Samen een huis kopen is ontzettend spannend. Er komen ineens veel regels en afspraken bij kijken, die belangrijk zijn om samen goed door te lopen. Ik weet nog hoe vervelend ik het in het begin vond, maar hoe fijn het nu is dat alles goed is geregeld. Met deze tips wordt samen een huis kopen een stuk fijner!
1. Bereken de maximale hypotheek
Om te bepalen wat voor huis jullie samen kunnen kopen, moet je eerst weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Je kunt de maximale hypotheek berekenen om iets meer inzicht te krijgen. In deze online rekenmachine vul je jullie inkomsten, geboortedata en eventuele andere leningen in. Aan de hand hiervan wordt het bedrag berekent dat je maximaal kunt lenen.
Als je het serieuzer wilt gaan aanpakken is het slim om ook een adviesgesprek in te plannen. Op die manier wordt er echt gekeken wat er mogelijk is, welke hypotheek het beste bij jullie past en weet je 100% zeker dat je het bedrag kunt lenen. Dit is ook één van de dingen waar bij het bezichtigen van een huis naar wordt gevraagd.
2. Op huizenjacht
Wanneer je weet wat je kunt lenen, weet je hoeveel je uit kunt geven aan een huis. Het is altijd slim om nog iets minder te lenen dan je maximale hypotheek, zeker wanneer je voor de eerste keer een huis koopt. Er zijn namelijk meer vaste lasten en zeker in het begin kan dat een beetje overweldigend zijn.
Bij de huizenjacht is het belangrijk om te gaan filteren. Kijk samen naar wat voor soort huis jullie mooi vinden en ook wat jullie heel graag terug willen zien. Willen jullie bijvoorbeeld graag klussen of juist niet? En zijn er ook dingen die je zou willen, maar waar je ook zonder zou kunnen? Probeer elkaar tegemoet te komen en realistisch te blijven. Het is goed om in te zien wat wel en niet kan voor het bedrag dat je wilt uitgeven.
3. Makelaars bellen
In deze tijd moet je er ontzettend snel bij zijn als je een huis wilt kopen. De huizen vliegen voor je neus weg. Het is daarom belangrijk om in de gaten te houden welke huizen er nieuw zijn op Funda en bij interesse zo snel als mogelijk te bellen.
Wij bespraken altijd ’s avonds samen de nieuwe huizen door. Zo kun je bepalen of er iets tussenzit waar je naar wilt kijken. Je kunt dan het beste meteen dezelfde avond of de volgende dag bellen om een afspraak te maken. Het kan handig zijn om ook hier afspraken over te maken, wie belt er en wat is er vrij in de agenda om huizen te bekijken?
Als je een huis hebt gezien die je zou willen kopen, dan ga je bieden. Je bespreekt samen welk bod je gaat uitbrengen en één van de twee bespreekt dit telefonisch met de makelaar. Als je er met de verkoper uitkomt, dan kan het koopcontract getekend worden en kun je de hypotheek gaan regelen.
4. Hypotheek afsluiten
Het is tijd om de hypotheek af te sluiten. De keuze die je hier hebt is om de hypotheek zelf af te sluiten aan de hand van de informatie die je hebt opgedaan bij het adviesgesprek, maar ook om de hypotheek daar te laten afsluiten. Het scheelt geld om het zelf te doen, maar je moet dan wel laten zien dat je begrijpt wat je doet. Overleg dus met je partner wat jullie de beste keuze lijkt, maar ook welke hypotheekvorm jullie het meest aanspreekt en wie welke kosten betaalt.
5. Samenlevingscontract
Eén van de dingen die je moet aanleveren voor je hypotheek zijn de documenten van de notaris. Wanneer je voor het eerst samen een huis gaat kopen is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Op die manier kan je als partner namelijk 100% eigenaar van het huis als jouw partner overlijdt. Geen leuke dingen om over na te denken, maar daarom is het fijn om hierin goed begeleid te worden door een notaris.
De notaris geeft in het eerste gesprek hier meer uitleg over en geeft je ook vragen mee voor het volgende gesprek. Deze zijn belangrijk om alles soepel te laten verlopen en het is goed om deze op papier te hebben staan. Het gaat hierbij om de volgende vragen:
- Hoe wordt de inboedel verdeeld als jullie uit elkaar gaan? Zijn er bijvoorbeeld spullen die jullie meenemen, maar die je ook weer mee terug wilt nemen als jullie uit elkaar gaan? Dit kunnen ook spullen zijn die je voor het samenwonen krijgt van familie en/of vrienden.
- Wie betaalt welk deel van de hypotheek en andere kosten? Betalen jullie alles samen en hebben jullie één gezamenlijke rekening? Of werken jullie met aparte rekeningen, maar één gezamenlijke rekening voor de vaste lasten?
- Hoeveel vermogen hebben jullie ingelegd / gaan jullie inleggen voor het kopen van het huis?
6. Testament
Als je zeker wilt weten dat alles helemaal goed geregeld is als één van de twee overlijdt, dan is het slim om een testament op te stellen. Dit doe je ieder voor zich, maar daarbij kun je wel duidelijke afspraken maken over het huis en de rest van de spullen. Dit is niet verplicht, maar als je samen kinderen hebt wel aan te raden.
7. Overlijdensrisicoverzekering
Als je een hypotheek afsluit is het niet altijd verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, maar dit is wel verstandig. Je betaald hiervoor (zeker als je jong bent) vaak maar een kleine vergoeding.
Een overlijdensrisicoverzekering sluit mooi aan bij het samenlevingscontract, want als één van de partners overlijdt, dan ontvang je een uitkering om het inkomen aan te vullen en de schulden af te betalen. Dit kan bijvoorbeeld een aanvulling zijn op het betalen van de hypotheek.
8. Samen een huis kopen: gelukt!
Wanneer alle documenten zijn ingeleverd en goedgekeurd, dan is samen een huis kopen gelukt! Jullie zijn nu eigenaar van het huis dat jullie zo graag wilde kopen en na al het regelen is het nu tijd om te beginnen met het regelen van de andere zaken. Denk aan elektriciteit en gas, internet en televisie, maar ook verzekeringen.
Wat vind jij belangrijk om te bespreken als je samen een huis gaat kopen?