Het liefst verzorgen we ons haar zo goed mogelijk, want die bad hair days willen we vermijden. Alleen welke ingrediënten zijn slecht voor je haar en waar moet je opletten als je haarverzorging koopt?
Natuurlijke shampoo kopen: waar let je op?
Er worden tegenwoordig veel claims gemaakt dat shampoo’s natuurlijk of biologisch zijn. Kenmerken waar je als consument eigenlijk op wilt vertrouwen, maar wat lang niet altijd kan. Een verzorgingsproduct kan namelijk al natuurlijk genoemd worden zonder dat het een volledig natuurlijk product is en er bestaan bijna geen producten die 100% biologisch zijn. Het is daarom altijd slim om te kijken naar de keurmerken op de verpakking, maar ook om de ingrediënten na te lezen.
Welke ingrediënten zijn slecht voor je haar?
Het is dus altijd slim om de ingrediënten na te lezen. Daarom heb ik een lijst opgesteld met alle ingrediënten die je het beste kunt vermijden in haarproducten, zo weet je precies welke shampoo je wel of niet moet kopen.
Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Schuimende shampoo wordt geassocieerd met schoner haar. Het kan ook heel fijn zijn dat een shampoo schuimt, omdat het vaak dan net wat fijner verdeeld over je haar. Toch is het ingrediënt dat het schuimende effect veroorzaakt, Sodium Lauryl Sulfate, niet zo lief voor onze huid. Dit ingrediënt werkt namelijk zo effectief dat het zelfs de natuurlijke oliën van onze hoofdhuid verwijderd. Iets wat resulteert in droog haar en soms zelfs met roos, dat gaan we dus liever tegen.
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Laureth Sulfate is een net iets mildere variant van Sodium Lauryl Sulfate. Mensen met een gevoelige huid kunnen deze het beste alsnog vermijden, maar ook als je na afloop het idee hebt dat je haar erg droog is, dan kun je het beste stoppen met het gebruik van producten met dit ingrediënt.
Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
Het ingrediënt Ammonium Lauryl Sulfate kom je vaak tegen in “natuurlijke” haarverzorgingsproducten. Dit is de vervanger van de welbekende SLS en SLES. Het is evenals SLES een net iets mildere variant, maar ook hier kan je met een gevoelige huid een heftige reactie op krijgen. Ik krijg hier persoonlijk net zoveel last van als een product met SLS.
Siliconen (-cone, -xane of -conol)
Siliconen vind je vaak terug in haarverzorgingsproducten. Deze ingrediënten worden namelijk gebruikt om het laagje dat ze om je haar vormen die je haar gezonder laten ogen. In het begin wordt je haar daar blij van, maar naar verloop van tijd bouwen de laagjes op. Dit resulteert in dof haar dat geen verzorging meer kan opnemen, doordat het verstopt zit. Siliconen kun je herkennen aan een naam die eindigt op -cone, -xane of -conol, de meest bekende vormen hiervan zijn:
- Cetearyl Methicone
- Cyclomethicone
- Cyclopentasiloxane (Stearoxy)
- Dimethicone
- Dimethicone Stearyl
- Dimethiconol
- Phenyl Trimethicone
- Trimethylsilylamodimethicone
Er zijn ook siliconen die oplosbaar zijn in water of zich niet tot amper opbouwen, deze kun je dus wél gebruiken. Dit geldt voor de siliconen met PEG of PPG ervoor en de volgende varianten: Amodimethicone, Bis-aminopropyl Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Stearoxy Dimethicone, Behenoxy Dimethicone, Dimethicone-PG Diethylmonium Chloride, Hydrolyzed Silk en Hydrolyzed Wheat Protein.
Wax
Wax heeft hetzelfde effect als siliconen. Dit ingrediënt stapelt zich op en zorgt ervoor dat zelfs de goede ingrediënten niet meer kunnen doordringen in het haar. Je herkent dit ingrediënt simpelweg door het woordje wax.
Minerale olie
Het is bekend dat minerale olie niets doet voor je haar en hoofdhuid. Minerale olie vormt namelijk een laag om je haar en huid, waar niets meer uit of in kan. Je herkent minerale olie aan de volgende benamingen:
- Mineral Oil
- Parafinum (liquidum)
- Petrolatum
- Petroleum
- White Oil
Alcohol
Er zijn zowel goede als slechte alcoholsoorten. Er bestaan namelijk alcoholsoorten die je haar en hoofdhuid uitdrogen. Als je droog haar wilt vermijden, dan kun je deze ingrediënten beter overslaan:
- Alcohol Denat
- Ethanol
- Isopropanol
- Isopropyl Alcohol
- Propanol
- Propyl Alcohol
- SD Alcohol (40)
- Witch Hazel
Polyethylene glycol (PEG)
Polyethylene glycol beter bekend als PEG wordt veelal gebruikt om olie en vet op te lossen. Deze stof zie je dan ook terug in schoonmaakproducten voor de oven. Niet iedere PEG is slecht, maar het kan je haar breekbaar maken en eczeem veroorzaken. Je kunt eventueel rekening houden met het nummer achter PEG. Hoe hoger dit nummer, hoe schadelijker voor huid en haar.
Phenoxyethanol
Het ingrediënt Phenoxyethanol kan in grote hoeveelheden erg schadelijk zijn. Het mag daarom tot maximaal 1% voorkomen in een bepaald product. Helaas gebruiken we vaak meerdere producten, waardoor deze stof toch de kans krijgt om zich op te bouwen. Veel mensen zijn allergisch voor deze stof en het kan ook hoofdpijn veroorzaken. Niet per direct slecht voor je haar, maar erg aantrekkelijk klinkt het niet.
Parabenen
Parabenen doen in feite niets voor je haar. Wel kun je er een allergische reactie doorkrijgen en is er veel ophef rondom dit ingrediënt. Er is in het verleden namelijk een onderzoek geweest dat parabenen in verband bracht met borstkanker. Dit is daarna nooit opnieuw ontdekt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel haarverzorgingsproducten zonder parabenen, dus je kunt ze net zo goed vermijden. Let hierbij op de volgende benamingen:
- Butylparaben
- Ethylparaben
- Isobutylparaben
- Propylparaben
Hier kun je de juiste producten vinden:
Het is nu duidelijk welke ingrediënten slecht zijn voor je haar en voor je hoofdhuid. Het is natuurlijk beter om ze te vermijden, maar het is best even zoeken naar producten die vrij zijn van deze ingrediënten en goed voor je werken. Hierboven vind je daarom een overzicht van producten die vrij zijn van deze ingrediënten.
Producten die ik tot nu toe heb geprobeerd die vrij zijn van al deze ingredienten zijn de Tabitha James Kraan haarverzorging en de Urtekram Nordic Berries lijn. Verder heb ik ook een artikel geschreven over de ingrediënten die slecht zijn voor je huid.
Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen met een overzicht van alle ingrediënten die slecht zijn voor je haar! Vergeet dit artikel niet te pinnen, zodat je hem later altijd weer kunt terugvinden.