Denk je aan Zeeland, dan denk je voornamelijk aan strand en misschien aan bekende badplaatsen, zoals Renesse. Toch is er in Zeeland, waaronder op het eiland Schouwen-Duiveland, veel meer te beleven. Wil je een leuk uitstapje maken en ben je benieuwd wat er te doen is op Schouwen-Duiveland? Alle top bezienswaardigheden die je niet mag missen, vind je in dit artikel!
Wat te doen op Schouwen-Duiveland?
Duik lekker de natuur in, leer meer over de geschiedenis, eet typische streekproducten, of maak een stadswandeling; er is genoeg te doen op Schouwen-Duiveland. Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor jouw reis? Kijk dan snel hieronder voor de 6 top bezienswaardigheden op dit eiland.
1. Watersnoodmuseum
Eén van de belangrijkste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden is toch wel het Watersnoodmuseum. Het grootste deel van Schouwen-Duiveland is bij de watersnoodramp in 1953 overstroomt. Complete dorpen en gebieden werden door de stroming weggevaagd, niet alleen in Zeeland, maar ook daarbuiten.
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is gevestigd in vier caissons, dit zijn golfbrekers die werden gebruikt om de laatste stroomgaten te dichten. Dit maakt het tot een museum van ongeveer 3.500 vierkante meter, een stuk groter dan ik in eerste instantie had verwacht.
In het museum wordt je meegenomen door het verhaal. Je leert niet alleen hoe het water zo hoog en ver heeft kunnen komen, maar ziet ook oude foto’s en documenten van de plaatsen die met de watersnoodramp te maken hebben gehad. Je hoort persoonlijke verhalen, ziet spullen die zijn gevonden, leert hoe de dijken en wijken zijn hersteld, en hoe we ons op dit moment bezighouden met waterbeheer. Een ontzettend leerzaam en indrukwekkend museum, waar je zeker eens moet zijn geweest.
Je kunt het museum op aanvraag bezoeken met een gids, of zelfstandig een audiotour volgen. Meer informatie over het museum en de ticketprijzen vind je op de website van het Watersnoodmuseum.
2. Plompe Toren beklimmen
De Plompe Toren kun je vanaf veel plekken op Schouwen-Duiveland al in de verte zien staan. In de 15e eeuw stond deze toren er al, toen nog in het welvarende dorp Koudekerke. De dijk lag eerst zo’n 3 kilometer verder, maar doordat het water hier continu de kust teisterde, zijn tussen 1475 en 1650 maar liefst 14 dorpen verdwenen. Zo ook Koudekerke, maar de toren is al die tijd blijven staan.
Dit zorgt nu voor een mooi plaatje als je richting de Plompe Toren rijdt. Aan de ene zijde zie je het wijdse water van de Oosterschelde, en aan de andere zijde zie de Koudekerkse inlaag. Dit werkt gebruikt om de dijk te versterken, maar is nu ware oase voor (trek)vogels! Beklim de toren gratis en geniet boven van het uitzicht, wie weet spot je een aantal zeehonden op de zandbanken, of een unieke vogelsoort.
3. Hotel bij de Bakker
In Burgh-Haamstede vind je Hotel bij de Bakker. Dit kleinschalige hotel met vier kamers, wordt door de familie gerund van de naastgelegen bakkerij. Zoek je nog een plekje om te overnachten? Dan is dit boutique hotel zeker een aanrader, want je wordt er hoe dan ook gastvrij ontvangen. Verblijf je in het hotel? Dan is een ontbijt van de bakkerij inbegrepen, lekkerder dan dat kun je niet wakker worden!
Of je nu langs de bakkerij gaat voor wat verse broodjes, of er net wakker bent geworden, neem ook eens een kijkje in het museum. Het Sonnemans Museum is vrij toegankelijk, en je vindt hier meerdere (persoonlijke) vondsten uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog en Grootmoederstijd.
Je kunt in de bakkerswinkel vragen of de bakker toevallig tijd heeft voor een rondleiding. Hij vertelt maar al te graag zijn verhaal over hoe hij al deze spullen heeft gevonden en verzameld, maar ook over de invloed die de oorlog had op het eiland. Ik vind dit één van de top bezienswaardigheden die een stop waard is.
