Denk je erover om een auto te gaan leasen, maar twijfel je of dit financieel haalbaar is voor jou? In deze blog leggen we uit hoe je kunt bepalen of leasen binnen je budget valt en geven we je tips voor het opstellen van een budget voor leasen.
Wat is privé leasen?
Privé leasen is het particulier leasen van een auto. Je kunt dit vergelijken met het huren van een auto voor een langere periode. Per maand betaal je een vast bedrag, waarvoor de wegenbelasting, verzekering, pechhulp onderweg en onderhoud zijn gedekt. Zelf hoef je alleen nog te denken aan brandstof. Na afloop van het contract lever je de auto weer in, en kun je eventueel een nieuw model leasen.
Hoe bepaal je of leasen binnen je budget valt?
Breng je financiële situatie in kaart
Begin met het maken van een helder overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Vermeld bij je uitgaven alles: van je huur of hypotheek, tot aan boodschappen, abonnementen en vrijetijdsuitgaven. Bepaal ook welke andere financiële verplichtingen je hebt. Denk aan leningen, schulden of andere vaste lasten.
Trek de uitgaven af van je inkomsten, en kijk vervolgens hoeveel geld je overhoudt. Zorg er wel voor dat je altijd een buffer houdt voor onverwachte kosten.
Bepaal de kosten voor het leasen
Bij een privé auto leasen kijk je als eerst naar de maandelijkse kosten. Ga na hoe hoog deze ongeveer gaan zijn in jouw situatie. Vergeet ook niet om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten, zoals een hoger tarief wanneer je meer rijdt dan vooraf is afgesproken. Over het algemeen zijn zaken zoals verzekering, belasting en onderhoud inbegrepen in de leaseprijs. Wel is het goed om dit altijd te checken bij de leasemaatschappij.
Heb je financiële ruimte?
Zet de verwachte maandelijkse leasekosten naast je beschikbare budget. Is er voldoende ruimte, en heb je ook een buffer voor onvoorziene kosten?
Budgettips voor privé leasen
Tip 1: Vergelijk aanbieders
Neem de tijd om verschillende aanbiedingen te vergelijken en let ook op de kleine lettertjes. Wat is bijvoorbeeld de maximale kilometrage (het gemiddelde aantal kilometers per jaar dat je verwacht te rijden), en wat zijn de kosten bij overschrijding hiervan?
Tip 2: Kies een passend model
Een grotere of luxere auto leasen kost uiteraard meer dan een compact model. Bedenk goed wat je echt nodig hebt en wat je wilt uitgeven. Een kleiner model kan al snel enkele tientjes per maand schelen.
Tip 3: Overweeg de duur van het leasecontract
De looptijd van je leasecontract heeft invloed op je maandbedrag. Een langer contract kan per maand goedkoper zijn. Let wel op, dat je dan langer aan het contract en dus aan het maandbedrag gebonden bent.
Tip 4: Houd rekening met onvoorziene kosten
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg dat je financieel voorbereid bent op eventuele schades die niet gedekt worden door de verzekering.
Tip 5: Wees realistisch over je eigen rijgedrag
Schat in hoeveel kilometers je per jaar verwacht te rijden. Doe dit eerlijk en realistisch. Bedenk dat zaken als een nieuwe baan of een verhuizing invloed kunnen hebben op je rijgedrag.