In 2015 kreeg ik voor het eerst te maken met maag- en darmklachten, het begon destijds na een voedselvergiftiging in Egypte. Daarna kreeg ik steeds vaker te maken met darmklachten, wat later PDS klachten bleken te zijn. Enorm vervelend, maar ik heb mijn PDS klachten kunnen verminderen met deze tips.
Wat is PDS?
PDS is de afkorting van het prikkelbare darm syndroom, ook wel spastische darm genoemd. Deze chronische aandoening kenmerkt zich voornamelijk door buikpijn of problemen bij de ontlasting, zowel diarree als verstopping. Het prikkelbare darm syndroom komt vaak voor in combinatie met stress. Naar schatting heeft 5 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking hier last van. Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen, dan bij mannen.
Ik heb zelf een aantal jaar geleden een voedselvergiftiging opgelopen in Egypte. Vlak daarna kreeg ik last van een maaginfectie. En dit zijn elementen die (waarschijnlijk) kunnen zorgen voor de aandoening PDS. Het is bij mij op gaan spelen, nadat ik weer last kreeg van een maaginfectie en hiervoor maagbeschermers heb gehad. Mijn klachten waren dan ook, dat ik na het eten van iets met lactose last kreeg van mijn maag. Dit speelde dan een paar uur later door naar mijn darmen. Waardoor het eventjes wel leek op een lactose intolerantie, maar uiteindelijk bleken het PDS klachten te zijn.
PDS klachten: de behandeling
Er is helaas nog geen behandeling die ervoor zorgt dat je volledig vrij bent van alle PDS klachten. Wel wordt er steeds meer duidelijk over bepaalde middelen die de PDS klachten kunnen verminderen, maar sommige mensen hebben ook baat bij speciale therapieën of diëten.
Probiotica
De werking van probiotica op de darmen is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar het heeft voor veel mensen met PDS een positief effect. Het wordt aangeraden om het minstens 4 weken te proberen om te kijken of het effect heeft op je darmen. Zelf heb ik dit gebruikt in de vorm van capsules, die je bijvoorbeeld kunt bestellen via Bol.com.
Probiotica zijn goede bacteriën, die zorgen voor een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora draagt bij aan een goede en zo mogelijk een minder pijnlijke spijsvertering. Het kan zijn dat je deze goede bacteriën mist en daardoor last krijgt van je darmen.
FODMAP dieet
FODMAP staat voor Fermenteerbare, Oligosachariden, Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) and Polyolen (suikeralcoholen). Dit zijn stuk voor stuk koolhydraten die niet tot slecht worden opgenomen door de dikke darm, waardoor PDS klachten kunnen ontstaan.
In het FODMAP dieet schrap je eerst 6 weken lang al deze koolhydraten, waarna je ze langzaam één voor één weer toelaat. Op deze manier kun je ontdekken op welke koolhydraten jij heftig reageert en beter kunt vermijden. Voor mij was het al vrij snel duidelijk dat het om lactose ging en doordat ik dit weet kan ik hier beter op letten. Ik heb het niet helemaal geschrapt, maar ben het wel gaan minderen, wat al heel veel effect heeft gehad op mijn darmen.
PDS-hypnotherapie
Aangezien PDS vaak in verband wordt gebracht met stress, is therapie ook een goede behandeling. Er bestaat hiervoor speciale PDS-hypnotherapie en het is bewezen dat 70% van de mensen met PDS zich hierdoor beter gaat voelen. Alleen hypnotherapie klinkt natuurlijk wel een beetje spannend. Wat er precies gebeurd? Je wordt in hypnose gebracht, maar hebt nog steeds controle over jezelf.
Het fijne hieraan is dat de therapeut je in gedachten kan geven wat je in je lichaam nodig hebt. Zo krijg je bijvoorbeeld het gevoel dat er een warme deken over je buik heen ligt als je buikpijn hebt. Na 13 weken therapie en ademhalingsoefeningen voor thuis heb je een nieuwe gewoonte aangeleerd en kan je PDS zelfs helemaal weg zijn.
Medicijnen voor je PDS klachten
Tot slot kun je ook medicijnen toegeschreven krijgen voor je PDS klachten. Dit kan verschillen van pijnstillers tot medicatie voor je ontlasting. Als je geregeld last hebt van ontstopping of diarree, dan kan het zeker helpen om dit beter onder controle te hebben. Alleen er is nog geen medicijn die het gehele gevoel en alle ongemakken wegneemt.
Conclusie
Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het prikkelbare darm syndroom, waardoor er ook meer verschillende behandelingen zullen worden ontdekt. Bij mij heeft het heel erg geholpen om te starten met probiotica, maar ook gezonder te eten, leven en zuivel zoveel als mogelijk te vermijden. Soms kan het heel spontaan opspelen en dan kun je er vrij weinig aan doen, maar gelukkig is het een stuk minder heftig en pijnlijk als in het begin.
Ik hoop dat jij door middel van dit artikel ook een oplossing hebt gevonden om je PDS klachten te verminderen.