4. Ontdek boswachterij Westerschouwen
Het grootste bos van Zeeland, die vind je in boswachterij Westerschouwen! Ontdek het brede landschap, dat varieert van dennenbos tot uitgestrekte duinlandschappen. Het leuke is dat je ook op ontdekkingstocht kunt gaan met een gids van Staatsbosbeheer. Deze gids leert je dan meer over het ontstaan van het bos, de dieren die je er kunt vinden, en laat je de mooiste plekjes zien.
Wij gingen zelf op pad met boswachter Marijke Lieman met als doel: op zoek naar de damherten. Er zitten in totaal meer dan 800 damherten in het natuurgebied van Schouwen-Duiveland. Met een boswachter erbij weet je natuurlijk precies waar je moet kijken om ze te zien, maar je kunt ze ook gewoon tijdens het wandelen tegenkomen.
Ze zijn niet schuw en rennen niet gelijk weg, waardoor je best even de tijd hebt om naar ze te kijken. Op de bovenstaande foto hadden we een aantal herten gespot, je ziet hem in de verte bij de boom staan! De missie was geslaagd, want we zijn meerdere keren herten tegengekomen. Buiten dat was het sowieso een prachtige wandeling door de diverse omgeving van het natuurgebied.
5. Stadswandeling door Zierikzee
Zierikzee is de grootste stad in Schouwen-Duiveland. Als je graag een pittoresk stadje wilt bezoeken, dan zit je hier sowieso goed. Met ruim 500 monumentale panden loop je hier zo een geschiedenisboek in. Om op een leuke manier meer te leren over de geschiedenis van deze stad kun je een begeleide stadswandeling boeken, bijvoorbeeld met StoryTrail.
Buiten dat is Zierikzee een geweldige stad om zelf doorheen te struinen. Je kunt genieten van de vele mooie oude gebouwen, lezen over de historie van de stad op de informatieborden en lekker shoppen in het mooie centrum.
Honger gekregen van al het wandelen? Maak dan een pitstop bij Café de Biet. In dit gezellige café kun je naast lekkere speciaalbiertjes, ook terecht voor een goede lunch of diner. Hier genoot ik zelf van de goedgevulde vissalade, wat echt een aanrader is!
6. Vis eten bij BRU17
Als je jezelf afvraagt: wat te doen in Schouwen-Duiveland? Dan mag vis eten absoluut niet ontbreken, want bij Zeeland hoort vis! Een aanrader is dan BRU17. Een restaurant dat zich volledig richt op visgerechten met voornamelijk lokale vis. Wat dacht je van scheermessen, die langwerpige schelpen die je altijd op het strand vindt? Of lokale platte oesters? Versere vis vind je niet!
Van binnen is het ontzettend knus ingericht. De houten tafels, het haardvuur, het uitzicht over het water; het voelt gewoon alsof je in een huiskamer aan het eten bent. De sfeer is dan ook heel erg ontspannen en het voelt heerlijk om hier op je gemak te eten. Wat mij betreft echt een aanrader als je nog een adresje zoekt om uit eten te gaan. Je vindt dit restaurant aan de Havenkade 18 in Bruinisse.
Overnachten op Schouwen-Duiveland
Zoek je nog een mooie accommodatie om te overnachten? De huizen van Summio Parc Port Greve zijn groot, luxe, en heerlijk om na een dagje uitwaaien in tot rust te komen. Wat dacht je van douchen met een sunshower en lekker ontspannen in de sauna?
Wij verbleven in een 8-persoons bungalow. Met vier slaapkamers, twee badkamers, woonkamer, keuken en eetkamer kun je er zelfs met een gezin een top verblijf van maken. Met een binnenzwembad, een supermarkt en een brasserie op het park, heb je alles binnen handbereik.
Bij de brasserie kun je van de kaart eten. Ze hebben hier voor ieder wat wils en je kunt hier ook eten met het seizoen. Denk aan pompoensoep in de herfst, maar ook hele unieke gerechten, zoals de dronken gamba’s. Hier heb je ook de verse vis van de dag, waardoor je absoluut het park niet meer af hoeft om ergens te eten.
Als je meer op zoek bent naar een knus plekje voor twee personen, dan kun je natuurlijk ook terecht bij het Hotel bij de Bakker!
Ik wil Op Schouwen-Duiveland heel erg bedanken voor deze reis en de tour over het eiland. Op deze website vind je overigens nog meer informatie en tips! Ben jij al eens op Schouwen-Duiveland geweest? Zo ja, wat zijn volgens jou de aanraders? Laat je tips achter in de reacties.