Zo, een receptje op Esmée Lifestyle, dat is lang geleden! Ik had echt zin om weer eens iets te bakken en dit keer ging ik voor zoete aardappelchips. In Londen had ik al zoete aardappelfrietjes geprobeerd, maar hier was ik ook wel nieuwsgierig naar. Het is een heel simpel recept, maar de chipjes zijn super lekker. Als je verse (en gezonde) chips hebt gegeten, wil je eigenlijk niets anders meer.
Benodigdheden
Voor het recept heb je eigen niet eens zoveel nodig. Ik had drie zoete aardappelen gekocht, maar dat bleek teveel te zijn. Met één aardappel kun je namelijk al een flinke portie chips maken! Je hebt het volgende nodig:
[su_list icon=”icon: heart-o” icon_color=”#9d9d9d” class=”line-height:25px;”]
- 1 grote zoete aardappel (of 2 kleintjes)
- Zeezout
- Olijfolie (original – geschikt voor warme toepassingen)
- Rasp
- Oven met bakplaat
- Twee bakjes, voor de geraspte en de klaargemaakte chips
[/su_list]
Bereiding
Ik zal even stap voor stap uitleggen hoe je de zoete aardappelchips bereidt. Het is echt geen moeilijk recept, maar het is wel belangrijk dat je geen stap overslaat. Je bereidt de chips als volgt:
Stap 1 – Snij de aardappel in plakjes door middel van een rasp, zoals op de afbeelding bij de benodigdheden. Met zo’n rasp kun je de aardappel snel in plakjes snijden. Je legt de aardappel er op en beweegt de aardappel simpelweg van links naar rechts en van rechts naar links. Als je dit niet in huis hebt, dan kun je eventueel ook een dunschiller gebruiken. Het is wel belangrijk dat de chips erg dun gesneden wordt, want hoe dunner ze zijn, hoe knapperiger. Daarnaast zijn ze ook sneller klaar, wanneer je ze dun snijdt. Je kunt de schil gewoon laten zitten, hier proef je niets van, daar zitten de vitaminen en het scheelt weer tijd.
Stap 2 – Als je de aardappel volledig hebt gesneden, dan is het de bedoeling dat je de chips besprenkelt met olijfolie. Als het goed is heb je de plakjes allemaal in één bakje gedaan. Giet er een klein beetje olijfolie in en verspreidt dit met je handen. Zorg dat ieder plakje is besprenkeld met olijfolie.
Stap 3 – Wanneer de aardappelplakjes zijn besprenkeld met olijfolie kun je de plakjes op een bakplaat leggen. Het kan met bakpapier, maar zonder bakpapier worden ze toch knapperiger en zijn ze sneller klaar. Nadat je de plakjes op de bakplaat hebt gelegd, strooi je zeezout over de plakjes heen. Vergeet dit niet, want zout maakt de chips natuurlijk af!
Stap 4 – Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven (2oo graden). De chipjes zijn ongeveer na tien minuten klaar, maar draai ze halverwege (dus na vijf minuutjes) even om.
Stap 5 – Als de chips tien minuten in de oven hebben gezeten, doe ze dan even in een andere bak en laat ze afkoelen. De dikkere plakjes kunnen nog niet helemaal hard zijn, dus die kun je eventueel nog een paar minuutjes langer in de oven laten.
Stap 6 – Als je nog wat aardappelplakjes over hebt, herhaal dan de bovenstaande stappen, totdat je alle chips hebt bereidt. Daarna kun je heerlijk gaan genieten van je verse chips, jummie!
Ik had nog nooit zelf chips gemaakt en besloot meteen voor de zoete aardappelchips te gaan. Wat een goede keuze. Het was echt ontzettend lekker, maar helaas heb ik het niet lang vers kunnen houden. De volgende dag wordt de chips toch al wat zachter. Ik zou dus aanraden om een kleine portie te maken, of om het te maken als er visite langs komt, dan gaat het namelijk sowieso op. Ik weet eigenlijk niet wat er gebeurd als je het weer eventjes in oven doet, maar vers (dezelfde dag) zijn ze in ieder geval het lekkerst.
Heb jij wel eens zoete aardappel op?