Het zal je misschien verbazen, maar één van de dingen waar ik last van heb is prikangst. Zelf ben ik al verschillende keren flauwgevallen na het prikken en het liefst vermijd ik de gehele poli. Alleen hoe kun je prikangst overwinnen? En welke tips kunnen we de volgende keer goed gebruiken?
Wat is prikangst?
Als je last hebt van prikangst, dan ben je bang voor naalden en injecties. Misschien word je, net als mij, bij het zien van een naald of het idee dat je geprikt moet worden al lichtjes in je hoofd. Het is geen vreemde angst, want 1 op de 10 mensen heeft hier last van. 1% van de Nederlanders vindt het zelfs zo eng dat ze de naald niet eens in de buurt laten komen en injecties vermijden.
Hoe ontstaat prikangst?
Prikangst ontstaat meestal door ervaringen die mensen hebben met het prikken in het verleden. Als kind is geprikt worden ook absoluut niet leuk en de injecties krijg je al op jonge leeftijd. Het tegenstribbelen en het gevoel dat je vroeger verplicht geprikt moest worden kan bij hebben gedragen aan de prikangst die je nu ervaart. Misschien in combinatie met een andere slechte ervaring, zoals flauwvallen of een pijnlijke arm na het prikken.
Hoe kun je prikangst overwinnen?
Het liefst wil je waarschijnlijk van je prikangst af. Je wilt gewoon kunnen bloedprikken wanneer dat nodig is en gevaccineerd worden als je een mooie trip hebt geboekt. Daarom hierbij wat tips om jouw prikangst te overwinnen!
1. Ga na waar het vandaan komt
Wat is de reden dat je zo bang bent om geprikt te worden? Het is goed om daar even bij stil te staan, voordat je gedachten door blijven ratelen. Een naald ziet er inderdaad eng uit, maar is er wel eens iets misgegaan? Daarnaast word je geprikt om je gezondheid te garanderen, dus daar heb je één prikje wel voor over toch?
2. Praat erover
Het kan voor je gevoel heel beschamend zijn om last te hebben van prikangst, bijvoorbeeld doordat je flauwvalt of in paniek raakt. Het is alleen absoluut niet iets om je voor te schamen en het is heel goed om erover te praten. Net als bij andere dingen lucht dit enorm op en kan je bijvoorbeeld diegene voortaan altijd meenemen wanneer je gaat bloedprikken.
3. Vertel het de verpleegkundige
Waarschijnlijk heeft het al geholpen om er met iemand uit je omgeving over te praten, maar vertel het ook zeker de verpleegkundige. Ik heb veel lieve verpleegkundigen meegemaakt die me probeerden af te leiden, gerust te stellen, maar die me ook gewoon even tot rust lieten komen voor en na het prikken. Ik kreeg soms zelfs wat koekjes om aan te sterken. ;)
4. Beweeg je tien tenen tijdens het prikken
Probeer jezelf tijdens het prikken af te leiden door een verhaal te vertellen of door al je tenen te bewegen. Het is niet gemakkelijk om al je tenen te bewegen, waardoor je je daar volledig op gaat focussen. Daardoor ontspan je je en is het voor de verpleegkundige ook een stuk gemakkelijk om te prikken, want je bloedvaten zijn dan beter zichtbaar.
5. Kijk niet naar de naald
Het eerste wat ik doe is eigenlijk recht vooruit kijken of de andere kant op. Ik kijk nooit in de richting van de naald. Op die manier maak je jezelf niet nog banger en weet je ook niet precies wanneer het prikje gaat komen.
6. Luister naar muziek
Je hebt vast een afspeellijst die je helpt om te ontspannen of waar je heel erg vrolijk van wordt. Het kan goed zijn om bijvoorbeeld één oortje in te doen tijdens het prikken en te luisteren naar de muziek. Door je daar op te focussen is ontspannen vast niet lastig en heb je ook je eerste positieve ervaring te pakken.
7. Gebruik een verdovende crème
Het kan helpen om een verdovende crème, zoals emla-zalf, op te smeren. Dit kun je (een uur van tevoren) smeren op de plek waar je geprikt gaat worden. Deze zalf verdooft het plekje waar gesmeerd is, waardoor je het prikje bijna niet meer voelt.
8. Ga naar de prikangst poli
Wanneer je heel veel last hebt van prikangst, dan kun je langsgaan bij de speciale prikangst poli. Hier wordt gewerkt met lachgas om je te laten ontspannen. Ze helpen je hier persoonlijk om zonder angst te prikken en sommige mensen durven na een paar keer alweer naar de poli bij de huisarts of het ziekenhuis.
9. Gedragstherapie
Wanneer je extreem veel last hebt van prikangst en de prikposten vermijdt, dan kun je hiervoor in gedragstherapie. Je wordt dan blootgesteld aan de angst en probeert deze onder ogen te komen. Er zijn verschillende praktijken in Nederland die deze vorm van gedragstherapie toepassen, je kunt hiervoor het beste even overleggen met de huisarts.
10. Beloon jezelf
Als het prikken erop zit, dan heb je het toch weer even gedaan! Iets waar je heel trots op mag zijn, dus gun jezelf na afloop een beloning. Denk aan een lekker broodje van de bakker, een stukje taart of die luxe mascara die je al zolang wilt. Nú mag het!