. Ook door de ouders van de doelgroep, de leeftijdsgroep van 39 tot en met 51-jarigen. Met het stukje herkenning wordt bedoeld dat de vlogger hetzelfde handelt als de consument zou doen, in de vlog met de promotie van BALR is dit goed nagebootst. Enzo Knol vertelt dat hij een bestelling had geplaatst bij BALR, pakt het pakketje uit, bekijkt, past en beoordeelt zijn kleding. Precies de routine die de consument ook doorgaat bij het bestellen van nieuwe kleding.
Tot slot is het van belang dat de vlogger creatieve vrijheid krijgt. In de vlog van Beautygloss over de Iglo Vissticks kregen de respondenten het idee dat de vlogger weinig inbreng had en dat ze van Iglo de vissticks moest eten in haar vlog. Doordat ze ook heel enthousiast was, heeft dit tot een grote ergernis geleid onder de respondenten (42%). Daarnaast zijn vloggers, vloggers vanwege hun creativiteit. Het is belangrijk dat de vloggers de promoties grotendeels zelf opzetten, zodat de respondenten de promoties over het algemeen beter waarderen. Wanneer je alle do’s en don’ts uit de bovenstaande afbeelding in je marketingcampagne na weet te streven, dan zal de kijker de vlog positiever waarderen en enthousiaster worden over jouw product.
Interesse in het gehele onderzoek? Kijk dan hier.