Dat ik een gevoelige huid heb en geregeld last heb van eczeem is geen geheim meer. Het vinden van de juiste producten is een hele zoektocht, dus welke ingrediënten zijn slecht voor je huid en kun je beter vermijden? Dat vertel ik je graag!
Ingrediënten cosmetica checken
Je zou bijna zeggen dat het anno 2019 niet meer moet kunnen dat je de ingrediënten van jouw cosmetica nog moet checken vanwege schadelijke ingrediënten. We smeren al jarenlang stofjes op onze huid die eigenlijk niets voor onze huid doen en deze juist verslechteren.
Er zijn wel een aantal apps die de ingrediënten van cosmetica checken, maar helaas nog niet alle producten staan daarin of het is in een andere taal. Het blijft dus het beste om te controleren of één van deze ingrediënten in het artikel terugkomt jouw huidverzorgingsproduct. Ik schreef eerder al een artikel over slechte ingrediënten voor je haar en nu ga ik verder in op de vraag: welke ingrediënten zijn slecht voor je huid?
Welke ingrediënten zijn slecht voor je huid?
Hieronder volgt een overzicht van alle ingrediënten die je het beste kunt vermijden in je huidverzorgingsroutine. Niet alle ingrediënten zijn even slecht voor je huid, maar hoe meer je kunt vermijden, hoe beter.
Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Schuimende doucheproducten betekenen een schonere huid, toch? Zo zou je het kunnen zien, maar bij het gebruik van het schuimende ingrediënt Sodium Lauryl Sulfate gaan ook de natuurlijke oliën van je huid verloren. SLS kom je al steeds minder tegen in huidverzorging, maar dit ingrediënt mag je absoluut niet over het hoofd zien.
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Laureth Sulfate is het iets rustigere zusje van Sodium Lauryl Sulfate. Deze twee moet je dus niet met elkaar verwarren. Toch is ook SLES niet het beste ingrediënt voor je huid en als je een gevoelige huid hebt wordt het aangeraden om dit ingrediënt te vermijden.
Parabenen
Parabenen kunnen de hormoonhuishouding verstoren, je kunt er allergisch voor zijn en je ziet tegenwoordig steeds meer producten zonder dit ingrediënt. Parabenen worden gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen, maar voegt niets toe aan jouw huidverzorgingsproduct. Er komen steeds meer producten op de markt die vrij zijn van parabenen, dus sla dit ingrediënt liever over. Je kunt parabenen herkennen aan een woord met -paraben aan het einde, zoals de volgende benamingen:
- Butylparaben
- Ethylparaben
- Isobutylparaben
- Propylparaben
Alcohol
Alcohol kan je huid uitdrogen en je kunt een product met alcohol dus beter in de schappen laten liggen. De uitzonderingen op deze regel zijn alcoholsoorten met één van de volgende toevoegingen: cetearyl, cetyl, lanolin of stearyl. De alcoholsoorten die je beter wel kunt vermijden zijn:
- Alcohol Denat
- Ethanol
- Isopropanol
- Isopropyl Alcohol
- Propanol
- Propyl Alcohol
- SD Alcohol (40)
- Witch Hazel
Polyethylene glycol (PEG)
Polyethylene glycol, ofwel PEG, wordt gebruikt om olie en vet op te lossen. Dit ingrediënt komt niet alleen in huidverzorging voor, maar ook in schoonmaakproducten voor bijvoorbeeld de barbecue en oven. Niet iedere vorm van PEG is slecht, maar hoe hoger de waarde achter PEG, hoe schadelijker het is voor je huid. Als de PEG-waarde te hoog is, dan kan het een allergische reactie, irritatie en eczeem veroorzaken. Om dit te controleren kun je de PEG-waarde die je terugziet op de ingrediëntenlijst intypen op Google met daarachter het woordje ‘safe’. Zo zie je direct wat deze PEG-waarde inhoudt.
