PVC en laminaat zijn twee populaire vloeren. PVC wint echter wel steeds meer terrein. Alleen wat zijn eigenlijk als je kiest tussen PVC of laminaat de voordelen en nadelen? In dit artikel zet ik ze voor je op een rij.
Het plak of click systeem
Bij PVC heb je de keuze uit plak of click PVC. Waar laminaat alleen komt in click vorm. Het voordeel van plak PVC is dat het dichter tegen de vloer aan ligt en daardoor beter is voor vloerverwarming. Hij laat daardoor meer en gemakkelijker warmte door. Plak PVC moet alleen wel gelegd worden door een professional, omdat de vloer eerst geëgaliseerd moet worden. Vanwege de dunne vloer zijn oneffenheden namelijk sneller zichtbaar.
Het click systeem van zowel PVC als laminaat is gemakkelijker te leggen. Dit kun je ook prima zelf doen. Een click vloer is vaak duurder in aanschaf, maar je bespaart dan weer op de legkosten. Dus in feite compenseert dit elkaar.
Vloerverwarming: pvc of laminaat?
Ik haalde het al eerder even aan. PVC vloeren zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming, zeker wanneer ze zijn verlijmd. Het materiaal heeft goede warmtegeleidende eigenschappen en dat is natuurlijk wat je wil hebben, zeker wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt.
Hout is een minder goede geleider, maar dat betekent niet een laminaatvloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Het is in beide gevallen opletten of het duidelijk bij het pvc of laminaat vermeld staat. Ook het laminaat dat geschikt is voor vloerverwarming is vaak iets dunner en wordt in sommige gevallen gelegd zonder ondervloer.
Geluiddempend
Wanneer je een laminaat of PVC vloer boven gaat leggen, dan wil je het liefst dat je beneden zo min mogelijk hoort. Als het gaat om de pvc laminaat voordelen en nadelen, dan is PVC hier in het voordeel. Het materiaal is namelijk van zichzelf heel stil.
Laminaat is van zichzelf iets meer gehorig, doordat het gemaakt is van hout. Je herkent vast wel het geluid als je over een laminaatvloer loopt. Echter is het verstandig om bij beide soorten vloeren voor de bovenverdieping een ondervloer neer te leggen. Door te kiezen voor een luxere ondervloer hoor je beneden veel minder geluid, waardoor zowel laminaat als PVC het overwegen waard zijn.
Kwaliteit
Of je nu gaat voor PVC of laminaat, de kwaliteit is heel erg afhankelijk van de vloer die je uiteindelijk kiest. Hoe duurder de vloer, hoe beter meestal de kwaliteit. PVC staat erom bekend dat het enorm lang meegaat en je hebt er ook vaak jarenlang garantie op.
Wel kunnen er sneller krassen ontstaan op een PVC vloer in vergelijking tot laminaat. Hoe dikker de slijtlaag van je PVC vloer, hoe minder snel krassen ontstaan. Bovendien zijn ze wel weg te poetsen door de toplaag opnieuw te behandelen. Dit doe je met een polisher.
In laminaat zit heel veel verschil in kwaliteit en hierbij speelt de dikte van de vloer een belangrijke rol. Hoe dikker het laminaat, hoe langer het meegaat. Kies je voor een laminaat van 9 mm? Dan gaat deze naar verwachting minimaal 20 jaar mee.
Onderhoud
PVC en laminaat zijn heel gemakkelijk in onderhoud. Je kunt het ideaal stofzuigen en dweilen. Plus je hebt daarbij eigenlijk geen schoonmaakmiddelen nodig, alleen bij eventuele hardnekkige vlekken.
Het enige waar je op moet letten is dat laminaat iets minder bestand is tegen water. Dweilen doe je daarom het best zo droog mogelijk en als je iets lekt of morst, kun je dit het beste gelijk schoon- en droogmaken.
PVC of laminaat: het prijsverschil
Het prijsverschil tussen PVC en laminaat is niet heel groot. Wel begint laminaat bij een lager bedrag en kun je voor een goedkope vloer dus beter voor laminaat kiezen. Als je gaat voor een luxe vloer, dan liggen de prijzen van luxe PVC en luxe laminaat dicht bij elkaar. Het is dan echt een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak.
Hopelijk heb ik met dit artikel de pvc en laminaat voordelen en nadelen wat duidelijker voor je gemaakt, zodat je voor jezelf nu gemakkelijk de keuze kunt maken. Bekijk zeker ook nog eens het artikel met de PVC voordelen voor meer informatie.