Eén van de meest waardevolle stappen die je kunt zetten op weg naar persoonlijke groei en succes, is het bepalen van je persoonlijke missie. Het is een kompas dat richting geeft aan je leven, je doelen en je beslissingen. Het helpt je om te focussen op wat echt belangrijk voor je is, om de juiste stappen te zetten. Weten wat je precies wilt kan soms erg lastig zijn, maar met deze stappen help ik je om je persoonlijke missie te bepalen.
1. Waar sta je nu?
De reden dat je dit artikel leest is hoogstwaarschijnlijk omdat je nog een bepaalde onrust voelt in je leven. Je bent het richtingsgevoel kwijt en wil ontdekken waar je het eigenlijk voor doet.
Hoewel je het liefst misschien meteen aan de slag gaat met opstellen van je persoonlijke missie, is het ook belangrijk om te reflecteren op waar je nu staat.
Stel jezelf de belangrijke vragen: wie ben je, wat doe je, waar sta je nu, en hoe zien anderen jou? Schrijf dit voor jezelf op en probeer de tijd te nemen om te voelen wat deze antwoorden met je doen.
2. Wat vind jij belangrijk in het leven?
Nu je weet waar je staat en wat dit met je doet, heb je misschien al een beetje ontdekt wat er voor jou belangrijk is in het leven. Om dit nog verder uit te stippelen, kijken we naar onze persoonlijke waarden.
Stel jezelf de volgende vragen om deze te ontdekken:
- Schrijf 5 personen op die dichtbij je staan, of waar je de afgelopen tijd close mee bent geworden. Welke kwaliteiten van hen bewonder je het meest? Waar zou je zelf ook over willen beschikken? En vind je het meest belangrijk binnen een relatie?
- Wat vind je belangrijk binnen je werk? Waar moet een werkgever en een functie voor jou aan voldoen?
- Stel je zou een wereldprobleem kunnen oplossen, welk probleem zou dat dan zijn?
- Wat zou je verschrikkelijk vinden om te verliezen?
- Aan het einde van je leven kijk je terug, alles wat je in het verleden wilde heb je bereikt. Wie ben jij als persoon geworden, en wat zijn op dat moment de doelen waar je met trots op terugkijkt?
Omcirkel in de antwoorden de woorden die er voor jou tussenuit springen. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de waarden waar jij als persoon veel waarde aan hecht, en waar het leven voor jou om draait. Voorbeelden van persoonlijke waarden zijn: liefde, vrijheid, geld, onafhankelijkheid, avontuur, gelukkig zijn, vriendelijkheid, rechtvaardigheid en loyaliteit.
Om te ontdekken wat jouw waarden zijn en wat jouw kracht is als persoon, kun je ook eens een persoonlijke effectiviteit training volgen. Deze laten jouw sterke punten nog beter naar voren komen. Na het volgen van deze training kun je op basis van jouw waarden beter doordachte keuzes maken.
3. Waar wordt je gelukkig van?
De derde belangrijke vraag om jezelf te stellen is: waar word ik gelukkig van? Visualiseren is hierbij een goede tool om jezelf voor te stellen hoe jouw mooiste leven eruit zou zien.
Als je geen bewuste moeite doet om te visualiseren wie je bent en wat je wilt in het leven, geef je andere mensen en omstandigheden de macht om in jouw plaats vorm te geven aan jou en je bestaan.
stephen R. covey
Als je het fijn vindt, kun je jezelf de volgende vragen stellen om je te helpen met visualiseren:
- Wat deed ik graag als kind? En welke van deze dingen doe ik nu nog steeds graag?
- Als ik al het geld en alle tijd van de wereld had, wat zou ik dan doen?
- Als ik niet kan falen, wat zou ik dan het liefst met mijn leven doen?
- Hoe wil Ik als mens herinnerd worden?
- Wat waren de gelukkigste momenten uit mijn leven?
Neem de tijd om het voor je te kunnen zien; hoe jij jouw mooiste leven leidt. Schrijf dit vervolgens voor jezelf op. Als je dit lastig vindt kun je het ook uitdrukken met beelden in een vision board.
4. Jouw persoonlijke missie schrijven
Hopelijk hebben de bovenstaande vragen je veel duidelijkheid gegeven. Nu is het tijd om aan de hand van de dingen die je hebt ontdekt jouw persoonlijke missie te schrijven. Je creëert hiermee een duidelijk beeld van waar je naartoe wilt, zodat je alleen je kompas nog maar hoeft te volgen.
Een missie hoeft niet heel groot te zijn, zeker nu nog niet. Schrijf op wat je voelt dat je doel is, en in de loop van de tijd kun je deze gewoon bijstellen.
Je persoonlijke missie omvat altijd de vier dimensies: leven, liefhebben, leren en iets nalaten. Deze vier speerpunten zorgen voor zingeving.
5. Stel doelen aan de hand van je missie
Een persoonlijke missie heeft geen nut als je er vervolgens niets mee doet. Doelen stellen is daarom de volgende stap.
Een voorbeeld van een persoonlijke missie is:
Ik benader alles in mijn leven op een liefdevolle en rustige manier. Ik zal een voorbeeld zijn op werk en privé door anderen te helpen om het beste uit zichzelf te halen.
Aan de hand van deze missie zou je verschillende doelen kunnen stellen. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding coachend leidinggeven, om een beter voorbeeld te kunnen zijn op je werk.
Geef bij ieder doel dat je stelt een duidelijke reden waarom je dit doel wilt behalen en blijf ook doorvragen met ‘hoe?’ om het doel concreter te maken. Als je geen antwoord meer kan geven op ‘hoe?’ is je doel concreet genoeg en kun je een deadline stellen. Splits je doel op in kleine stappen en werk op die manier richting je einddoel.
6. Check in en stel je persoonlijke missie bij
Om je missie kracht bij te zetten helpt het om na een tijdje bij jezelf in te checken. Je kunt dan controleren of jouw persoonlijke mission statement nog steeds het beste in jou naar bovenhaalt.
Krijg je er motivatie van, en zie je jouw persoonlijke waarden er sterk in terug? Dan zit je goed! En anders, stel je hem gewoon even bij.
Plan bijvoorbeeld over twee maanden een momentje in je agenda om hierop terug te blikken. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet, en houd je jouw focus bij je persoonlijke missie.