Phenoxyethanol
Phenoxyethanol is een ingrediënt dat in grote hoeveelheden erg schadelijk is. Er mag maximaal 1% Phenoxyethanol in een product zitten en anders moet het specifiek vermeld worden. Toch gebruiken we vaak meerdere producten met dit ingrediënt op een dag en geeft zelfs de Consumentenbond aan dat je producten met dit ingrediënt beter kunt vermijden. Het ingrediënt kan schadelijk zijn, voor irritatie zorgen en zelfs hoofdpijn veroorzaken.
Propylene Glycol
Propylene Glycol is een cosmetische vorm van minerale olie en is een goedkoper alternatief van glycerine. De meningen over dit ingrediënt zijn verdeeld, maar in combinatie met andere ingrediënten kan het irritatie opwekken. Daarnaast zorgt dit ingrediënt ervoor dat huidverzorging sneller wordt opgenomen door de huid, maar komt het ingrediënt daardoor zelf ook in de bloedbaan terecht. Het is beter om dit ingrediënt te vermijden en voor glycerine of Butylene Glycol te gaan.
Parfum
Hoe lekker een geurtje aan onze huidverzorging ook is, het doet niets voor onze huid en kan zelfs een oorzaak zijn van eczeem. Zelf krijg ik direct uitslag als ik een product heb gebruikt met parfum en daarom probeer ik het altijd te vermijden.
Minerale oliën
Minerale oliën op zichzelf zijn niet slecht voor de huid. Het is gebleken dat minerale oliën een laag creëren op je huid die amper doordringbaar is, maar dat zonder de poriën te verstoppen. Voor je huid is minerale olie dus niet zo slecht, maar je moet wel oppassen met minerale oliën in lippenbalsems.
Sommige minerale oliën bevatten namelijk twee koolwaterstoffen, genaamd MOSH en MOAH, die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Dit is alleen een probleem bij inname, wat automatisch gebeurt tijdens het dragen van lippenstift of -balsem. Bij het uitkiezen van een nieuwe lippenstift of lippenbalsem kun je de volgende ingrediënten beter vermijden:
- Cera microcristallina
- Ceresin
- (Hydrogenated) Microcrystalline wax
- (Hydrogenated) Polyisobutene
- Liquid paraffin
- Mineral oil
- Ozokerite
- Paraffin oil
- Paraffinum (liquidum)
- Petrolatum (liquid)
- Petroleum oil
- Polyethylene
- Polybutene
- White (mineral) oil
Oxybenzone
Oxybenzone (benzophenone-3) is een uv-filter. Dit ingrediënt wordt bestempeld als hormoonverstoorder en je mag slechts 6% van deze stof binnenkrijgen op een dag. Mocht je je met deze zonnebrandcrème meerdere malen insmeren, dan wordt ongeveer 10% van deze stof door het lichaam opgenomen. Daarnaast is ook gebleken dat deze stof het koraal aantast (evenals octinoxate (ethylhexyl methoxycinnamate) en nanodeeltjes van zinkoxide en titaniumdioxide) . Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor een zonnebrand zonder dit ingrediënt, dan moet je dat zeker doen.
Triclosan
Triclosan komt onder andere voor in producten tegen acne, facewash, tandpasta en deodorant. Dit ingrediënt werkt antibacterieel, maar doet dat eigenlijk te goed, waardoor ook de goede bacteriën verloren gaan. De producten met triclosan strippen dus eigenlijk je huid, waardoor je huid gevoeliger wordt en meer verzorging nodig heeft. Daarnaast wordt deze stof ook gezien als hormoonverstoorder. Er zijn op dit moment genoeg alternatieven gevonden voor triclosan, dus sla producten met dit ingrediënt gewoon over.
Conclusie
Er zijn veel ingrediënten waar je rekening mee moet houden als je een product gaat aanschaffen. Toch wordt er in de cosmetica-industrie continu onderzoek naar gedaan en zijn er voor bepaalde ingrediënten al maximale hoeveelheden vastgesteld. Probeer dit lijstje met de ingrediënten die slecht zijn voor je huid erbij te houden en dan is je huid je vast en zeker dankbaar.