Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een powerbank. Het is ideaal om je telefoon mee op te laden als je onderweg bent, het voelt bijna als een nachtmerrie om met een lege telefoon in de trein te zitten. Stel je voor dat je je gaat vervelen, of simpelweg iemand wilt laten weten dat je onderweg bent. Ook is de powerbank handig als je ’s avonds op de bank ploft met een bijna leeg apparaat. Het is goed om een powerbank te kiezen die bij je past, ik leg je uit waarom dat zo is en hoe je dat doet.
Klein of groot?
Hoe handig een kleine powerbank ook lijkt, vaak is een kleine powerbank ook het snelste leeg. Je kent ze vast wel die kleine zwarte of zilveren powerbanks die je krijgt bij je bestelling of in een goodiebag. Deze kunnen niet eens je mobiel één keer helemaal opladen, omdat ze daar simpelweg het vermogen niet voor hebben. Ze wegen bijna niets en je merkt dan ook niet eens dat ze in je tas zitten. Een grotere powerbank is daarentegen vaak wat zwaarder, maar daarmee kun je je telefoon wel gemakkelijk een aantal keer opladen. Waardoor je niet in de stress hoeft te schieten, als je dat een keer vergeten bent. Het is maar net wat je zelf het belangrijkste vind, een lichte tas of een opgeladen telefoon.
Naast het formaat van de powerbank moet je dus vooral ook naar het vermogen van de powerbank kijken. Het vermogen van de powerbank wordt aangegeven in mAh. Hoe hoger het getal, hoe meer vermogen het apparaat heeft. Om jouw telefoon één keer op te laden, heb je voor de meeste telefoons minimaal 1500 mAh nodig. Je kunt gewoon op Google opzoeken hoeveel mAh jouw telefoon nodig heeft om zichzelf volledig op te laden. Hierdoor kun je gemakkelijk inschatten hoeveel mAh jij nodig hebt om jouw telefoon een X aantal keren op te laden. Een powerbank 10000 mA is meestal ruim voldoende.
Extra functies
Sommige powerbanks hebben naast het opladen van je telefoon nog wat andere functies. Het is maar net hoe uitgebreid je het zelf wilt maken natuurlijk, je hebt namelijk ook externe opladers speciaal voor je tablet of laptop, of opladers die meerdere telefoons in één keer kunnen opladen. Ook heb je dingen als een oplader en een bluetooth speaker in één. Dan kun je muziek luisteren en tegelijkertijd je mobiel opladen. Handig als je mobiel snel leeg gaat van apps, zoals Spotify of YouTube. Als je ’s avonds vaak pas laat thuis komt, dan heb je misschien profijt van een powerbank met een ingebouwde zaklamp.
Maar één van de mooiste vind ik toch wel de solar powerbank, dat is er eentje die werkt op zonne-energie. Ik heb de powerbanks van WakaWaka al eens gezien op het Valentijnsevent waar ik laatst aanwezig was. Deze apparaten laden zichzelf op door middel van zonne-energie. Stel je bent ’s middags op je werk, dan haal je de powerbank uit je tas en zet je hem simpelweg in het raamkozijn. Op deze manier kan hij al opladen, hij zal vanzelf aangeven of hij genoeg zonlicht ontvangt en dan heb je op de weg naar huis weer genoeg energie om je telefoon op te laden. Over energiebesparing gesproken! Ik was eerst een beetje twijfelachtig over dit concept, maar je kunt hem eventueel ook gewoon opladen in het stopcontact op donkere dagen. Daarnaast lijkt hij me ideaal voor in de zomer! Wat dacht je van op een zonnige dag buiten werken, dan ligt je powerbank continu in de zon en dan wordt hij voortdurend opgeladen. Evenals je mobiel als hij langzaam leeg begint te raken.
Daarnaast is het een enorm handige tool voor bijvoorbeeld backpackers, of mensen die gewoon veel onderweg zijn. Je hebt niet perse stroom nodig, maar enkel zonlicht. WakaWaka heeft bijvoorbeeld zelfs een draagbaar zonnepaneel, waardoor je nog langer kunt genieten van je smartphone of van licht. Je kunt deze namelijk ook gebruiken voor zaklampjes. Dit zonnepaneel kun je gewoon rondom je backpack binden, waardoor je zonder veel extra gewicht mee te sjouwen toch voldoende energie hebt aan het einde van de dag. Daarnaast heb je continu stroom, waar je ook bent en ben je ook nog eens energiezuinig bezig. Echt een win-win-situatie wat mij betreft.
Conclusie
Het ligt er dus maar aan wat je zelf fijn vindt. Maar als ik van mezelf uit moet gaan, dan ga ik toch het liefst voor een grote powerbank met de meeste mAh. Of een fijne powerbank op basis van zonne-energie. Daardoor heb je een kleine powerbank, die je eigenlijk op bijna ieder moment van de dag op kunt laden. Op dit moment heb ik een goede powerbank, maar als ik een nieuwe nodig heb dan weet ik de versies op zonne-energie nu wel te vinden. Je kunt op veel donkere dagen ook nog licht vangen en dan zit je dus niet zonder stroom. Dan hoef je dus nooit meer op zoek naar iemand van wie je een telefoon kunt lenen als je mobiel echt leeg is.
Lijkt jou dat ook wat, zo’n powerbank op zonne-energie?