Wat als je de uren die je dagelijks besteedt aan je telefoon, aan iets anders zou besteden? Veel mensen kijken zoveel uren naar het kleine schermpje, terwijl ze het idee hebben dat ze tijd tekort komen of behoefte hebben aan echt even ontspannen. Weet je hoeveel tijd jij doorbrengt op je telefoon? Ik leg je uit hoe je dit kunt zien en help je op weg om je schermtijd te verminderen met X tips!
Hoeveel schermtijd per dag heb jij?
Op de meeste telefoons kun je de schermtijd per dag bekijken bij de instellingen. Heb je een iPhone, bijvoorbeeld de nieuwste iPhone 14? Bij een iPhone vind je een overzicht van jouw schermtijd gemakkelijk terug via instellingen > schermtijd. Je kunt hier ook een widget van maken en instellen op je startscherm, zodat je dagelijks snel kunt zien hoeveel uur je op je telefoon hebt besteedt en waaraan.
Heb je een Android telefoon? Dan kan het soms wel eens verschillen waar de schermtijd precies staat. In de meeste gevallen staat bij instellingen onder ‘digitaal welzijn en ouderlijk toezicht. Soms is er ook een apart kopje bij instellingen onder de noemer schermtijd.
Het is lastig om te zeggen hoeveel schermtijd gezond is voor je. Het liefst natuurlijk zo min mogelijk, dus als je het kunt beperken is dat altijd een goed idee. Het advies is maximaal 3 uur schermtijd per dag, waarbij voor volwassenen die achter een computer werken een advies telt van maximaal 2 uur extra schermtijd.
Je schermtijd verminderen? 8 tips
Als je jouw schermtijd wilt verminderen, bijvoorbeeld voor je mentale gezondheid of om bewuster met je tijd om te gaan, dan vind je hier een aantal handige tips.
1. Bepaal een maximale schermtijd per app
Heb je bepaalde sociale media apps die je automatisch opent en eindeloos in blijft scrollen? Zeker met als als TikTok is het heel verleidelijk om te blijven kijken en plotseling ben je een half uur verder. Het kan daarom helpen om per app een maximale schermtijd in te stellen. Zelf heb ik TikTok bijvoorbeeld op maximaal 20 minuten per dag. Tussendoor krijg ik een melding dat ik nog maar 5 minuten heb en daarna overlapt een melding mijn scherm dat ik de maximale schermtijd heb verbruikt.
Een maximale schermtijd instellen helpt heel erg om je bewuster te maken van hoeveel tijd je al aan een bepaalde app hebt besteedt. Daarnaast is helpt het je om een duidelijke grens aan te geven. Een maximale schermtijd instellen kun je doen via de schermtijd instellingen en daar te kiezen voor applimieten.
2. Wat wil je doen met de tijd die je overhoudt?
Stel je kunt 2 uur per dag, die je normaal aan je telefoon besteedt, nu besteden aan iets anders. Wat wil je doen met de tijd die je overhoudt? Heb je daar een plan voor? Dit kan heel erg helpen om jezelf te motiveren om minder vaak je telefoon te pakken en aan je doel te gaan werken. Misschien wil je deze tijd gebruiken om een boek te lezen, of wil je aan de slag met een side hustle.
3. Verwijder apps om de verleiding te weerstaan
Een iets drastischere maatregel, maar zeker een goede om je telefoonverslaving aan banden te leggen, is het verwijderen van apps. Zo open je misschien uit automatisme bepaalde apps om te scrollen, maar haal je er eigenlijk niet veel plezier uit. Je kan een tijdje proberen om bijvoorbeeld apps als Facebook en Instagram te verwijderen van je telefoon. Je zult merken hoevaak je deze apps standaard tussendoor even opent om de tijd te doden.
4. Telefoon wegstoppen op bepaalde momenten
Ben je lekker aan het lunchen met vrienden, of druk bezig met een bepaald project voor je werk? Laat je telefoon voor de verandering eens in je tas zitten, of leg hem buiten beeld. Op die manier kom je ook niet in de verleiding om je telefoon even op te pakken om te kijken of er nog meldingen zijn, waarna je vervolgens weer gaat scrollen door allerlei apps. Bovendien merk je dat het ook veel meer toevoegt om in het nu te leven. Echt genieten van de momenten dat je met vrienden bent.
5. Meldingen uitzetten
Pling, een melding op je telefoon. Je kijkt automatisch toch even wat voor melding het is en klikt er misschien zelfs even op om meer te bekijken. Heb je nog allerlei meldingen aanstaan? Tijd om deze uit te zetten! Laat bijvoorbeeld alleen de belangrijke apps, zoals WhatsApp, meldingen geven. De rest kan je toch bekijken als je de app opent, wanneer je daar zelf behoefte aan hebt.
6. Zet de apps op je homescreen die je wilt gebruiken
Vaak zetten we de apps die we het meest gebruiken, op ons eerste scherm. Maar wat als je daar juist de apps zet die je minder vaak gebruikt, maar misschien wel meer zou willen gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan een meditatie app of de gezondheid app. Op die manier ben je sneller geneigd om apps te openen die je helpen, in plaats van apps die je zonder erbij na te denken al aanklikt.
7. Zet je telefoon op stil
Naast het uitzetten van je meldingen, kun je ook je schermtijd verminderen door je telefoon helemaal op stil te zetten. Zo zie je de meldingen wel op je scherm, maar schrik je niet de hele tijd op van ieder geluidje of iedere keer dat je mobiel trilt.
Mocht het lastig zijn voor je werk om je telefoon op stil te zetten, dan kun je er ook voor kiezen om dit af en toe te doen, bijvoorbeeld in belangrijke meetings, op momenten dat je wilt focussen, of standaard na je werk.
8. Neem vaker pauzes
Tot slot is het verstandig om vaker pauzes in te lassen. We kijken namelijk niet alleen naar het scherm op onze telefoon, maar ook naar onze televisies en computers. Maak daarom regelmatig een wandeling zonder telefoon, of neem bewust een lunchpauze zonder scherm. Dit soort kleine momenten maken al een heel groot verschil op je schermtijd!